Dış ticaret verileri

Dış ticaret verileri -KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: Cari açığın önümüzdeki aylarda 55 milyar dolar yani Merkez Bankasının açıkladığı 58 milyar doların altında kalacağını öngörüyoruz


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerine ilişkin olarak, cari açığın gelecek aylarda Merkez Bankasının beklenti anketinin aksine 58 milyar doların altında 55 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.
     Zeytinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu ayın başında ihracatın 11 milyar dolar olarak açıklandığını hatırlatarak, bu rakamın revize edilerek 13 milyar dolara çıktığını söyledi.
     Bu artışın ABDnin de çok hoşuna gitmeyen İrana para yerine altınla ödeme yapılmasından kaynaklandığını dile getiren Zeyintoğlu, Biz bunu bir ihracat olarak algılıyoruz. Cari açığın önümüzdeki aylarda 55 milyar dolar, yani Merkez Bankasının açıkladığı 58 milyar doların altında kalacağını öngörüyoruz dedi.
     Zeytinoğlu, cari açığın inişe geçmesinin faiz oranlarını olumlu yönde etkileyeceğini vurgulayarak, Biz aynı zamanda bütçe açıklarının en az cari açık kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Cari açığımız her ne kadar düşüyorsa bütçe açığımız artıyor bunda da tedbir alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bütçe açığı bence daha önemli. 21 milyar lira olarak planlanan bütçe açığı, 33 buçuk milyara revize edildi. Bu da Avrupanın çok çok altında olmasına rağmen ülkemizi kırılgan yaptığı için faizlerde istenen azalma olmuyor diye konuştu.
     Faizlerin enflasyonla kıyaslandığında çok yüksek olmadığını ancak diğer ülkelerin faiz oranlarına bakıldığında yüksek olduğunun görüldüğünü belirten Zeytinoğlu, bunun da yatırımın önündeki en büyük engel olarak karşılarına çıktığını ve yatırımları azalttığını kaydetti.
     Zeytinoğlu, cari açığın inişe geçtiği için artık bir sorun olmaktan çıktığını belirterek, bütçe açıkları büyümemesi durumunda faiz indirimlerinin kendiliğinden geleceğini anlattı.
    
     -Cari açık, uzun vadede artıya döner
    
     Kocaelinin Türkiyenin ihracat kalemine olağanüstü bir katkı sağladığını vurgulayan Zeytinoğlu, Ekim ayında bizim ihracatımız bir önceki yıla göre bin 81den bin 540a yani 1 milyar 540 milyon liraya çıktı, yüzde 42lik bir atış oldu. Türkiye genelinde bakıldığında ihracatın artıyor olması bizi mutlu ediyor. Hammadde ve yarı mamul olması katma değeri azaltıyor. Biz işlenmiş malların ve yüksek teknoloji ürünlerin daha öne çıkmasını istiyoruz ifadesini kullandı.
     Zeytinoğlu, ithalattaki düşüşün birkaç nedeninin olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     İç piyasadaki faizlerin hala yukarı yönde seyrediyor olması ve vergilerin artması ana neden. Ayrıca Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranları da bizim için önemli bir sorun. Dolayısıyla eğer gelen mallar yatırım malıysa ben cari açığın verilmesine çok karşı değilim. Eğer fabrika yapıyorsam ve makine alıyorsam buradan da ülke cari açık veriyorsa bu kısa vadede sorundur ama uzun vadede artıya dönecek bir durumdur. Cari açığa biraz o gözle bakıyoruz. KKDFye karşı çıkmamızın nedeni de budur.
    
     Muhabir: Şahin Oktay
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Dış ticaret verileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER