Dünya Çiftçiler Günü (2)

Dünya Çiftçiler Günü (2) -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: "Eziyet ve sıkıntı ile üretip, bizi yoklukla ve kıtlıkla karşı karşıya getirmedikleri için tüm çiftçilerimize minnettar ve müteşekkiriz" -"Çözüm sürecini başarıy


DİYARBAKIR (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Eziyet ve sıkıntı ile üretip, bizi yoklukla ve kıtlıkla karşı karşıya getirmedikleri için tüm çiftçilerimize minnettar ve müteşekkiriz" dedi.
     Eker, Dicle Üniversitesi (DÜ) Kongre Merkezinde "Dünya Çiftçiler Günü" dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, 14 Mayısın Türkiyenin demokrasi tarihinde önemli bir gün olduğunu vurguladı.
     14 Mayısın 27 yıllık tek parti iktidarına son verildiği tarih olduğunu ifade eden Eker, şöyle dedi:
     "1950den bugüne Türkiye sivil demokrasiyi inşa yönünde çaba gösterdi. Türkiye örtülü, örtüsüz, açık, kapalı müdahalelere sahne oldu. Acılar yaşandı ama bugün Türkiye vesayetçi anlayışı büyük ölçüde tasfiye etmiş demokrasisini güçlendirmiş durumda. Buna şükrediyoruz. Bugün aynı zamanda Türkiyenin 30 yılı aşkın süredir ekonomisini yürütebilmesi için sürekli borçlandığı ve onun reçetelerini uyguladığı IMFye olan borcunun son taksitini ödediği gündür."
    
     -Reyhanlıdaki saldırılar-
    
     Bakan Eker, Dünya Çiftçiler Gününü Diyarbakırda şölenlerle kutlamayı planladıklarını ancak Reyhanlıda meydana gelen saldırılar nedeniyle eğlence kısmını iptal ettiklerini belirtti.
     "Milletimizin tecrübesi, tarihi birikimi, medeniyet tasavvuru, tüm acıları olgunlukla karşılayabilecek gücü bize vermiştir" diyen Eker, huzur ve kardeşliği tesis etmek için çaba sarf ettiklerini söyledi.
     Eker, tüm saldırılarda ve dökülen kanda yüreği en çok yananların kadınlar olduğunu dikkati çekerek şöyle konuştu:
     "Bu nedenle çözüm sürecini başarıya ulaştırmamız kadınlara ve kadın çiftçilere vereceğimiz en büyük armağandır. Kadınlar sadece gündelik hayatın sıkıntıları ile uğraşmıyor aynı zamanda ekmek ve aş üretiyor, bölgesinde tarımsal üretime katkı sağlıyor. Çoğu zaman da bunu ailesi adına yapıyor. Bakanlık olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanlığının da desteğiyle yaptığımız protokol kapsamında kadın çiftçilerimizin emeğinin daha verimli kılınması için eğitim projeleri başlatık. 5 ilde öncelikle 185 kişilik eğiticilerin eğitimi yapıldı."
    
     -"Gıdanın değeri yokluğunda anlaşılır"-
    
     "Çiftçilerimiz olmasa insanlar aç kalır, eğer çiftçiler üretmez, toprakla haşır neşir olmazlarsa, kar, soğuk, gece, gündüz demeden inatla üretmezlerse bizler aç kalırız" diyen Eker, "Gıdanın değeri yokluğunda anlaşılır. Allah yokluk, kıtlık ve açlıkla kimseyi imtihan etmesin. Eziyet ve sıkıntı ile üretip, bizi yoklukla ve kıtlıkla karşı karşıya getirmedikleri için tüm çiftçilerimize minnettar ve müteşekkiriz. Türkiye bugün 62.5 milyar dolar tarımsal hasıla elde etmiş, dünyanın 7. büyük tarım gücü haline gelmiş, Avrupanın birinci sırasına yerleşmişse tarımda çalışan 6 milyon 100 bin insanı anmamız ve teşekkür etmemiz gerekir" şeklinde konuştu.
    
     -"Bölgemizin bütün sorunları bir sorundan çıkıyor"-
    
     "Diyarbakırın dokusunda, sokaklarında barış var. Bir kalbi andıran surlarla çevrili kentte barış var" diyen Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "1925-1985 arasındaki 60 yıllık süre içinde bu ülkede kapalı olan yara büyüdü. 1985ten sonra yaklaşık 30 yılık süre içinde bu yara açık ve kanamalı bir hale dönüştü. Bu topraklar 40 bin evladını kaybetti. Şimdi medeniyet tasavvuru ve tarihi birikimimizden aldığımız güçle, o değerlere yaslanarak bu sorun derinleşmeden bunu çözebiliriz. Milletimizde bu iradeyi ve ışığı gördük. Süreci barış içinde tamamlamak hepimizin dileği ama inanıyorum ki en çok da hanım kardeşlerim bunu istiyorlar. Bölgemizin bütün sorunları bir sorundan çıkıyor. Eğer biz bu sorunu çözersek diğer tüm meseleleri de kolayca çözeriz çünkü bu topraklar 28 medeniyet büyüttü."
     Doğu ve Güneydoğunun Türkiyenin mera varlığının yüzde 41ine sahip olduğunu ancak bu mera potansiyelinin son 30 yılda güvenlik nedeniyle kapanması, mayınlanması, hayvan giriş ve çıkışlarının önlenmesi ya da göçler sebebiyle üretim yapılamaması dolayısıyla yeteri kadar değerlendirilemediğini kaydeden Eker, başlatılan çözüm süreciyle hazırlanan projelerin daha kolay hayata geçeceğine inandıklarını dile getirdi.
     Miras yolu ile tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemede sona gelindiğini belirten Eker, Bakanlar Kurulundaki imzanın ardından düzenlemenin Meclise geleceğini belirtti.
     (sürecek)
    
     Muhabir: Sema Kaplan - Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Dünya Çiftçiler Günü (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER