Çözüm süreci

Çözüm süreci -CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran: -(Akil İnsanlar Heyeti) Orada yer alan insanların kişilikleriyle ilgili hiçbir itirazımız yok ama yöntem, usul, esas tamamen demokrasiye, milli iradeye aykırı bir şekilde yürütülmekt


ESKİŞEHİR (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Akil İnsanlar Heyeti ile ilgili, Orada yer alan insanların kişilikleriyle ilgili hiçbir itirazımız yok ama yöntem, usul, esas tamamen demokrasiye, milli iradeye aykırı bir şekilde yürütülmekte dedi.
     Oran, CHP Eskişehir İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında,Türkiyedeki demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, bağımsız, tarafsız yargıda çok ciddi sorunlar olduğunu, ülkenin kötü yönetildiğini ileri sürdü.
     Türkiyenin bugün neredeyse bölünme riskiyle karşı karşıya olduğunu öne süren Oran, Eskişehir ise iyi yönetilen bir şehir. Burada usta iyi. Bugün Türkiye niye böyle- Çünkü kötü yönetilen bir Türkiye var ve kötü bir usta var. Esasında sorun burada. İktidar, Başbakan Türkiyeyi yönetemiyor diye konuştu.
     CHPnin de barıştan yana olduğunu ifade eden Oran, şöyle konuştu:
     Milli irade, yine bu süreçte de dışarıda bırakılıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, bu süreci kendi başına yönetmeye çalışıyor. Birileriyle bir pazarlık yapıyor, Öcalanla ayrı pazarlık yapıyor, Kandille ayrı pazarlık yapıyor. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak hiçbir zaman bu pazarlıkları meşru görmüyoruz ve her zaman hükümeti göreve davet ediyoruz. Gel parlamentoya gel, tartışalım, konuşalım, hep beraber çözüm üretelim diyoruz. Bu konuda genel başkanımızın üç kere girişimi oldu. Başbakan, her seferinde de bizim uzattığımız ele yumruk sıkarak cevap verdi. Ama biz yine sağduyulu, vakur bir şekilde umudumuzu kaybetmeden ülkemiz adına, vatandaşımızın can ve mal güvenliğinin korunması anlamında bu mücadeleye devam ediyoruz.
    
     -Biz de barış olsun, terör bitsin istiyoruz-
    
     Oran, önerilerinin dikkate alınmadığını iddia ederek, şunları kaydetti:
     Bu önerilerimizin hiçbiri dikkate alınmadı. Adalet ve Kalkınma Partisi, bir pazarlık yürütüyor. Ondan sonra da kendi yürüttüğü bu pazarlıkla ilgili birtakım insanları pazarlamacı kılığına, rolüne sokuyor. O yapmış olduğu pazarlığı, halka vatandaşa pazarlamaya çalışıyor. Bu son derece yanlış, hukuk dışı, demokrasi dışı bir şey. Recep Tayyip Erdoğan, daha önce demokrasiyi nasıl bir araç gibi kullandıysa bugün maalesef barışı da insanlarımızın barış umudunu da bir araç olarak kullanıyor. Kendi esas olan amacı, gücüne güç katmak. Biz de barış olsun, terör bitsin istiyoruz. Ama baktığınız zaman Başbakanın bu olayı, süreci bir araç olarak kullandığını görüyoruz.
     Bu akil insanlarla ilgili de biz bunu meşru olarak görmüyoruz diyen Oran, şöyle devam etti:
     Orada yer alan insanların kişilikleriyle ilgili hiçbir itirazımız yok ama yöntem, usul, esas tamamen demokrasiye, milli iradeye aykırı bir şekilde yürütülmekte. Bu konuda bizim önerimiz vardı. Bu konudaki önerimiz dikkate ve ciddiye alınmadı. Bu konuda hükümetin yaklaşımlarını maalesef üzülerek seyrediyoruz. İsterdik ki milli iradenin tecelli ettiği parlamentoda bir komisyon kurulacaksa kurulsun, her partiden eşit sayıda komisyona üye verilsin. O komisyonların kendi takdirleri, belki yine sivil toplumdan, kanaat önderlerinden bir alt komisyon olabilirdi ama her partinin, yani milletin iadesinin tecelli ettiği şekilde orada söz sahibi olduğu, katkı sunabildiği... Yani tek Recep Tayyip Erdoğanın karar verdiği, atadığı, Başkanın adamları şeklinde bir oluşum olmamalıydı.
     Oran, bir gazetecinin akil insanların birçoğunun terör örgütü lehine söylemlerde bulunduğunu söylemesi üzerine, Bu terörle mücadele veya barış sürecinde nasıl Başbakanın, AKP iktidarının muhatap aldığı mercileri dikkate ve ciddiye almıyorsak, şu anda Başbakanın kendi atadığı, Başbakanın adamları olan o kişileri de dikkate ve ciddiye almıyoruz. Onlar Başbakanın propaganda kadrolarıdır dedi.
     Oran, 148 subayın istifasını nasıl değerlendiriyorsunuz- sorusuna şu yanıtı verdi:
     Türk Silahlı Kuvvetlerinin durumu ortada. Başbakan, bugün her tarafa talimat verir hale gelmiş durumda. Türkiyede bunları görmek çok acı gerçekten. Bir laf var. At izi ile it izi birbirine karışmış durumda. Ömrünü terörle mücadelede, teröristlerle savaşarak canı pahasına geçirmiş olan kahraman askerler tutuklu, bugün terörist başları, teröristler, bölücüler ellerini kollarını sallayarak dolaşıyorlar. Bunu bir akıl tutulması olarak görüyoruz.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER