Diyarbakırda göçle gelen çocuklar için eğitim

Diyarbakırda göçle gelen çocuklar için eğitim merkezleri oluşturuldu -MEB tarafından UNICEFin teknik desteği ve ABnin katkısıyla göçle gelen ailelerin yaşadığı Sur ilçesinde 300 çocuğa yönelik anne çocuk eğitim merkezleri açıldı


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakırda göçle gelen okul öncesi çocuklar için 3 Anne Çocuk Eğitim Merkezi oluşturuldu.
     Milli Eğitim Bakanlığınca UNICEFin teknik desteği ve ABnin mali katkısı ile yürütülen Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Diyarbakırda 300 çocuğun hizmet alabileceği toplum temelli erken çocukluk hizmetlerine yönelik biri 350 yıllık tarihi Ermeni Katolik Kilisesinde, ikisi ise eski avlulu Diyarbakır evlerinde kurulan 3 Anne Çocuk Eğitim Merkezi (SAÇEM) törenle açıldı.
     İlk olarak Sur ilçesi Savaş mahallesindeki SAÇEMin açılışı için düzenlenen törende konuşan Vali Mustafa Toprak, anne ve çocukların eğitimine yönelik merkezlerin açılışını gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını söyledi.
     Bu merkezlere velilerin itibar ederek çocukları getirmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Toprak, oluşturulan merkezlerde verilecek eğitim ile hem çocukların hem de annelerin öz güvenlerinin artacağını belirtti.
     Toprak, çocuğu önemsemenin ve çocuk yetiştirmenin büyük sorumluluk olduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:
     Çocuklarımızı sosyalleştireceğiz. Kültürel etkinliklerle güzelliklere yönlendireceğiz. Çünkü çocukları, toplumu, ülkeyi önemsiyoruz. İnsana değer veriyoruz. Bu nedenle merkezlerin sayısı her geçen gün artacak. Hiçbirimiz çocuk yetiştirme konusunda gereken yeteneğe doğuştan sahip değiliz. Bu merkezler anne baba olarak kendimizi yetiştirmemizi sağlıyor. Herkes çocuğunu önemsiyor ve gözünden sakınıyor. Çocuğumuzu önemsediğimizi hissettirmeliyiz. Bu kurslarda anne baba arasındaki ve anne babanın çocuklarıyla olan ilişkisini geliştirmenin ve içlerindeki sevgiyi çocuklarına hissettirmenin yöntemlerini öğretiyoruz.
    
     -Türkiyede bir ilk-
    
     Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Politikaları Grup Başkanı Dr. Süleyman Yiğit, son bir yıl içerisinde eğitim alanında önemli reformlar yapıldığını, özellikle okul öncesi dönemde yüzde 67lere ulaşan 5 yaş grubunu revize ederek 48 ay dönemine indirip hedefi büyüttüklerini söyledi.
     Dr. Yiğit, eğitim alanındaki yatırımların ülkelerin kalkınmışlık düzeylerini belirleyen en önemli göstergelerden olduğunu ifade ederek, bu kapsamda eğitim alanındaki çalışmaları artırdıklarını belirtti.
     Sur Kaymakamı Aydın Ergün, Sur ilçesinde okul öncesi öğrenci sayısının yaklaşık 6 bin 500 olduğunu, bunun yüzde 54ünün okullarda eğitime katıldığını ifade ederek, ana sınıflarında ise 3 bin 500 öğrenciden yüzde 87sinin okullaştığını söyledi.
     UNICEF Proje Yöneticisi Ceren Gür ise, temel hedeflerinin bu merkezlerin yerel inisiyatiflerle açılması olduğunu vurgulayarak, Bu merkezlerden daha fazla çocuğun yararlanmasını ve böylece daha fazla çocuğun ve ailenin hayatına doğru dokunuşlarla yön verme desteği sunmak istiyoruz diye konuştu.
    
     -Başım gözüm üstüne-
    
     Çocukların sergilediği gösterilerin ardından Sur ilçesinde biri tarihi Ermeni Katolik Kilisesinde olmak üzere 3 Anne Çocuk Eğitim Merkezinin açılışı yapıldı. Vali Torak, merkezleri ziyaret ederek sohbet ettiği çocuklara çeşitli hediyeler verdi.
     Tarihi kilisede oluşturulan çeşitli kurslarda eğitim gören kursiyerleri de ziyaret eden Toprak, merkezlere gidişi sırasında yolda karşılaştığı vatandaşlarla sohbet ederek, sorunlarını dinledi.
     Kürtçe konuşan vatandaşlara da Kürtçe, başım gözüm üstüne diyen Toprak, gazetecilerin Kürtçe biliyor musunuz- sorusu üzerine, İnsanımızın ortak bir dili var, hayır dili. Bu anlaşılıyor. İlla her şeyi bilmek gerekmiyor. Ben de bilemiyorum. Ama vatandaşların anlatımı içindeki sevgiyi, bize dua ettiğini gösteriyor. İnsanımız merhaba demenin ötesinde başımın gözümün üstünde ifadesini kullanıyor, karşısındakini yüceltiyor. Biz de o diyaloğu yaşatmaya çalışıyoruz dedi.
    
     Muhabir: Sema Kaplan - Meral Özdemir
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Diyarbakırda göçle gelen çocuklar için eğitim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER