Çözüm süreci

Çözüm süreci -Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdırda sivil toplum kuruluşları PKK üyelerinin sınır dışına çekilmesi kararını değerlendirdi


ARDAHAN (A.A) - Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdırda sivil toplum kuruluşları terör örgütü PKK üyelerinin sınır dışına çekilmesi kararını değerlendirdi.
     Erzurum Barosu Başkanı Faruk Terzioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin tamamlanmasının ötesinde Türk milletinin beklediği huzur ve güven ortamının tesisi için gerekli çabanın gösterildiğini söyledi.
     Sürecin rahatsız edecek bir konu olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Terzioğlu, şunları kaydetti:
     "Yani burada bir olay bir onur gurur meselesi olarak algılamanın bir anlamı yok. Neticede Türkiyede silahlar sussun, analar ağlamasın, kan dökülmesin, gözyaşı dökülmesin şeklindeki beklentileri karşılayan bir süreç başlamıştır. Bu sürecin başarıya ulaşması için herkesin biraz sorumlu olması lazım. Duygularımızı biraz daha bastırabilmemiz lazım. Yani nefsimize zor gelir, onurumuz rencide edilir şeklinde değerlendirmemek gerekiyor. Bunu bir onur, gurur meselesi yapmaktan ziyade, bir meselenin çözümünün sağlanmasını değerlendirmek daha sağlıklı olur diye düşünüyorum."
     Türkiyede akan kanın durması noktasında herkesin beklentilerinin olduğunun altını çizen Terzioğlu, "Yani bu sürecin başarıya ulaşmasına katkı sağlamak herkesin görevi diye düşünüyorum" dedi.
    
     -Kars-
    
     Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Ali Güvensoy da her zaman barıştan yana bir toplum olduklarını belirterek, barışın olmasını yürekten istediklerini söyledi.
     Terör örgütü PKK üyelerinin çekilme kararını sevindirici bulduklarını vurgulayan Güvensoy, "Her ne kadar bizim ilimizde terör olayları olmasa da yine de bölgede yaşadığımız için sanki burada terör varmış gibi yatırımcı pek fazla sıcak bakmıyordu. Ama barış ve çekilme olduktan sonra ben inanıyorum ki bizim ilimize de ciddi bir şekilde yatırımcı gelecek" diye konuştu.
     Annelerin ağlamasını hiçbir zaman istemediklerini vurgulayan Güvensoy, şöyle devam etti:
     "Kan akmasın. Şimdiye kadar hem maddi hem de manevi zararlarımız çok büyük. Bunun tabii ki sona ermesi lazım. İnşallah temennimiz demokratik kurallar içinde bu barış sağlansın ve herkes rahat etsin. Herkes evinde rahat, huzurlu bir yaşam sürdürsün diye düşünüyorum."
    
     -Iğdır-
    
     Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan ise terörün bitmesi halinde bölgede güven ortamının oluşacağını belirterek, güven ortamı sayesinde yatırımcı sayısının artacağını vurguladı.
     Terörün bitmesi halinde ülke ekonomisinin önemli kazanımlara sahip olacağını ifade eden Arslan, şöyle devam etti:
     "Teşvik paketinden yararlanmayan yatırımcılara bu bölgelerde yatırım yapma fırsatı oluşacak. Yatırımın yapılması halinde işsizlik azalacak. İnsanlara istihdam sağlanacak. Güvenlik için harcanan paralar bu sefer yatırım olarak ülkemize geri dönecek. İş adamlarımız yatırım yaparak güçlerine güç katacak. Ağrı Dağı gibi bir turizm malzemesi var elimizde ama değerlendirilmiyor. Terörün bitmesi halinde Ağrı Dağında turistik mekanlar yapılacak."
    
     -Ardahan-
    
     Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Latif Tosunoğlu, çözüm süreciyle ilgili olumlu gelişmeler beklediklerini, sürecin verimli olması halinde ülkenin kazanacağını söyledi.
     Barışın önemli olduğunu anlatan Tosunoğlu, "Barışı istememek deliliktir. Barış güzel tabii ki. Sonuçta kan duracak, savaş olmayacak. Memlekete huzuru ve barışı getirmek için önemli bir adım atılmışsa, buna herkes destek çıkılmalı. Herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapmalı" dedi.
     Sürecin olumlu gitmesi halinde ekonomik olarak da büyük gelişme yaşanacağını belirten Tosunoğlu, şunları kaydetti:
     "Yıllardır ekonomik bir kaybımız vardı. Çok önemli paralar teröre gitti. Bunları önlemek için herkes üzerine düşeni yapmalı. Teröre giden paralar yatırıma dönüşmeli. Para zarara değil, kara dönüşecek. Hükümetin de bu dönemde daha şeffaf olmasını istiyoruz. Tabii ki daha anlaşılır bir süreç olmasını istiyoruz. Çünkü kamuoyunu tatmin etmek gerek. Bu anlamda hükümete daha çok iş düşüyor."
    
     -Ağrı-
    
     Ağrı Kültür ve Yardımlaşma Derneği (AKYAD) Başkanı Mehmet İzci de çekilme kararının halkın sürece olan inancını pekiştirdiğini ve yerinde verilmiş bir karar olduğunu söyledi.
     Kararın çözüm sürecinin daha olumlu ilerlemesi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan İzci, "Karar, sürece destek vermeyen siyasi partilere iyi bir cevaptır. Bu karar hepimizi sevindirdi. Kararla hem CHPnin süreç hakkındaki olumsuz görüşleri çürütüldü hem de sürecin tamamen olumlu işlediği, verilen sözlerin tek tek yerine getirildiği mesajı verildi" dedi.
    
     Muhabir: Ekip - Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER