Çözüm süreci

Çözüm süreci -Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: "Milletimizin hassasiyeti, kırmızı çizgiler gözetilerek yürütülen bir çalışmadır. Milletimizin hassasiyetleri bizim de hassasiyetimizdir. Bu açıdan baktığınızda da kimseni kaygı du


MERSİN (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, çözüm sürecine ilişkin "Milletimizin hassasiyeti, kırmızı çizgiler gözetilerek yürütülen bir çalışmadır. Milletimizin hassasiyetleri bizim de hassasiyetimizdir. Bu açıdan baktığınızda da kimseni kaygı duymasına gerek yok" dedi.
     Bakan Yazıcı, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mersinde Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcanı ziyaret etti. Özcandan kent hakkında ve yapılan çalışmalarla ilgili brifing alan Yazıcı, Mersinin Türkiyenin önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi.
     17. Akdeniz Oyunlarının Mersinde yapılacak olmasının da kente büyük katkı sağlayacağını ifade eden Bakan Yazıcı, "Bu kapsamda hem yerel yönetimin hem de hükümetin yatırımları var. Bu da şehrin geleceğine önemli bir katkı sağlıyor diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
     Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Yazıcı, çözüm sürecine ilişkin soru üzerine, sürecin Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek "Elinde silah bulundurarak insanların hayat hakkını ortadan kaldırmaya yönelik eylem içerisinden olanların bundan vazgeçmeleri ve ülkeyi terk etmeye hazırlanıyor olmaları, hiçbir tartışmaya yer vermeksizin geleceğimiz açısından, kardeşliğimiz açısından çok kıymetli olduğu kanısındayım. Kim nereden ne söylerse söylesin çıkış önemlidir. Niye oldu, nasıl oldu, ne gitti, ne geldi bunları tartışmanın sürece hiçbir katkısı olmaz. Çok serinkanlı olarak süreci izlememiz gerekir" diye konuştu.
    
     -"Süreç iyi gidiyor"-
    
     Sürecin büyük bir hassasiyet içerisinde yürütüldüğünü vurgulayan Yazıcı, "Milletimizin hassasiyeti, kırmızı çizgiler gözetilerek yürütülen bir çalışmadır. Milletimizin hassasiyetleri bizim de hassasiyetimizdir. Bu açıdan baktığınızda da kimseni kaygı duymasına gerek yok" dedi.
     Sürece katkı veren veya sürecin içerisinde gözüken her unsurun, kişiliğin açıklama yaparken sürecin tıkanmasına yol açmayacak, sürecin ilerlemesini zorlaştırmayacak özen içerisinde bulunmaları gerektiğini aktaran Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:
     "Yoksa söylenecek çok şey var. Başlarsak her birimiz konuşmaya çok şeyler söyleyebiliriz. Çok senaryolar üretiliyor, onları da tartışabiliriz. Ama esas büyük noktaya odaklanmalıyız. Terörden arınmış bir Türkiyenin kime yarayacağı ve öyle bir Türkiyenin nasıl bir sıçrama yapacağı hepimizin ortak hedefi olması gerektiğini düşünüyorum. O hedefe odaklandıktan sonra arada yapılan işler biraz teferruat gibi geliyor bana. Süreç iyi gidiyor inşallah başarırız."
     "CHPli bir belediyedesiniz, çözüm süreciyle ilgili CHPye bir mesajınız olacak mı-" şeklindeki soru üzerine de Yazıcı, belediyenin milletin belediyesi olduğunu, başkanın CHPden aday olduğunu ve seçildiğini belirterek tartışmanın sürece katkı sağlayacağı kanısında olmadığını bildirdi.
     Bakan Yazıcı, terör örgütü mensuplarının yurt dışına çıkışlarına ilişkin hükümetin bir planlaması olup olmadığının sorulması üzerine de "Planlama dediniz bir zaman planlamasıysa o konuda bir şey söyleyemeyeceğim. Hükümetin bu konudaki yaklaşımı, bunların Türkiye topraklarından çekilmesi, yurt dışına gitmeleri. İlk etapta olan bu. Sonuçta da bu silahlı unsurların silahtan arınmış duruma gelmeleri. İnşallah bunu kendi iradeleriyle sağlarlar" dedi.
     Anayasa süreciyle ilgili soru üzerine de Bakan Yazıcı, şunları söyledi:
     "Biz geç kaldık. Çok zaman geçti. İnşallah tamamlarız. Temennimiz Türkiyenin yepyeni bir anayasaya, çok teferruatlı değil alanları belirleyen, kamu yönetimi içerisinde yer alan kurumların görev ve yetkilerini özlü biçimde ifade eden, birey hak ve özgürlüklerini güvence altına alan, çok kısa çerçeve bir anayasa yapılması. İnşallah bu başarılır. Mecliste çalışma devam ediyor. Türkiyenin şiddetle bir anayasaya ihtiyacı var. Bunu herkes söylüyor. Düşünce farklılıkları gözetmeksizin herkesin ittifak ettiği konulardan birisi de Türkiyenin yeni bir anayasaya olan ihtiyacıdır. İnşallah bunu başarırız."
     Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Özcan, Bakan Yazıcıya belediyenin adının yazılı olduğu çini tabak hediye etti.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: İsa Sansar

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER