Edirnede yılın olayları

Edirnede yılın olayları -Edirnenin düğünü olarak adlandırılan, başta Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve pek çok festivalle mutlu bir yıl geçiren Edirne, Şırnakın Beytüşşebap ilçesindeki terör saldırısında şehit düşen er Emrah Karata


EDİRNE (A.A) - Edirnenin düğünü olarak adlandırılan, başta Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve pek çok festivalle mutlu bir yıl geçiren Edirne, Şırnakın Beytüşşebap ilçesindeki terör saldırısında şehit düşen er Emrah Karatabana ağladı.
     Pek çok konuğu ağırlayan, ufak çaplı olumsuzluklar yaşayan Edirneliler için 2012 yılı genel olarak iyi bir yıl olarak kayıtlara geçti.
    
     -Ocak-
    
     Yılın ilk günlerinde Kapıkule Sınır Kapısında gerçekleştirilen operasyonda Edirne ismini uyuşturucu kaçakçığıyla duyurdu. 5 Ocakta bir tırda 179 kilogram uyuşturucu ele geçirildi.
     Hem Bulgaristan hem de Türkiye tarafındaki yağışların fazlalığı nedeniyle 7 Ocakta Tunca Nehri yılın ilk taşkınını yaptı, sonrasında bazı bölgelerde taşkına neden oldu.
     Kapıkule Sınır Kapısında meydana gelen bir trafik kazası, dikkatsizliğin nelere mal olduğunu en iyi şekilde özetledi. 12 Ocak günü sınır kapısındaki peronlara çarpan bir tır sürücüsü yaşamını yitirdi.
     Yılın ilk ayında Trakya Üniversitesinde yapılan bir çalışma görme engelliler için umut oldu. Türk bilim adamlarınca geliştirilen cihaz sayesinde görme engeliler, Braille alfabesini bilgisayar ortamında pratik olarak öğrenebileceği cihaza kavuştu.
     Hacca gitmek için Bosna Hersekten yola çıkan Senad Hacic, 52 günlük yolculuğun ardından Kapıkule Sınır Kapısından Türkiyeye ocak ayının son gününde girdi.
    
     -Şubat-
    
     TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 5 Şubatta sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan Anayasa Platformunca düzenlenen Türkiye Konuşuyor toplantısına katıldı. Aynı gün kente gelen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulundu.
     Tunca ve Meriç nehirleri su seviyesinin yükselmesi nedeniyle yine yatağından çıkarak taşkına neden oldu.
     Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin açılışına katıldı.
    
     -Mart-
    
     Trakya Üniversitesinde (TÜ) bilim adamları Güney ve Orta Amerikadaki tropikal bölgelerde yaşayan ağaçlardan yaprak keserek, mantar üreten işci karıncaları özel labaratuvar ortamında çoğaltmayı başardı,
     Bir markette 5 Martta patlama meydana geldi, patlamanın nedeni ses bombası olarak açıklandı.
     Kapıkule Sınır Kapısındaki operasyonda bir cipte 33 kilogram eroin ele geçirildi.
     Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak amacıyla Adalet Bakanı Sadullah Ergin Edirneye geldi.
    
     -Nisan-
    
     Roman müziği camiasında, Deli Selim diye anılan Selim Kızılcıkların oğlu Murat Kızılcıklar, Ata Demirerin Eyvah Eyvah seri filmlerinde babasına ait bazı şarkıları izinsiz kullandığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
     Fenerbahçeye Boşnak taraftar desteği, Sırbistanda Süper Ligde mücadele eden FK Novi Pazar takımı taraftarlarlarından geldi.
     Mimar Sinanı anma etkinlikleri kapsamında, Mimar Sinanın ustalık eseri Selimiye Camisinde insan zinciri oluşturuldu. Yüzlerce kişi Selimiye Camisine sahip çıkılacağını göstermek için kol kola girerek zincir oluşturdu.
     Pazarukle Sınır Kapısını dünya kaçakçılık literatürüne sokacak bir olaya imza atıldı. Türkiyeden Yunanistana geçmek isteyen kişinin valizinde yasa dışı yollarla sınırı geçmek isteyen 20 yaşında bir genç çıktı.
    
     -Mayıs-
    
     Edirnenin fethinin yıl dönümünün ardından Geleneksel Kakava Şenlikleri, Sarayiçinde yakılan ateşle kutlandı.
     İtalya Meclisi Ulusal Schengen Anlaşması Komitesi Başkanı Margherita Boniver, çeşitli ziyaretler için Edirneye geldi.
     İstanbulun Fethi Edirneden Başlar etkinliği Selimiye Meydanında yapıldı, kutlamalara İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.
    
     -Haziran-
    
     Edirne 2. Bando ve Ciğer Festivalinde vatandaşlara ücretsiz olarak bir tondan fazla ciğer dağıtıldı. Uluslararası klarnet festivali de coşkuyla kutlandı.
     Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörlük seçimlerinde yarışı Prof. Dr. Yener Yörük kazandı.
     Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bulgaristan ziyareti sonrası Edirneye uğradı, Selimiye Camisini ziyaret etti.
    
     -Temmuz-
    
     651. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde geçen yılın başpehlivanı Ali Gürbüz, rakiplerini yenerek yeniden başpehlivan oldu.
     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Edirneye geldi. Bakan Yıldız, Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin açılışına da katıldı. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin final karşılaşmalarını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Uluslararası Güreş Federasyonu Başkanı Rapheal Martinetti de izledi.
    
     -Ağustos-
    
     Edirne Valiliğine Hasan Duruer atandı.
     Meriç Nehrinde balıkçı ağlarına genellikle Güney Amerikada rastlanan, grup halinde avlanan ve avını kısa sürede iskeleti kalıncaya kadar yiyen pirana takıldı.
     Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İpsala ilçesinde ziyaretlerde bulundu.
    
     -Eylül-
    
     Fransanın başkenti Paristen 30 Ağustosta yaklaşık 90 yolcusuyla hareket eden, Romanlara esin kaynağı olmuş ünlü Orient Ekspres, Kapıkule Garından Türkiyeye girdi.
     Şırnakın Beytüşşebap ilçesindeki terör saldırısında şehit düşen er Emrah Karataban, memleketi İpsalada toprağa verildi.
     16. Tarihi Lalapaşa Yağlı Güreşleri başpehlivanı Ahmet Yavuz seçildi.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Edirnede çeşitli ziyaretlere katıldı, incelemelerde bulundu.
     Edirneli kuyumcuların alana da satana da faydası olmadığı gerekçesiyle 8 ayar altın satmaması, ekonomi dünyasında yankı uyandırdı.
    
     -Ekim-
    
     Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Devrimci karargah örgütü davasında tutuklu yargılanan eski emniyet müdürü Hanefi Avcıdan kazandığı 15 bin liralık tazminatı, Edirnespor Gençlik Kulübüne bağışladı.
     UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınan Selimiye Camisi ve Külliyesinin bulunduğu alanı yeniden düzenlemeyi amaçlayan projeyi onayladı.
    
     -Kasım-
    
     Edirnede cezaevlerindeki açlık grevine dikkati çekmek amacıyla izinsiz yürüyüş ve basın açıklaması yapmak isteyen grubu polis biber gazıyla müdahale ederek dağıttı.
     Antik eserlerin iadesi için Bulgaristana giden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Edirneye uğradı. Edirnedeki Türk İslam Eserleri Müzesinin açılışını yaptı.
     Edirne Valiliği Danışmanı Fahri Tunanın öncülüğünde Akademi Edirnenin açılışı yapıldı.
     İngiltere Göç Bakanı Mark Harper, Edirnede ziyaretlerde bulundu.
     Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği Bakan Yardımcısı Naci Koru tarafından açıldı.
     Edirne Eğitim ve Kültür Festivalinin ilki çeşitli etkinliklerle tamamlandı.
    
     -Aralık-
    
     Mevsimin ilk karı yılın son ayında yüksek kesimlere düştü.
     Trakya Birlik Genel Müdürü Adnan Tekçeyi ziyaret eden Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, Kırkpınar için istişareyi karar alma mekanizması olarak kullanacaklarını söyledi.
     Edirne Valisi Hasan Durueri ziyaret eden Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, gümrük kapılarında hayata geçirilecek olan yeni uygulamaları anlattı.
     Ekonomik kriz nedeniyle antrenman yaptıkları havuzu ısıtamayan Yunan yüzücüler, Edirneden yardım istedi.
     Edirnede bir markete molotofkokteyli attıkları iddiasıyla 6 kişi gözaltına alındı.
    
     Muhabir: Salih Baran
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Edirnede yılın olayları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER