Doğu Karadenizin tarihi kemer köprüleri zamana

Doğu Karadenizin tarihi kemer köprüleri zamana direniyor -Yörede, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda kemer köprü, yüzyıllardır ulaşımda önemli görev üstleniyor -Rize Kültür ve Turizm Müdürü Hocaoğlu: Bir asrı aşkın süredi


TRABZON (A.A) - Doğu Karadeniznde, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda kemer köprü, yüzyıllardır ulaşımda önemli görev üstleniyor.
     Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi taş köprülerin Rize sivil mimarisinin önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi.
     Rizede en eskisi 1800lü yıllarda yapılan 94 tarihi kemer köprü bulunduğunu belirten Hocaoğlu, Bir asrı aşkın süredir doğanın neden olduğu tüm olumsuzluklara rağmen ayakta kalmayı başaran köprüler, geçmişte sivil mimarideki kaliteyi gözler önüne seriyor dedi.
     Hocaoğlu, tescilli taş kemer köprülerden il merkezinde 6, Çamlıhemşinde 15, Ardeşende 6, Fındıklıda 1, Kalkanderede 7, Çayelinde 3, İkizderede 7, Hemşinde 1 ve Pazarda 4 adet olduğunu ifade ederek, Çamlıhemşin ilçesinde Fırtına Deresi ve kolları üzerinde bulunan tarihi kemer köprüler, kültür varlığı olarak tescil edildi. Bu kemer köprüler, harçsız taş yapı şeklinde olup Bizans dönemi mimari özelliklerini taşımaktadır diye konuştu.
     Hocaoğlu, Ardeşen ilçesindeki Köprüköy (Timisvat), Çayelideki Kaptanpaşa Buzlupınar, Seslidere, Yamaç (Ehteni), Aşıklar Deresi üzerindeki Yanıkdağ köprülerinin, il genelindeki önemli köprüler arasında bulunduğunu kaydetti.
    
     -Bayburtta Korgan Köprüsü, tarihe tanıklık ediyor-
    
     Bayburtta, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Korgan Köprüsü, adeta geçmişle geleceği buluşturma görevi üstleniyor.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, Bayburtun tarihi bir kent olduğunu belirterek, Bayburtun tarihine baktığımız zaman birçok medeniyetin, uygarlığın bu kentte yaşadığını ve onların izlerinin bugüne kadar geldiğini görüyoruz. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve bir kavşak noktası olan Bayburtta ulaşımla ilgili birçok köprü mevcut dedi.
     Tarihi köprülerden günümüze ulaşabilen Korgan Köprüsünün merkeze bağlı Akşar beldesinde bulunduğunu ifade eden Akbulut, Korgan, klasik Selçuklu dönemine ait bir köprü. Köprünün yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. İki gözlü ve 43 metre uzunluğundaki Korgan Köprüsünün genişliği 4 metredir diye konuştu.
     Akbulut, İpek Yolunu kullanan pek çok kervanın Korgan Köprüsü üzerinden yüzyıllar boyu geçtiğini anlatarak, şunları kaydetti:
     Bu köprünün üzerinden tarihi İpek Yolundan gelip geçen kervanlar Trabzona ulaşmış ve oradan da götürdükleri ipekleri ve diğer malları Avrupaya deniz yolu ile nakletmişlerdir. Bizim su kültürümüzü de yansıtan Korgan Köprüsü, Selçuklu döneminden, Osmanlı ve bugüne kadar tarihi İpek Yolu üzerinde görev yapmış ve o günün kültürünü, medeniyetini bugünümüze taşımıştır.
    
     -Trabzon kent merkezinde tescilli 7 tarihi kemer köprü var-
    
     Trabzon kent merkezinde halen ulaşım hizmeti veren tescilli 7 tarihi kemer köprü bulunuyor.
     Kentin ilk yerleşim yerlerinden olan Ortahisar Mahallesinin batısında bulunan Zağnospaşa Köprüsü, Zindan Kapı ile İmaret Kapısını birbirine bağlayan ve üst üste kemerli iki gözü olan bir köprü görünümünde.
     Ayaklarında Roma ve Bizans işçiliği görülen köprünün dört yapı evresi tespit edildi. 15. yüzyılda Zağnos Paşanın onarımından sonra köprü restore edildi. Köprü, halen yaya ve araç trafiği açısından kentin önemli ulaşım yükünü çekiyor.
     Ortahisar Mahallesinin doğusunda bulunan ve ilk kuruluşu Roma dönemine kadar uzandığı bildirilen Tabakhane Köprüsünün, bugünkü haliyle Osmanlı yapısı olduğu ve son şekline 19. yüzyılda kavuştuğu biliniyor. Köprü, Zağnospaşa Köprüsü gibi kentin yaya ve araç trafiği açısından önemli bir noktası.
     1891 tarihinde Nemlizadeler tarafından yaptırılmış Değirmendere Köprüsü ise Değirmendere Mahallesinde bulunuyor. Dört gözlü bir köprü olan Değirmendere Köprüsünün batı tarafında bir de tahliye kemeri bulunuyor.
     İl genelindeki tescilli tarihi kemer köprü sayısı ise 97. Bu köprülerin bazılarında restorasyon çalışması yürütülüyor.
    
     -Artvinde 13. yüzyılda yapılan Demirciler Köprüsü hala hizmet veriyor-
    
     Artvinin Borçka ilçesinde bulunan ve 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Demirciler Köprüsü, halen yöre halkına hizmet veriyor. Halk arasında Çhala olarak adlandırılan köprü, Handüzü ve Elmalı mahallelerini birbirine bağlıyor. Tek kemerli, 2.3 metre eninde ve 33 metre uzunluğundaki köprü, 2007-2008 yılları arasında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından onarıldı.
     Borçka-Hopa karayolu üzerinde Hopa yönünden gelen derenin üzerinde bulunan Osmanlı dönemi yapısı olan Düzköy Köprüsünün yaklaşık 200 yıl önce inşa edildiği tahmin ediliyor. Çift kemerli ve eğri planlı olarak yapılan, 33 metre uzunluğunda ve 2.4 metre genişliğindeki köprü, yaklaşık 5 yıl önce Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından onarıldı.
     Arhavi ilçesinde bulunan Ortacalar Çifte Köprülerin, 18. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Küçükköy ve Arılı köyleri yol ayrımında birbirine dik olacak şekilde planlanmış tek gözlü köprüler, eğimli olarak inşa edilmiş. Her iki köprünün onarımı da 2003 yılında Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi.
     İlde 18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Beğlevan, Vaneti, Kireç, Aralık Köyü, Güreşen Köyü, Efeler Köyü köprüleri ile kitabesi bulunmayan çok sayıda köprü bulunuyor.
    
     Muhabir: Ekip / Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Doğu Karadenizin tarihi kemer köprüleri zamana Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER