Cudi Dağı eteğinde Keldani köyü yeniden

Cudi Dağı eteğinde Keldani köyü yeniden kuruluyor -Terör olayları nedeniyle 1991 yılında Silopinin Aksu köyünden Avrupaya göç eden Hristiyan vatandaşlar dönüyor -Keldani Petros Karatay: "Yurt dışında yaşayan yaklaşık 27 Hristiyan


ŞIRNAK (A.A) - Mehmet Demirhan - Yurt dışında yaşayan ŞırnakHristiyan Keldani aileler, çözüm süreciyle birlikte Silopi ilçesindeki köylerine geri dönmek için başvuruda bulundu.
     Silopi ilçesinden Fransaya göç eden Keldani vatandaşlardan Petros Karatay, göçten önce Silopinin ikinci büyük köyü olan Aksuyu yeniden yaşatmak için çalışma yaptıklarını söyledi.
     Köylerinin 1980-1990 yılları arasında Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından istimlak edildiğini belirten Karatay, valilik ve kaymakamlık tarafından yeni bir yerleşim alanı tahsis etme kararı alındığını fakat orada yerleşmeye başlamadan bölgede olayların yoğunlaştığını ve koruculuğu kabul etmeyerek 1991 yılında yurt dışına gittiklerini ifade etti.
     Şubat 2009da geri dönmek için ilk müracaatlarını yaptıklarını anlatan Karatay, halen Aksu köyünden yaklaşık 4 bin kişinin Fransa, Belçika, Almanya, Irak ve çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşamını sürdürdüğünü belirtti. Bunların yüzde 5inin dönmesi halinde bile sayının 200e yakın olacağını dile getiren Karatay, "Biz yaşam standardı, sanatı, kültürü, dili ile Avrupa ve bölge arasında köprü olabilecek bir köy meydana getirmek istiyoruz. Yurt dışında yaşayan yaklaşık 27 Süryani aile eski topraklarına dönmek için başvuruda bulundu" dedi.
    
     -"Devletin artık olumlu bir politikası var"-
    
     Karatay, Türkiyede yaşanan çözüm sürecini gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki Keldanilerin desteklediğini ve kaçınılmaz bulduğunu ifade etti.
     Devletin kendilerine karşı bakışının değiştiğini ancak önemli olanın bunların bir daha tekrarlamaması olduğunu dile getiren Karatay, şöyle konuştu:
     "Devlet yetkililerinin yurt dışındaki gayrimüslim nüfusun dönüşüyle ilgili söylem ve çağrılarını son derece olumlu ve değerli buluyoruz. Devletin artık Süryani, Keldani ve Ermenilere yönelik olumlu bir politikası var. Eskiden bize karşı çok haksızlık ve yanlışlıklar yapıldı. Devlet yetkilileri de bunun farkında. Mühim olan onarılabilen hataların onarılması daha da önemlisi bir daha tekrarlanmaması. Devlet yetkililerinin tutumunun yerel planda karşılık bulduğunu maalesef söylemek durumunda değiliz. Bu ülke hepimizin, dışlama, kayırma yapmaksızın, karşılıklı güven ve hoşgörü ile hareket ederek barışı, huzuru ve adaleti en iyi şekilde sağlamaya çalışmalıyız."
     Köyde şimdilik 3 ev yapıldığını ve ev sayısının çoğalması ile beraber sosyal tesislerin de kurulacağına değinen Karatay, yetkililerden altyapı konusunda yardım istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Cudi Dağı eteğinde Keldani köyü yeniden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER