Diyarbakırda 2 üniversite kurulacak

Diyarbakırda 2 üniversite kurulacak -Önümüzdeki yıl Selahattin Eyyubi Üniversitesi ile TOBB ETÜnün bir fakültesi Diyarbakırda açılacak -Vali Toprak: TOBB ETÜnün açacağı fakülte, iş dünyasının ihtiyacına cevap verebilecek bir br


DİYARBAKIR (A.A) - Nurten Aslan - Diyarbakırda Selahattin Eyyubi Üniversitesi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin (ETÜ) bir fakültesi açılacak.
     Sur ilçesinde daha önce Tıp Fakültesi, sonra Milli Eğitim Müdürlüğü binası olarak kullanılan tarihi mekan, TOBB ETÜ için tahsis edildi. TOBB ETÜnün bir fakültesinin açılacağı bina, bir iş adamı tarafından restore edilecek. Selahattin Eyyubi Üniversitesinin kurulması da Kurban Bayramından sonra meclisin onayına sunulacak.
     Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Emlak Müdürlüğüne kayıtlı ve tescilli bir binanın bulunduğunu, tarihi mekanda daha önce Tıp Fakültesi ve Milli Eğitim Müdürlüğünün yer aldığını söyledi.
     Tarihi binanın, Maliye Bakanlığının uygun görüşü ile uzun süreli kira karşılığı TOBB ETÜye verildiğini kaydeden Toprak, binanın onarımı ve restorasyonu için proje hazırlandığını, projenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan geçeceğini bildirdi.
     Proje onaylandıktan sonra iş adamı Ali Ağaoğlunun binanın onarımını gerçekleştireceğini kaydeden Toprak, Önümüzdeki yıl TOBB ETÜnün burada fakültesi açılacak. Çok güzel olacak. Tarihi bir mekanda fakülte hizmete girecek. Açılacak fakülte, iş dünyasının ihtiyacına cevap verebilecek bir branşta olacak diye konuştu.
    
     -Onarım ve restorasyonu için 2,5 milyon lira-
    
     AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten de binanın tahsisinin TOBB ETÜye yapıldığını, onarım ve restorasyonu yapılacak binanın hazırlanmasının yaklaşık 2,5 milyon liraya mal olacağını aktardı. İçten, tadilat ve restorasyon biter bitmez fakültenin açılacağını belirtti.
    
     -Selahattin Eyyubi Üniversitesi de kurulacak-
    
     Kurban Bayramından sonra meclis gündemine gelecek olan Selahattin Eyyubi Üniversitesi konusunun da olduğunu anlatan İçten, vakıf üniversitesinin kurulması için kanunun bayramdan sonra onaylanacağını bildirdi.
     İçten, Bu üniversite de açılırsa, Diyarbakırda 3 üniversite olmuş olacak. 1 yıl sonra inşallah üniversitelerimiz olacak. Şu an Diyarbakırda öğrenci sayısı 26 bin, açılacak üniversiteler ile bu sayı 40-50 bine yaklaşır şeklinde konuştu.
    
     -Belediye imara açmıyor-
    
     İçten, Selahattin Eyyubi Üniversitesinin kurulması için arazi tahsisi yapıldığına değinerek, Ancak işin kötü tarafı üniversite için tahsis edilen arazi üzerinde belediye imar durumuna izin vermemiş. Biz zar zor insanları, vakıfları, özel sektörü, cemaatleri ikna ederek Diyarbakıra getirerek yatırım yapmaya çalışırken açılacak üniversiteye Büyükşehir Belediyesinin imar vermemesini doğru bulmuyorum. Bu, Diyarbakıra gelen bir üniversite yatırımını engellemektir. Bu da üzücü bir durum oldu dedi.
     Geçen yıl bir yasa çıkarıldığını, imar düzenlemelerinde belediyeye müracaat edildiğinde belediye 2 ay içinde olumlu bir cevap vermezse Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat edilebildiğini vurgulayan İçten, bu sıkıntıyı aşmayı umduklarını dile getirdi.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakırda 2 üniversite kurulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER