Diziler ve Filmler Kıskacındaki Osmanlıyı Anlamak

Diziler ve Filmler Kıskacındaki Osmanlıyı Anlamak -MÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şimşirgil: (Muhteşem Yüzyıl dizisi) Kanuninin 38 yıllık eşi, dizide ajan olarak gösterildi ve senaryo bütün gerçekler


KÜTAHYA (A.A) - Marmara Üniversitesi (MÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Muhteşem Yüzyıl dizisinde Kanuni Sultan Süleymanın 38 yıllık eşi Hürrem Sultanın ajan olarak gösterildiğini ve senaryonun bütün tarihi gerçekleri çarpıttığını savundu.
     Prof. Dr. Şimşirgil, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesinde verdiği Diziler ve Filmler Kıskacındaki Osmanlıyı Anlamak konulu konferansta, 622 yıl hüküm süren Osmanlı Devletinin kıyıda köşede kalmış bir devlet olmadığını ve en çetrefilli bölgeleri idare ettiğini söyledi.
     Osmanlı yönetiminden ayrılan bölgelerde yaşayanların, Osmanlı gitti, huzur bitti düşüncesine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşirgil, şöyle devam etti:
     622 yıl hüküm süren Osmanlının anlaşılması ve hangi değerler üzerinde hüküm sürdüğünün bilinmesi gerekiyor. Bu devlet, dünyada en fazla iftiraya uğramış, hakarete uğramış, hor görülmüş, aşağılanmış bir devlettir. Dünyada ikincisini gösteremezsiniz. Selçuklular da bizim tarihimiz, Gazneliler de bizim tarihimiz, Karahanlılar da bizim tarihimiz. Bunlara karşı böyle bir saldırı göremezsiniz. Neden Osmanlı bu kadar saldırıya, iftiraya uğruyor- Bunları da çok düşünmemiz lazım. Bugünkü gençler, bugünkü nesiller olarak bunların üzerinde uzun uzun düşünmemiz lazım. Bu devlete saldırı bugün başlamadı. Bu devlete saldırı, 16ncı asrın ortalarında başladı.
    
     -Mabetlere saldırılmış bir tek savaş gösteremezsiniz-
    
     Prof. Dr. Şimşirgil, bir televizyon kanalında yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisinin, Osmanlı tarihindeki en üst noktayı ve tüm güzellikleri yok ettiğini anlattı.
     Dizi başlamadan önce Kanuni Sultan Süleyman ile ilgili gerçekleri anlatacağı düşünülürken muhteşem entrikalar, dolandırıcılıklar, felaketler senaryosuyla karşılaşıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Şimşirgil, şöyle konuştu:
     Kanuninin 38 yıllık eşi, dizide ajan olarak gösterildi ve senaryo bütün gerçekleri çarpıttı. Osmanlı hiçbir dönemde mabetlere saldırmadı. Bin 400 yıldır iki savaş prensibimiz var. Bu prensiplerimiz dizide yok edildi. Neydi o- Peygamberimizin birinci emri, Asla mabetlere saldırmayın. Mabetlere saldırılmış bir tek savaş gösteremezsiniz. Mabetlerde öyle insanları öldürseydik bir havra, bir tek kilise gösteremezdiniz. İkincisi, Bize kılıç çekmedikçe asla din adamlarını öldürmeyiniz. Papazın kellesi İncilin üzerine düşüyor. Bunu cehalet olarak mı değerlendireyim- Bu cahillik midir- Yoksa başka maksatlar mı var- Bunun gerisinde iyi düşünün.
     Hürrem Sultan 27 değil, 9 yaşında esir edildi. Hürrem Sultan kilisede değil, akında ele geçirildi. Doğrudan Topkapı Sarayına değil, Kırım Sarayına götürüldü ve 6 yıl orada kaldı. Müslüman oldu ve mükemmel bir dini eğitim aldı. Kırım Sultanı tarafından Hafsa Sultanın hizmetine verildi. Hafsa Sultan, son derece ahlaklı ve iffetli olduğundan onu oğlu Süleymana eş olarak seçti.
     Konferansın ardından Prof. Dr. Şimşirgile, DPÜ Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yunus Erdoğan tarafından üzerinde DPÜ amblemi bulunan çini tabakla teşekkür belgesi verildi.
    
     Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Diziler ve Filmler Kıskacındaki Osmanlıyı Anlamak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER