Didim 17. Barış Şenlikleri

Didim 17. Barış Şenlikleri -Etkinlikler kapsamında Barış ve Medeniyetlerin Kardeşliği konulu söyleşi düzenlendi


AYDIN (A.A) - Didimde 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlamaları kapsamında bu yıl 17ncisi düzenlenen Didim Barış Şenliğinde, Barış ve Medeniyetlerin Kardeşliği konulu söyleşi yapıldı.
     Didim Ticaret Odası Aytaç-Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezinde düzenlenen söyleşiye, Didim Müftüsü Mikail Polat, Ermeni Patrikhane Temsilcisi Episkopos Sahat Maşalyan, Mardin Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen, Süryani Kadim Kilisesi Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Engin Güzeliş ve Alevi Enstitüsü Kurucu Üyesi Prof. Dr. Ayhan Yalçınkaya konuşmacı olarak katıldı.
     Televizyon yapımcısı Tayfun Talipoğlunun moderatörlüğünü yaptığı söyleşide, dinlerin birliği ve kardeşlik konusu ele alındı.
     Didim Müftüsü Mikail Polat, İslamın kelime manası itibarıyla, barış anlamında geldiğini ve bir barış, kardeşlik dini olduğunu söyledi.
     İslamın, adalet ilkesi üzerinde geliştiğini, tarih boyunca da kurduğu medeniyetlerin hep sevgi medeniyetleri olduğunu ifade eden Polat, Allah katında din İslamdır. Yani barış ve esenlik için Allaha teslim olmaktır. Barış içinde, huzur içinde yaşayabilmemiz için İslamın şartlarını yerine getirmeliyiz. Öncelikle kendimize sormalıyız ve kendimizle barışık mıyız bunu sormamız gerekir dedi.
     Ermeni Patrikhane Temsilcisi Episkopos Sahat Maşalyan ise dinlerin, insanlar arasındaki birliğin, kardeşliğin ve dostlukların kaynağı olması gerekirken, çatışmanın kaynağı olarak değerlendirildiğini dile getirdi.
     Bunun, herkes açısından kendi dininin çok değerli olmasından kaynaklandığını savunan Maşalyan, Din, kullanılmaya çok açık bir şey ve de çok tehlikeli. Bu tehlikeye karşı ayık ve uyanık olmamız lazım dedi.
     Maşalyan, dünyada süre gelen din ve mezhep çatışmalarının sona erdirilmesi için bu tür barış toplantılarının çok önemli olduğunu kaydetti.
     Mardin Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen de medeniyetler arası barış ve kardeşliğin çok önemli olduğunu belirterek, Hepimiz, Tanrının sevgisine inanmamız lazım. Savaşlar maalesef dünya var oldukça devam ediyor. Savaşlar her zaman, herkes için zarardan başka yararı olmamıştır dedi.
     Alevi Enstitüsü Kurucu Üyesi Prof. Dr. Ayhan Yalçınkaya da 1 Eylül Dünya Barış Gününü kutladıklarını, ancak dünyanın barıştan çok uzak olduğuna dikkati çekti.
    
     -CHP VE PASOK örgütleri arasında protokol-
    
     Öte yandan, 17. Didim Barış Şenlikleri kapsamında Yunan partisi PASOKun Selanik örgütü yöneticileri ile CHP Aydın İl Başkanlığı arasında Barış ve Dostluk Protokolü imzalandı.
     Apollon Tapınağının bulunduğu Hisar Mahallesinde yapılan protokol imza törenine, CHP Aydın İl Başkanı Barkan Kalınomuz, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, CHP Didim İlçe Başkanı Şavgu Aydın, PASOK Selanik İl Sekreteri Hiranis Makridis, Selanik Belediye Meclisi Üyesi Dimitra Angatlida, Yunan-Türk Kültür İlişkilerini Geliştirme Derneği Başkanı Elli Tasula Semailoğlu ile her iki partinin temsilci ve üyeleri katıldı.
     Her iki parti örgütleri arasında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik protokol, parti yöneticileri tarafından imza altına alındı.
    
     Muhabir: Bahri Aşık / Suat Deniz
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Didim 17. Barış Şenlikleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER