Depremzedeler, 10 Eylülde evlerine taşınacak

Depremzedeler, 10 Eylülde evlerine taşınacak -Van Valisi Münir Karaloğlu: Depremin ardından, ihaleleri yapılarak Van ve Ercişte yapımına başlanan 3 bin 200 konutun 3 Eylülden itibaren kuraları çekilecek ve hak sahipleri 10 Eylül


VAN (A.A) - Yahya Öylek - Vali Münir Karaloğlu, kentte geçen yıl meydana gelen ilk depremin ardından Van ve Ercişte yapımına başlanan 3 bin 200 konutun 3 Eylülde kuralarının çekileceğini ve hak sahiplerinin 10 Eylül itibarıyla yeni evlerinde oturabileceğini söyledi.
     Vanda 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerden kısa süre sonra Başbakanlık Afet Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığınca, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığına yaptırılan 17 bin 471 konuttan 3 bin 200ünün geçici kabulleri yapıldı.
     3 Eylülden itibaren noter huzurunda kura çekimlerine başlanacak olan deprem konutları, gerek güvenlik gerekse yaşam standardı açısından en son teknoloji ile donatılırken, binaların bodrum katında yangın algılama sistemine benzer sismik dedektör bulunuyor.
     Bu sayede, meydana gelecek depremleri algılayan sismik dedektör, binadaki elektrik ve doğalgaz şebekesini otomatik olarak kesip, binada elektrik ya da doğalgaz nedeniyle çıkabilecek yangını önlüyor.
     Vali Münir Karaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Erciş Meydanında afet konutlarının 2012 yılı ağustos ayı sonunda teslim edileceği sözünü talimat olarak kabul ettiklerini vurgulayarak, o tarihten itibaren konut yapım çalışmalarına hızla devam edildiğini kaydetti.
     Çetin kış şartlarında özel yöntemler uygulanarak yapılan konutların geçici kabullerinin yapıldığını anımsatan Karaloğlu, söz konusu konutlardaki blok ve daire numaraları, merkezi sistem çanak antenleri, ısıtma sistemleri ve güneş enerjileri gibi bütün detaylarının tamamlandığını ifade etti.
     Tamamlanan konutlar için şu anda kura hazırlığı yapıldığını anlatan Karaloğlu, şöyle konuştu:
     Kentte meydana ilk depremin ardından ihaleleri yapılarak Van ve Ercişte yapımına başlanan 3 bin 200 konutun 3 Eylülden itibaren kuraları çekilecek ve hak sahipleri 10 Eylül itibarıyla yeni evlerinde oturabilecek. Bu kapsamda, AFAD Başkanlığına talep ve taahhütnamede bulunan ve sözleşme imzalayan depremzede vatandaşlarla 3 Eylül Pazartesi gününden itibaren 3 bin 200 konutun kuralarını çekeceğiz. Bu konutların hak sahipleri 10 Eylül tarihi itibarıyla kendi elektrik, su aboneliklerini yaptırarak evlerine taşınacak. TOKİ, geçici kabul işlemlerini yaptığı ve bölgeleri bize teslim ettiği müddetçe kura çekimine devam edeceğiz. Kura çekim işlemi ve konut teslim işlemini kısa zamanda tamamlamak istiyoruz. Depremin yıl dönümü olan 23 Ekime kadar halen yapımı devam eden 17 bin 471 konutun yaklaşık 15 bin 200ün teslimini bitirmiş olacağız.
    
     -Kura çekimleri yerleşim bölgesine göre yapılacak-
    
     Van merkezde 5 ayrı bölgede afet konutu inşa edildiğini bildiren Karaloğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
     Kura çekimi için her bölge için kendi çevresindeki mahallelerin taksimi yapıldı. İnsanları kendi mahallelerinden koparıp da çok uzak bölgelere götürmek istemiyoruz. Bir de komşuluk ilişkilerinin devam etmesi için eski mahallelerine yakın alanlarda ürettiğimiz konutlara vatandaşlarımızı yerleştireceğiz. Pazartesi gününden itibaren noter huzurunda kura çekimini yapacağımız Bostaniçi beldesindeki bin 88 konutu, bu bölgeye en yakın mahallelerde evleri yıkık, ağır hasarlı olan ve TOKİ ile taahhütname imzalayan hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.
    
     -Depremzede kiracılara konut fırsatı-
    
     Karaloğlu, Van merkez ve Ercişte yapılan konutların, hak sahibi sayısından fazla olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Fazla kalan konutlar için önümüzde iki durum var. Birinci öncelik olarak kesin hasar tespit listemizde evi yıkık ve ağır hasarlı olduğu halde arsa veya başka hukuki probleminden dolayı bizimle hak sahipliği protokolü imzalamayan vatandaşlarımız var. Mevcut yasaya göre hak sahibi olamayan bu vatandaşların sorunlarını çözmek için halen AFAD Başkanlığı bir çalışma yaparak hukuki altyapı hazırlığı yapıyor. Bu çalışma tamamlandığında kalan konutlardan bir kısmı, bu vatandaşlarımıza verilecek. Elde kalan diğer konutlardan da deprem olduğu anda kiracı olan vatandaşlarımızın yararlanmasını istiyoruz. Kiracılar konut sahibi olurken AFAD şartlarında değil, TOKİ şartlarına göre ev sahibi olabilecekler.
    
     -Türkiyenin en kaliteli afet konutları-
    
     Konutları yaptıran TOKİnin kendi içerisinde geliştirdiği kontrol sistemi ve müşavir firmalar aracılığıyla inşaatları sık sık denetlediğini anlatan Karaloğlu, dökülen her betondan örnekler alınarak, laboratuvarlarda testlerinin yapıldığını vurguladı.
     Afet konutların statik ve kaba inşaatında hiçbir sorun olmadığına inandıkları ve bu bilinçte olduklarını ifade eden Karaloğlu, şu ifadelere yer verdi:
     İnce işlerde ufak tefek sorunlar çıkabilir. Bunun olması mümkündür. Konutların geçici kabulleri yapıldı ve vatandaşlar oturduğunda çıkacak sorunlar müteahhit firma tarafından giderilecek. Şunu söyleyebiliriz ki bu konutlar Türkiyede şimdiye kadar bütün detayları düşünülerek yapılmış en kaliteli afet konutlarıdır. Yarın insanlarımız çatıya çıkıp tahrip etmesin, su şebekesi çekmesin diye her daire için güneş enerjisi sistemi kuruldu. Merkezi uydu sistemi geliştirildi. Biz sadece vatandaşa çıplak konut yapıp teslim etmiyoruz. Vatandaşa yeni bir yaşam alanı sunuyoruz. Bu yaşam alanı içinde okullar var. Bu konutlarla her biri 32 derslikli 30 okul, 30 cami, 24 ticaret merkezi yapılıyor. Binaların çevresinde çocuk parkları ve yeşil alanlar, vatandaşların sosyal çevresiyle rahat edebileceği altyapısı tam konutlar veriyoruz.
     Karaloğlu, konutların bir kısmındaki atık su arıtma sisteminin şehrin genel şebekesine bağlandığına değinerek, şehirden uzak olan bölgede inşa edilen konutlar için ise özel arıtma tesislerinin kurulduğunu dile getirdi.
    
     -Konteyner kentler kaldırılacak-
    
     Depremden sonra vatandaşların geçici barınması için AFAD Başkanlığınca Van merkez, Erciş ve köylerde yaklaşık 28 bin konteyner kurulduğuna işaret eden Karaloğlu, afet konutlarının teslimiyle konteynerlerin ve konteyner kentlerin kaldırılacağını kaydetti.
     Konteynerlerin ne şekilde kullanılacağıyla ilgili AFAD Başkanlığınca bir çalışma yürütüldüğünü belirten Karaloğlu, Bu konteynerlerin bir kısmı hasar gördü, hasar görenler hurdaya çıkacak. Sağlam olan konteynerler için belki Türkiyenin 7 ayrı bölgesinde depolama alanları oluşturabilirler. Allah korusun yarın Türkiyenin farklı bir bölgesinde yaşanacak olası bir afette bu konteynerler yine vatandaşın geçici barınmasında kullanılacak dedi.
    
     -Afet konutlarında deprem algılama sistemi kuruldu-
    
     Yüklenici firma bünyesinde konutların elektrik işinin denetimini yapan Elektrik Mühendisi Köksal Asaletli de depremden sonra TOKİnin geliştirdiği konutlara, yangın algılama sistemi gibi deprem sensörü adı verilen sismik dedektör yerleştirildiğini söyledi.
     Sismik dedektör sayesinde, meydana gelecek bir depremde sensörün yangın santraliyle irtibata geçerek binayı besleyen enerjinin ana şalterini kestiğini anlatan Asaletli, şunları kaydetti:
     Enerji kesildiğinde elektrikten dolayı can kaybının ve yaralanmanın önüne geçilmiş olur. Bu sistem Van depreminden sonra yapılan tüm afet konutlarında mevcut. Ayrıca her dairenin giriş koridorunda ve mutfağında yangın alarm sistemi gibi gaz alarm sistemi de kuruldu. Herhangi bir gaz kaçağı olduğunda bu sistem sayesinde binanın girişindeki gaz, otomatik olarak kesiliyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Levent Harman / A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Depremzedeler, 10 Eylülde evlerine taşınacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER