Dallas Sanat Müzesi, Orpheus Mozaiğini iade

Dallas Sanat Müzesi, Orpheus Mozaiğini iade ediyor -Müze, MS. 194 yılına tarihlendirilen ve Şanlıurfa sınırlarından kaçırıldığı belirtilen mozaiği gönüllü olarak Türkiyeye veriyor


ŞANLIURFA (A.A) - Dallas Sanat Müzesi, Şanlıurfa sınırlarından kaçırıldığı belirtilen Orpheus Mozaiğini gönüllü olarak Türkiyeye iade ediyor.
     New York Times gazetesinin haberine göre, MS. 194 yılına tarihlendirilen eser, Şanlıurfa sınırlarından kaçırılmasının ardından Dallas Sanat Müzesince 1999 yılında bir müzayededen 85 bin dolara satın alındı.
     Müze yetkililerinin, eseri gönüllü olarak Türkiyeye iade etme kararını, yabancı kuruluşlarla vardıkları değişim anlaşması planı uyarınca aldıkları belirtildi.
     Orpheus Mozaiğinin Şanlıurfa yakınlarındaki tarihi Roma kenti Edessada bir binanın yer dekorunda kullanıldığı tahmin ediliyor. Eserde, Orpheusun vahşi hayvanları evcilleştirmesi konu ediliyor.
     Haberde, Dallas Sanat Müzesinde Anadoludan kaçırılan başka eser olmadığı için, değişim programları kapsamında tarihi Anadolu eserlerinin bu müzede sergilenmesinin önünün açıldığı vurgulandı.
     Dallas Sanat Müzesinin daha önce de birçok eseri aynı anlaşmalar kapsamında İtalyaya iade ettiği vurgulandı.
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 30 Kasımda gazetecilere yaptığı açıklamada, aralık ayı içinde Amerikadan önemli boyutlarda olan mozaik panonun gelmesini bekledikleri söylemişti.
    
     Muhabir: Mustafa Keleş
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Dallas Sanat Müzesi, Orpheus Mozaiğini iade Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER