Dünyanın parasını topladı

Dünyanın parasını topladı -Antalyanın Manavgat ilçesinde babasının koleksiyonunu kendisine devretmesi ile para koleksiyonerliğine başlayan Yaşar Sunal, bugün hemen hemen tüm ülkelerinin parasının bulunduğu 10 bine yakın kağıt parad


ANTALYA (A.A) - Mustafa Taş - Manavgatta babasının koleksiyonunu kendisine devretmesi ile para koleksiyonerliğine başlayan Yaşar Sunal, bugün hemen hemen tüm ülkelerinin parasının bulunduğu 10 bine yakın kağıt paradan oluşan koleksiyona sahip.
     Titreyengöl Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği Başkanlığını da yürüten ve bir otelin genel müdürlüğünü yapan Yaşar Sunal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kağıt paraya olan ilgisinin kendisine babasından geçtiğini söyledi.
     Babasının 1980li yıllarda hobi olarak kağıt para koleksiyonu yapmaya başladığını, ancak zamanla hobinin tutkuya dönüştüğünü anlatan Sunal, babasının 20 yıl kadar ilgilendikten sonra koleksiyonunu kendisine verdiğini kaydetti.
     Kendisinin para koleksiyonculuğuna 2000 yılında başladığını bildiren Sunal, Ben de babamın bıraktığı yerden devam etmeye çalışıyorum. Babam vefat edinceye kadar koleksiyona para getirmeye devam etti. Koleksiyonumu ben de oğluma devretmek istiyorum dedi.
     Koleksiyonunda son yıllarda bağımsızlığını kazanan Güney Sudan gibi bazı ülkelerin dışında hemen hemen tüm ülkelerinin kağıt parasının bulunduğunu vurgulayan Sunal, Koleksiyonumda yaklaşık 10 bin civarında kağıt para bulunuyor. Koleksiyondaki en eski para, 1904 yılına ait bir İran parası. Bu İran parasının dünyada bir başkasında olacağını tahmin etmiyorum. Bunların yanı sıra İngiltere ve sömürge devletleri, Asya, Amerika, Afrika, Avrupa ülkelerinin paralarına sahibim diye konuştu.
     Türkiyede kağıt para koleksiyonerlerinin İstanbuldaki birkaç iş yeri vasıtasıyla bu işi devam ettirdiğini kaydeden Sunal, Amerikada para koleksiyonerlerinin üye olduğu derneğine ben de üyeyim. Zaman zaman sergileri oluyor. Sergide dünyanın her yerinden paralar sergileniyor. Yeni paralar satın alınabiliyor, değişim yapılabiliyor diye konuştu.
     Yaşar Sunal, koleksiyonerliğin zor olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
     Zaman zaman paraları çıkartıp bakımını yapıyorum. Kağıt para koleksiyonculuğunun bazı özellikler vardır. Mesela bir ülkenin parası önce parasal değerine göre 1, 5, 10, 50, 100 şeklinde toplanır. Ayrıca mesela 5 liraları seri numaralarına göre topluyoruz. Benim koleksiyonum da böyle. Koleksiyondaki paranın değerinin belirlenmesinde basım tarihinin eski olması önemlidir. Bunun yanında kullanılmamış ve katlanmamış olması, az kullanılmış olması, çok kullanılmış veya harap durumda olması değerini etkiler.
     Yaşar Sunal, kağıt para koleksiyonunun yanı sıra uçak maketi ve rozet koleksiyonu olduğunu da anlatarak, Para koleksiyonu yapmaya başladığım yıllarda maket uçak ve rozet koleksiyonu da yapmaya başladım. Ülkelerin birçoğunu gezdim. Bu ülkelerden topladığım kuyrukları farklı 124 uçak modeline sahibim. Ayrıca 5 bin civarında rozetin bulunduğu bir koleksiyonum var. Anlamını tam olarak bildiğim rozetleri iş yerimdeki panoda sergiliyorum diye konuştu.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Dünyanın parasını topladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER