Çorum Teknokent Projesi hayata geçiyor

Çorum Teknokent Projesi hayata geçiyor -Kentte kurulması planlanan 6 milyon lira bütçeli projenin protokolü imzalandı -Vali Başköy: Artık dünyada yükte hafif, pahada ağır olan teknolojiler kullanılıyor. Bizim de buna ayak uyd


ÇORUM (A.A) - Çoruma kurulması planlanan 6 milyon lira bütçeli Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) projesinin protokolü imzalandı.
     Çorum Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Hacettepe Üniversitesinin teknik, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) mali destek sağladığı ve başvurusunun da Bakanlar Kurulunca kabul edildiği projenin protokolü, Hitit Üniversitesi Rektörlüğünde düzenlenen törenle imzalandı.
     Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, törende yaptığı konuşmada, Çoruma teknokent kurulması konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, Çorum Organize Sanayi Bölgesine teknokent kurulmasıyla ilgili kararın 8 Mart tarihinde Resmi Gazetede yayımlandığını hatırlattı.
     Teknokentlerin, gelişmenin ve Ar-Ge çalışmalarının yoğun olarak yapıldığı yerler olduğunu ifade eden Alkan, Teknokentler, özellikle patente ve buluşa dayalı çalışmaların yapıldığı yerler olarak büyük bir öneme sahip. Üniversitenin şehrin her alanında yer alacağını sıklıkla dile getiriyorduk. Teknokent de belki bunlar içerisinde en önemlilerinden biri dedi.
     Çorumun bir sanayi şehri olduğunu ve 5 bine yakın işletmenin kentte bulunduğunu dile getiren Alkan, şöyle devam etti:
     Bu kadar sanayi kuruluşunun yer aldığı bir kentte teknokentin büyük bir boşluğu dolduracağını, gelişme konusunda çok ciddi bir aşama kaydedeceğimizi düşünüyorum. Sürekli dile getirdiğimiz üniversite-sanayi işbirliği konusunda bugün olduğu gibi somut ve ciddi adımlar atmamız lazım. Teknokentler sürdürülebilir kalkınmada ciddi bir rol oynuyor ve Ar-Ge faaliyetlerinin yapıldığı çok önemli bilim yuvaları aslında. Fransa özellikle uzay teknolojisinde endüstriyel bir üretime sahip. Dünyada herkesin bildiği ve özendiği, her zaman gitmeye çalıştığımız bir Silikon Vadisi var. Burası da tipik bir teknokent aslında.
     Bizlerin artık katma değeri ve satış gücü yüksek olan ürünler gibi ciddi gereksinimlere ihtiyacımız var ifadelerini kullanan Alkan, 6 milyon liralık proje bütçesinin 4 milyon 500 bin lirasının OKA tarafından hibe olarak karşılanacağını kaydetti.
    
     -Vali Sabri Başköyün açıklamaları-
    
     Vali Sabri Başköy de teknokent binasının iki yıl içerisinde tamamlanarak hizmete gireceğini ifade etti.
     Teknokentin, üniversite-sanayi işbirliğini gerçekleştirmesi açısından ciddi bir hizmet olacağını vurgulayan Vali Başköy, projenin hayata geçirilmesi için Teknokent AŞ isimli bir şirket kurulacağını ve yapılacak çalışmaların bu şirket tarafından yönetileceğini söyledi.
     Artık dünyada yükte hafif, pahada ağır olan teknolojilerin kullanıldığını dile getiren Vali Başköy, Bizim de buna ayak uydurmamız lazım. Teknokent de işte buna fırsat verecek. Teorik ilimle sanayicilerimizin talepleri bir arada buluşacak. Projemizin, hem sanayimize hem Çorumumuza hem de üniversitemize güzel dönüşleri olacaktır diye konuştu.
     Teknokent binasının, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğünün altındaki boş alana inşa edileceğini ifade eden Başköy, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından OSB içerisinde bir de teknik lise yapılmasının söz konusu olduğunu kaydetti.
     Kurulacak lisenin, Çorum sanayisinin ara eleman ihtiyacını karşılayacağının altını çizen Vali Başköy, şöyle konuştu:
     TOBB Başkanımız bu konuda bir söz verdi. Yarın teknik bir heyet gelip inceleme yapacak. Okulumuzu da teknokent binasının hemen yanına yapacağız. Bir endüstri meslek lisesi diyebileceğimiz bu okulumuzda gerek OSB içinde gerekse dışındaki sanayicilerimizin, hangi alanlarda ara elemana ihtiyacı varsa, onları bize ilettikleri takdirde, Bakanlık onayı ile müfredat açarak çocuklarımızı hem teorik hem de uygulamalı olarak yetiştirip, işletmelerimizin istihdamına vermeyi düşünüyoruz. Çorumda bu alanda ciddi bir potansiyelimiz var. Sanayilerimizin ara eleman ihtiyacını inşallah bu lisemiz sayesinde daha kısa sürede telafi edebiliriz.
     Konuşmaların ardından Vali Başköy, Rektör Alkan, Özel İdare Genel Sekreteri Ömer Arslan, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ile Çorum Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Bülent Karadayı arasında protokol imzalandı.
    
     Muhabir: Gazi Nogay / İsmail Çimen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Çorum Teknokent Projesi hayata geçiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER