Ders zilinin yerine ışıklı sistem

Ders zilinin yerine ışıklı sistem -Karacabeyde bir lisede, gürültü kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle derse girişler zil yerine, sınıf ve okulun değişik yerlerine yerleştirilen ışıklı sistemle yapılıyor


BURSA (A.A) - Karacabey ilçesinde bir lisede, gürültü kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle derse girişler zil yerine, sınıf ve okulun değişik yerlerine yerleştirilen ışıklı sistemle yapılıyor.
     Karacabey Sadık Yılmaz Ticaret Meslek Lisesinde, okul zilinin gürültü kirliliğine yol açması nedeniyle Eğitimde zaman yönetimi ve zilsiz okul projesi kapsamındaki uygulamayla, okuldaki zil kaldırılarak, ders giriş-çıkışlarında trafik ışıklarını andıran Işıklı Otokontrol Sistemi uygulanmaya başlandı.
     Bu hafta başlatılan sisteme göre okulda artık zil sesi kullanılmıyor. Zil yerine her sınıfa, kantin, bahçe, koridor, öğretmenler odası gibi okulun iç ve dışındaki pek çok yere, kırmızı, sarı ve yeşil renklerden oluşan ışıklar asıldı. Buna göre yeşil ışık teneffüsü, kırmızı ışık derse girişi, sarı ışık ise hazırlık yapmayı işaret ediyor. Teneffüs zamanı yeşil, ders zamanı kırmızı ışık yanıyor. Sarı ışık yanınca ise öğrenciler ders ya da teneffüs için hazırlık yapıyor. Öğrenciler sonra da yanan ışığa göre hareket ediyor.
     Okul müdürü Ahmet Türk, yaptığı açıklamada, öğrencilerde sorumluluk bilinci oluşturmak, otokontrol ve öz disiplini geliştirmek, okul zillerinden kaynaklı ses ve gürültü kirliliğini önlemek amacıyla böyle bir proje başlattıklarını söyledi.
     Başlangıçta öğrencilerin uyum konusunda sıkıntı yaşadığının dile getiren Türk, Ancak kısa sürede alıştılar. Sistem sayesinde öğrencilerimizde dersin zamanla sınırlı olmadığı bilincini aşılamayı hedefliyoruz. Öğrenciler böylece zile koşullanmayarak kendi bilinciyle derse girmeye başladı. İlerleyen zamanlarda ışık sisteminin de kaldırılarak tamamen öğrenciye odaklı yüksek okul ve üniversitelerde olduğu gibi bir sistem oluşturmak istiyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Ayhan Fidan / Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Ders zilinin yerine ışıklı sistem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER