Çiftçilere düşük faizli kredi müjdesi

Çiftçilere düşük faizli kredi müjdesi


BİTLİS (A.A) - Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, 2013 yılını kapsayan düşük faizli kredi kullanımına yönelik Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girdiğini bildirdi.
     Demirden, gazetecilere yaptığı açıklamada, 16 Şubat 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kararla, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden, 2013 yılında bitkisel, hayvansal üretim ve muhtelif konularda işletme ve yatırım kredisi kullanabileceğini ve bu karar kapsamında kullanılacak kredilerde, uygulanacak subvansiyon oranlarının yüzde 25 ile yüzde 100 arasında değiştiğini söyledi.
     Ziraat Bankasının sübvansiyonlu tarımsal krediler için uyguladığı yüzde 10 olan cari faiz oranı dikkate alındığında, üreticilerin 2013 yılında konusuna göre değişmekle birlikte, yüzde sıfır ile yüzde 7,5 arasında faiz oranıyla kredi kullanabileceğini belirten Demirden, İndirim oranları, damızlık etçi sığır ve damızlık düve, küçükbaş hayvan, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi ile modern basınçlı sulama sitemleri konularında kullanılacak işletme ve yatırım kredilerinde uygulanacak faiz oranı yüzde sıfır olacak dedi.
     Çok yıllık yem bitkisi üretimi ile su ürünleri yetiştiriciliğine yatırım döneminde, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğine işletme ve yatırım döneminde yüzde sıfır faizle kredi kullandırılmasının bu yıl karara eklendiğini bildiren Demirden, şöyle devam etti:
     Bilindiği üzere, hayvancılığın en önemli sorunları arasında yem maliyetlerinin yüksekliği gelmekte. Bu amaçla yem üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve yeterli miktarda temini için üretimin artırılması zorunluluk haline gelmiştir. Bu konuda, çiftçilere yatırım aşamasında sıfır faizli, işletme döneminde yüzde 2,5 faizli kredi kullandırılması, yem üretiminin artırılması hususunda yapılması gereken bir adımdı. Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğine, yatırım ve işletme dönemi için yüzde 0 faizle kredi kullandırılması bu yıl ilk kez eklenmiştir.
     Demirden, üreticilere kullandırılacak olan işletme ve yatırım kredisi limitlerinin konularına göre 500 bin lira ile 20 milyon lira arasında değiştiğini belirtti.
     Bu yıl kredi üst limiti artmamakla birlikte konular içinde limit artırımı yapıldığını vurgulayan Demirden, Bakanlar Kurulu kararında geçen yıl hayvansal üretim konularında en düşük 250 bin lira olan kredi dilimi, 750 bin liraya, yaygın bitkisel üretim konusunda en düşük 25 bin lira olan kredi dilimi 50 bin liraya çıkarılmıştır. Ayrıca toplamda damızlık süt sığırcılığı hariç kullanılabilecek en yüksek kredi tutarı, 10 milyon liradan 15 milyon liraya yükseltilmiştir dedi.
    
     Muhabir: Selcan Bayar
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Çiftçilere düşük faizli kredi müjdesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER