Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti üyeleri Erdem, Özgen ve Ünsal Nusaybinde barış güvercinleriyle karşılandı -Heyet üyesi Ünsal: "Son 3-4 aydır herhangi bir tabut ve cenazeyle karşılaşmamış


MARDİN (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti üyelerinden Fazıl Hüsnü Erdem, Lami Özgen ve Ahmet Faruk Ünsal Nusaybinde halkın çözüm sürecine ilişkin görüşlerini dinledi.
     Mitanni Kültür Merkezine gelen heyet üyeleri bahçede uçurulan barış güvercinleriyle karşılandı. Toplantıda konuşan Ahmet Faruk Ünsal, özellikle son 30 yılda acının en büyük bedelini ödeyen coğrafyada bulunduklarını belirtti.
     Süreçle Türkiye genelinde 63 kişinin bölgelere dağıldığını, barış iradesinin ortaya çıkmasıyla barışa dönük desteği ve talebi toplamak için Türkiye sathına yayıldıklarını kaydeden Ünsal, önce Diyarbakırda iki gündür de Mardin ve ilçelerinde programlar düzenlediklerini ifade etti.
     Ünsal, şunları söyledi:
     "Türkiyenin kuruluşundan bu yana getirdiği problemler, bölgemizde bir çatışma hali de yaşandığını ve bu çatışmada 40 binden fazla insanımızın hayatına mal olan, gençlerimizin dağlara çıkmasına, bir kısmının yurt dışına gitmesine, toplumlar arasında, halklar arasında gönül kırgınlıklarının oluşmasına, kardeşlerimizin binlercesinin cezaevine girmesi gibi talihsiz, acı bir süreç yaşadık. Son 3 aydır 4 aydır herhangi bir tabut ve cenazeyle karşılaşmamış olmamız barışın ne kadar önemli, kıymetli bir şey olduğunu hepimize tüm Türkiyeye ve tüm dünyaya gösteren çok önemli bir gelişme oldu."
     Sürecin ve silahların susmasının kalıcı hale gelebilmesinin, barış koşullarının iyi sağlanmasından, eşitlik ve adalet duygusunun iyi tatbik edilmesinden geçtiğini ifade eden Ünsal, "Biz süreci sadece silahların susması olarak değil barışın kalıcı olması için silahların susmasından sonra yapılacak işlerin de mütalaası olarak görüyoruz" dedi.
     Yeni anayasaya da değinen Ünsal, "Bu topraklarda yaşayan herkesin hangi dili konuşuyorsa konuşsun, hangi inanca mensup olursa olsun kendisini bu devletin özgür ve eşit bireyi olarak hissedebileceği bir anayasa yapabilirsek o zaman bin yıldır buralarda kardeşçe yaşamamızın bir benzerini bundan sonrada inşallah devam ettirmiş olacağız" diye konuştu.
     Heyet üyeleri daha sonra, toplantıya katılan belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin temsilcileri, Barış Anneleri İnisiyatifi ve vatandaşların görüş ve isteklerini dinledi.
     Toplantının ardından Lami Özgen gazetecilere yaptığı değerlendirmede, Nusaybinin uzun bir süredir savaşın şiddetli olarak yaşandığı bir yer olduğunu belirtti. İlçede toplumun değişik kesimleriyle bir araya gelerek düşünce ve görüşlerini dinlediklerini ifade eden Özgen, şöyle konuştu:
     "Elbette her şeyden önce kendi dil, kimlik, eğitim ve benzeri gibi talepleri bununla beraber savaşın ortadan kaldırılması, barışın tesis edilmesi ve kardeşçe bir arada yaşayabilecek bir anayasanın tesisi için çok açık net beyanlar var. Aynı zamanda şimdiye kadar yaşanan siyasi iktidarların tutumlarından kaynaklı da bir güvensizliğin olduğunu ifade etti insanlarımız. Bundan sonra da umarız siyasi iktidar bu güvensizliği ortadan kaldıracak adımları çoğaltır. Kısa zaman dilimi içerisinde hayata geçirir ve böylelikle toplumsal barış talebi bütünlüklü olarak hayata geçer. Nihai anlamda Kürt sorunu barışçıl, demokratik çözümle şekillenir. Bana göre Nusaybin şehri onur ve barış şehri anlamında yol alıyor."
     Heyet üyeleri daha sonra ilçeden ayrıldı.
    
     Muhabir: Arif Altunkaynak / Aziz Aslan
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER