Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Yüksekovaya bağlı Doğanlı köyünde yaşayan vatandaşlarla bir araya geldi


HAKKARİ (A.A) - Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, 1995 yılında terör olayları nedeniyle boşaltılan Uzundere köyünden göç ederek Yüksekovanın Doğanlı köyüne yerleştirilen vatandaşları ziyaret etti.
     İlçedeki temaslarının ardından merkeze 10 kilometre uzaklıktaki Doğanlı köyüne giden Heyet Başkanı Can Paker ile üyeler Sibel Eraslan, Ayhan Ogan, Abdurrahman Kurt, Zübeyde Teker, Mahmut Arslan ve Mehmet Uçum, Muhtar Musa Alkan ve köylüler tarafından coşkuyla karşılandı.
     Muhtar Alkanın evine giden heyet üyeleri, köylülerin taleplerini dinledi ardından 2010 yılında Elazığda şehit olan Süleyman Alkanın ailesiyle görüştü.
     Taleplerini yazılı olarak heyete ileten Muhtar Alkan, yıllardır devam eden çatışmalı sürecin barışla sonlanmasını temenni ederek, köylerine geri dönmek istediklerini ifade etti.
     Köylülerden Hüseyin Alkan Uzundere köyünden 1995 yılında göç ederek Doğanlı köyüne geldiklerini belirtti.
     Köylerindeki evlerin tamamının yakılıp yıkıldığını bildiren Alkan, geri dönmek istediklerini ancak bunun için desteğe ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.
     Alkan, "Sizler barış için geldiniz. Teşekkür ederiz. İnşallah sürece katkınız fazla olur. Uzunderedeyken 600 haneydik. Şu anda 200 haneye düştük. Eskiden parayla sadece şeker alıyorduk. Her şeyimizi kendimiz ekip biçiyorduk. Kimseye ihtiyacımız yoktu ama şimdi hiçbir gelir kaynağımız yok" dedi.
    
     -Şehit kardeşinden barış mesajı-
    
     Şehit er Süleyman Alkanın kardeşi İsak Alkan da bastıkları topraklardan kan çıkmasını istemediklerini söyledi. Alkan, "Artık kardeş kardeşi öldürmesin. Bu bizi çok üzüyor. Ben ne Türküm ne Kürtüm. Ben öteki dünyada Arapça konuşacağım. Biz neyi paylaşamıyoruz- Artık ölümlerin olmasını istemiyoruz" diye konuştu.
     Talepleri tek tek not alan heyet üyeleri, ziyaretin ardından çocukların "barış istiyoruz" sloganları ve alkışlar eşliğinde köyden ayrıldı.
     Heyet, karayoluyla Vana hareket etti.
    
     Muhabir: Cemal Aşan - Mesut Varol - Levent Harman
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER