Dünya Diyabet ve Obezite Haftası

Dünya Diyabet ve Obezite Haftası


KARS (A.A) - Kars Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Kan, bilim adamlarının yıllarca süren çalışmalarına rağmen diyabetin kalıcı bir tedavisinin henüz bulunamadığını bildirdi.
     Kan, 12-18 Kasım Dünya Diyabet ve Obezite Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, diyabetin pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya etkinliğinin azalması sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirtti.
     Diyabet hastalığının her insanda farklı belirtiler gösterdiğini ifade eden Kan, şunları kaydetti:
     Başlıca belirtileri çok yeme, çok su içme, ağız kuruluğu, fazla idrara çıkma, özellikle açlık halinde aşırı sinirliliktir. Bilim adamlarının yıllarca süren çalışmalarına rağmen diyabetin kalıcı bir tedavisi henüz bulunamamıştır. Hastalığın ömür boyu sürüyor olması, ayrıca tedavinin ve diyetin dikkat edilmemesi birçok sistemik hasarın oluşmasına sebep olur. Gözler, böbrekler damar ve sinir sistemi ilk sırada yer alır. Bakanlığımız son yıllarda diyabet hastalığının toplumda yeterince bilinmesi ve bilinçlenmesi amacı ile ülke çapında önemli çalışmalar yapmaktadır. Sağlıklı bir gelecek için gerek sağlık çalışanlarımızın gerekse vatandaşlarımızın kendi payına düşen sorumlulukları yerine getirmeleri gerekmektedir.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen / Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Hasan Özkal
<< Önceki Haber Dünya Diyabet ve Obezite Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER