DTOda Antalya Limanının sorunları ele alındı

DTOda Antalya Limanının sorunları ele alındı


ANTALYA (A.A) - Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Limancılık, Gemi Acenteciliği ve Kruvaziyer Turizm İhtisas Komisyonunda, gümrük müdürlüklerinde fazla Mesai ve Yolluk Ücretlerinin artırılması ve Antalya Limanında yaşanan sorunlar tartışıldı.
     DTO Antalya Şubesi Limancılık, Gemi Acenteciliği ve Kruvaziyer Turizm İhtisas Komisyonu, Ata Küner başkanlığında toplandı.
     DTO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erol ile Yönetim Kurulu Üyesi Berna Künerin de katıldığı toplantıda, gemi acenteleri, gümrüklerde alınan fazla mesai ve yollukların artırılması ile Antalya Limanındaki aksaklıklardan yakınarak, uygulamaların ülke ekonomisine zarar verdiğin ileri sürdü.
     Toplantıda, gümrük uygulamalarında yapılan değişikler ile 31 Ekimde değiştirilen Limanlar Yönetmeliği ele alınarak yaşanan sorunlar tartışıldı.
     Fazla mesai ve yolluk ücreti vermek istemeyen serbest bölge limanında işletmeci firma, mesai bitiminde gemilere yükleme yapılmasını durdurduğu, bu durumun ülke ve bölge ekonomisi ile ticaretine zarar verdiği belirtildi.
     Antalya Limanı ile Serbest Bölgenin faaliyetlerinin artması nedeniyle kara yolu trafiğinin arttığı ve limana giriş yolunda sıkışıklık yaşandığını anlatan gemi acentecileri temsilcileri, serbest bölgede ayrı bir çıkış kapısı yapılması halinde trafiğin rahatlatılacağını ifade ettiler.
     Limancılık, Gemi Acenteciliği ve Kruvaziyer Turizmi İhtisas Komisyonu Başkanı Ata Küner, toplantıda şunları söyledi:
     Limanda elleçleme ve yükleme kapasitesi 3 milyon tona ulaştı. Ancak limanda kapasite ne kadar artarsa artsın vinçler yetersiz. Konteynerlerde risk analizi uygulaması başlayacak. Yaş meyve sebze ihracatında yeni uygulamalar getirilmek isteniyor. Antalya Gümrük ve Limanındaki yeni uygulamalar sonuçta ihracatçıya yansıyacak ve maliyetler de artacak. Limanda konteyner kaldıracak yeterli araç gereç ekipmanı ve personel yok. Bu nedenle müşteri Antalya Limanından kaçıyor, müşteri Antalyaya küsüyor.
     DTO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erol da İhtisas Komisyonunda tartışılan sorunların çözümü için ilgili ve yetkili kurumlarla görüşeceklerini söyledi.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber DTOda Antalya Limanının sorunları ele alındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER