Çinideki Piri Reis haritası koleksiyonunun değeri

Çinideki Piri Reis haritası koleksiyonunun değeri bir servet -Kütahyada yaşayan çini sanatçısı Çetinkaya, Piri Reisin dünya haritasını 19 ayda 59 çini objeye parça parça işledi -İstanbulda müzayedede satılacak koleksiyonun açılış fiy


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Sedat Gök - Piri Reisin dünya haritası, Kütahyada yaşayan bir çini sanatçısı tarafından bölümler halinde 59 parça çini objeye işlendi. 19 ayda tamamlanan ve İstanbulda müzayedede satılacak koleksiyonun açılış fiyatı ise 1,5 milyon lira olarak belirlendi.
     Çini sanatçısı Fahri Çetinkaya (44), AA muhabirine, 1982 yılında çini eserler yapmaya başladığını ve Alopaşalı İbrahim diye tanınan çini sanatçısı kayınpederi İbrahim Kocaoğlu ile 1996dan bu yana beraber çalıştığını söyledi.
     Piri Reis koleksiyonu için çalışmalara 19 ay önce başladığını belirten Çetinkaya, Bu iş gönül işi. Sabah 04.00, 05.00, 06.00lara kadar hiç uyumayıp çalıştığım, atölye dışına çıkmadan, gökyüzünü görmeden 4-5 gün geçirdiğim oldu dedi.
     Çetinkaya, Osmanlı amirali Piri Reisin, en iyi ekipman ve gemilerle 300 yılda çizilebilecek dünya haritasını, 1513 yılında 29 gün gibi çok kısa bir sürede çizdiğini hatırlattı.
     Bu yılın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından haritanın çizilmesinin 500üncü yılı anısına Piri Reis Yılı ilan edildiğini dile getiren Çetinkaya, şöyle devam etti:
     Koleksiyona başladığımda tabii ki, UNESCO tarafından 2013ün Piri Reis Yılı ilan edileceğini kimse bilemezdi. Çalışmaya başladıktan 15 ay sonra bu açıklandı ve benim için çok büyük bir sürpriz oldu. Buna da tevafuk demek gerekiyor. Çok severek başladığım bu koleksiyonda yaklaşık 90 parça eser yaptım ama bunların 59u, doğrudan Piri Reisin dünya haritalarıyla ilgili. Avrupa ve Asyanın bazı bölümleriyle Akdeniz kıyılarındaki yerleşim birimlerinin de haritaları var. Hiçbir parça, birbirinin eşi veya kopyası değil. Orijinal haritalardaki kara çizgilerine sadık kaldım. Yerleşim merkezleri ve etraftaki Osmanlıyla alakalı figürleri de katarak koleksiyonu oluşturdum. Dolayısıyla bu koleksiyon 19 ayda çok büyük zahmetlerle meydana geldi. Her biri kupon ve tek çalışma.
    
     -Gönlümden gelenleri çiniye yansıtmaya çalıştım-
    
     Çetinkaya, en küçüğü 40ar santimetre en ve boya sahip karo olan koleksiyonda, küp, vazo, şamdan, kase, dörtlü ve ikili pano, 90, 70, 60 ve 40ar santimetre çaplarında tabak objelerinin yer aldığını anlattı.
     Parçaların tamamının, birbirlerini tamamlayıcı desen ve figürlerden oluştuğuna ve bütünsel olarak Piri Reisin dünya haritasını yansıttığına dikkati çeken Çetinkaya, Çini formların her birini ayrı ayrı seçtim. Renkler ise haritadakilerde olduğu gibi bire bir var. Bunun yanında daha güzel görünebilmesi için denemeler, araştırmalar yaptım. Sonuçta çok hoş bir koleksiyon oldu. Gönlümden gelenleri çiniye yansıtmaya çalıştım diye konuştu.
     Çetinkaya, Piri Reis Yılı etkinlikleri kapsamında İstanbuldaki Tophane-i Amire Kültür Merkezinde 15 Mart-31 Mayısta sergilenecek koleksiyonun satışı için burada düzenlenecek müzayedede, açılış fiyatının 1,5 milyon lira olduğunu ve serginin Piri Reisin Sırrı SIR Altında başlığıyla sanatseverlere sunulacağını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Çinideki Piri Reis haritası koleksiyonunun değeri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER