Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Taşgetiren: "Kardeşleşmiş, birbiriyle helalleşmiş, bugüne kadar olan biteni geride bırakmış ve yeni bir yola çıkmış Türkiye inşa etmek isteniyor" (Fotoğraflı-Gö


SİVAS (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Ahmet Taşgetiren, "Kardeşleşmiş, birbiriyle helalleşmiş, bugüne kadar olan biteni geride bırakmış ve yeni bir yola çıkmış Türkiye inşa etmek isteniyor" dedi.
     Taşgetiren, Başkan Vekili Beril Dedeoğlu, Sekreter Cemal Uşşak, grup üyeleri Erol Göka, Doğu Ergil, Hilal Kaplan, Celalettin Can ve Vahap Coşkun, Sivasta bir otelde sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin çözüm sürecine ilişkin görüşlerini dinledi.
     Taşgetiren, burada yaptığı konuşmada, sürecin çok boyutlu devam ettiğini belirterek, "Silahlı bir yapılanmadan kurtulma süreci, kanın durması diye nitelendirdiğimiz bir süreç. 30 yıl içerisinde hislerde meydana gelmiş yıkımın imarı süreci. Gerçekten kolay değil. 30 yıl bir ülkede silahlı bir yapı var olsun, 35-40 bin genç insan hayatını kaybetsin, anneler, babalar, kardeşler, bacılar, eşler ve çocuklar bu yıkımı yüreklerinde hissetsinler, bunun tamir etmek kolay değil" diye konuştu.
     Ülkede 30 yıllık çatışma sürecinin geçtiğini ifade eden Taşgetiren, şunları kaydetti:
     "Türklerin ailelerine şehit cenazeleri geldi, Kürtlerin ailelerine yine şehit cenazeleri geldi. Dağda ölmüş gençlerin cesetleri geldi. Bunlar, anneler babalar için her kesim için kolay tahammül edilebilir şeyler değildir. Dağda oğlu terörist olarak hayatını kaybetse bile bir anne annedir. O genci niye terörist oldun diye yargılayabiliriz ama anneyi niye evladın için ağlıyorsun diye yargılayamayız. En azından susarız."
     Yeni bir Türkiye arzuladıklarını dile getiren Taşgetiren, "Kardeşleşmiş, birbiriyle helalleşmiş, bugüne kadar olan biteni geride bırakmış ve yeni bir yola çıkmış Türkiye inşa etmek isteniyor. Buna da bu Heyet, tuz biber katmaya çalışıyor" ifadesini kullandı.
     Taşgetiren, kendilerini iletişim, diyalog ve paylaşma heyeti olarak gördüklerini bildirdi.
    
     -Diğer konuşmacılar-
    
     Üyelerden Doğu Ergil de bu ülkenin birliğinin ve dirliğinin sağlanacağı düzenin nasıl oluşturulacağının konuşulması gerektiğini belirterek, barışın temin edilmesinin herkesin başarısı olacağını dile getirdi.
     Vahap Coşkun ise süreçte barış dilinin hakim olmasının, eşitlik ve kardeşilik hukukun üretilmesinin önemine dikkati çekti.
     Hilal Kaplan da birçok provokasyona rağmen pürüzsüz şekilde ilerleyen sürecin bir yol haritasının olduğunu söyledi.
     Celalettin Can ise salonda çok güzel bir ortam olduğunu belirterek, heyete, 2 Temmuz 1993te Sivas Olaylarının meydana geldiği Sivas İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezine dönüştürülen eski Madımak Oteli binasını ziyaret etme ve orada dua okuma teklifinde bulundu.
     Taşgetiren, programlarının ziyarete müsait olmadığını dile getirerek, şehitler ve Sivas Olaylarında hayatını kaybedenler için Kuran-ı Kerim okudu.
    
     Muhabir: Önder Felek
     Yayıncı: Ersin Altınsoy

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER