Çözüm sürecinde akil insanlar

Çözüm sürecinde akil insanlar -Akil İnsanlar Heyetinde yer alan Mazlum-Der Genel Başkanı Ünsal: Barış sürecinin önemli adımlarından biri de bu heyetin oluşturulması -İHD Genel Başkanı Türkdoğan: Dernek olarak sürecin ilerl


DİYARBAKIR (A.A) - Çözüm sürecinde oluşturulması öngörülen 63 kişilik Akil İnsanlar Heyetinde yer alan Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, barış sürecinin önemli adımlarından birinin de bu heyetin oluşturulması olduğunu söyledi.
     Ünsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, heyetin bir hakem heyeti olması gerektiğini belirtti.
     Yani ara bulucu heyet olması lazım. Sürecin halka anlatılması faaliyetini yürütecek. Çünkü halka yönelik çalışma önemli. Silahlı unsurların yurt dışına çekilmesinde gözlemci olması, siyasi reformlar konusunda ara buluculuk rolü önemli. Heyetin silahların bırakılması konusu ve cezaevindekilerin ve yurt dışındakilerin tekrar hayata kazandırılması konusunda ara bulucu rolü üstlenmesi gerekiyor diyen Ünsal, bunların olması durumunda heyetin işini yeterince doğru ve faydalı bir şekilde yapacağını kaydetti.
     Ünsal, Barış sürecinin önemli adımlarından biri de bu heyetin oluşturulması dedi.
     İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise Akil İnsanlar Heyetinin devam eden görüşme sürecinde tarafların, hem devlet ve hükümet yetkililerinin hem de Abdullah Öcalanın ve Kürt tarafının üzerinde uzlaştığı bir konu olduğunu bildirdi.
     Heyetin sürece katkısının olacağını dile getiren Türkdoğan, Dernek olarak sürecin ilerlemesinden yanayız. Bu nedenle heyet içerisinde olacağız. Ama heyetin çalışması, yöntemi, metodu, biçimi, heyetin güvenceleri gibi konuları ancak ilk toplantıda konuşabileceğimiz konular diye konuştu.
     İlk toplantı yapıldığında görüşlerini heyet üyeleriyle paylaşacaklarını ve önerilerini sunacaklarını belirten Türkdoğan, heyetin aynı zamanda taraflar arasında bir ara bulucu bir rol üstlenmesi, toplumsal barışın tesisi ve sürecin anlatılması noktasında rol oynayabileceğini düşündüklerini aktardı.
     Eski AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de Çok onurlu ve önemli bir görev. Bu noktada bize düşen görev ne ise yapmaya çalışacağız diyerek, süreci yönetme iktidarını elinde tutanların çok ciddi bir risk alarak süreci başlattığını dile getirdi.
     Sürecin ciddi bir şekilde ilerlediğini, sürece inandığını ve desteklediğini vurgulayan Ekmen, yarın yapılacak toplantının ardından görevlerin belirleneceğini bildirdi.
     Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahap Coşkun, çalışmaların nasıl yürüyeceği konusunda henüz tam bir bilgiye sahip olmadığını yarın İstanbulda yapılacak toplantının ardından tüm konuların aydınlığa kavuşacağına dikkat çekti.
     Coşkun, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Tüm akademik çalışmalarımızı da Kürt meselesinin çözülmesi ve Türkiyede kalıcı barışın tesis edilmesi amacıyla yaptık. Bu süreç içerisinde bizim üzerimize düşen bir sorumluluk varsa, elbette ki bunu da yerine getirmekten hem sorumluluk hem de mutluluk duyarız. Sürecin nasıl olacağı, akil adamlardan beklenen nedir- Bunların hepsi yarın ki toplantıdan sonra açıklığa kavuşacak konular. Daha görev tanımı konusunda da tam bilgiye sahip değiliz.
    
     Muhabir: Nurten Aslan - Sema Kaplan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Çözüm sürecinde akil insanlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER