ÇTSOnun Çarşı Projesi

ÇTSOnun Çarşı Projesi -ÇTSO Genel Sekreteri Sandal: -Projemizin son hali Anıtlar Kurulundan kabul gördü. Belediye tarafından da uygun bulundu. Belediye ya da başka bir kurumla sürtüşmemiz söz konusu değildir (Fotoğrafl


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Genel Sekreteri Sema Sandal, geliştirdikleri Çarşı Projesi ile ilgili, Projemizin son hali Anıtlar Kurulundan kabul gördü. Belediye tarafından da uygun bulundu. Belediye ya da başka bir kurumla sürtüşmemiz söz konusu değildir dedi.
     Sandal, düzenlediği basın toplantısında, projenin çarşı esnafının yüzde 80inden gelen onayla başlatıldığını, ÇTSO olarak bu projeden vazgeçme durumlarının bulunmadığını söyledi.
     Çarşı Projesinin gelişimi ve gelinen süreçle ilgili bilgiler veren Sandal, şöyle konuştu:
     Proje geçen yıl temmuz ayında başladı. Odamızda çarşı esnafıyla toplantı yapıldı. Belediye başkanımızın önerisiyle, anket yaptık ve esnaftan yüzde 80 muvafakat aldık. İlk hali ters şemsiye şeklindeydi. Özellikle tescilli binaların siluetlerini, görüntülerini bozduğu için bu proje uygun görülmedi. Biz doğrudan Anıtlar Kurulu ile yazışamıyoruz. Belediye aracılığıyla yazışma yapılıyor. Proje birkaç aşamadan geçti. İkinci bir proje daha yapıldı. Bunda da yükseklik sorunu çıktı. Bu da kabul görmedi. Üçüncü projede de mimar Bahattin Köylü ile çalışmaya başladık. Son hali Anıtlar Kurulunda kabul gördü. Belediye tarafından da uygun bulundu. Belediye ya da başka bir kurumla sürtüşmemiz söz konusu değildir.
     Projenin mimarı Bahattin Köylü ise projede karşılıklı binalara asma germe sistemiyle kanca yerleştirmeyi uygun bulduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Basına verilen ilk fotoğraflarda biz bunu sembolik olarak çizdik. Asıl sistem bu değil. Projede membranlar üst üste biniyor. Bu yolla yağmur sularının aşağıya akmasını engelledik. Gelen tepkiler bunun basit olduğu, çadıra benzediği yönünde. Basit olması sakıncalı değil bence, hatta doğrusu basit olması. Bu kadar tarihi siluete yapılan müdahalenin öne çıkması değil, geride kalması ve işlevsel olması gerekiyordu. Biz en basit yöntemle en fonksiyonel olanı tercih ettik. Bunun estetik olmadığını da kimse söyleyemez. Dünyada çeşitli yerlerde, çarşılarda denenen bir yöntem. Çanakkalede ilk kez uygulanan bir uygulama değil.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber ÇTSOnun Çarşı Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER