CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran: -Suriye ile ilgili NATOdan füze talebinde bulunmak, ben her an savaşa girebilirim demektir. Bunun savunmayla bir alakası bulunmamaktadır


ADIYAMAN (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Suriye ile ilgili NATOdan füze talebinde bulunmak, ben her an savaşa girebilirim demektir. Bunun savunmayla bir alakası bulunmamaktadır dedi.
     Oran, çeşitli sivil toplum kuruluşlarını ziyaretinin ardından CHP İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın dizilere yönelik açıklamasını eleştirdi.
     Yapılan açıklamalarla yargının yönlendirilmeye çalışıldığını öne süren Oran, Artık Başbakan işi gücü bıraktı televizyon dizileriyle değerlendirmelerle, yargıyı yönlendirmeye çalışıyor. Bu gerçekten hem Türkiyenin ağırlığına, geleneğine hem de devlet adabına yakışmıyor. Hem demokrasi ile bağdaşmıyor. Yani bir Başbakanın kalkıp da bu dizileri kaldırın, yargı yoksa gereğini yapacak demesi çok anlamsız diye konuştu.
     Oran, Başbakan Erdoğanın açıklamalarına yönelik bir soru önergesi verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Türkiye Cumhuriyetinde Başbakanın görevleri arasında dizi senaryolarını denetlemek diye bir madde var mıdır- diye Başbakana sordum. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının mesaisinin yoğunluğunu düşündüğünüz zaman da nasıl bu yayınlanan televizyon dizilerini izlemiş onu da merak ettik. Yani çünkü orada bir sürü detay veriyor. Bu dizilerin takibi, senaristlerin, yönetmenlerin, patronların kınanması için özel bir ekip mi kurdu- Acaba bir bakanlığa talimat mı verdi- Bunu kendisine sordum.
     Oran, Türkiyenin zor bir süreçten geçtiğini, dış politikada savaş riski bulunduğunu, içeride ise terör tehdidi olduğunu öne sürdü. Türkiyenin savaşın eşiğine getirildiğini ileri süren Oran, şöyle devam etti:
     Ekonomik krizler kapımızda. Çiftçinin durumu ortada. Emeklinin, esnafın durumu ortadır. Bunlarla uğraşmak ve çözüm üretmek yerine sayın Başbakan, baktığınız zaman neredeyse Türkiyeyi zora sokacak hamleler yapıyor. Suriye için teskere çıkartmak... Bunun anlamı ben her an savaşa girebilirim demek. Suriye ile ilgili NATOdan füze talebinde bulunmak, ben her an savaşa girebilirim demektir. Bunun savunmayla bir alakası bulunmamaktadır. Savunma olacaksa, zaten Birleşmiş Milletler, NATO bunların ortak kararları ile bu çalışmalar yapılır.
     Başbakan bu noktada gerçekten artık Türkiyeyi savaşın içerisine sürüklüyor. Bütün Ortadoğuyu karşısına alıyor. Çok tehlikeli bir süreç bu. Bunun bir an önce normale dönmesi gerekiyor. Mecliste bunların tartışılması gerekiyor. Başbakan dış politikayı kendi parti yetkilileriyle belirlememesi gerekiyor. Dış politika bir devlet politikasıdır. Devlet politikasında bürokratlar, dışişleri mensupları bu işi yapar. Fakat sayın Başbakan bu süreci kendi partisiyle yönetmekte ve Türkiyenin parlamenter sistemini de yanlış bir şekilde yönlendirmektedir.
    
     -Belde belediyelerinin kapatılması
    
     Oran, belde belediyelerinin kapatılmasının halka sorulması gerektiğini, bu konuda halkın iradesinin hiçe sayıldığını savundu. Cumhurbaşkanının bu konuda yasayı parlamentoya göndermesini beklediklerini ifade eden Oran, şöyle devam etti:
     Türkiyede bugün 29 tane il özel idaresi, bin 582 tane belediye, 16 bin 82 tane köy kaldırılıyor ve kapatılıyor. Bir taraftan milli irade diyoruz, bir taraftan parlamenter sistem diyoruz ve halkın iradesi her şeyin üstünde diyoruz ama halkın görüşüne başvurmadan yaklaşık 12 milyon kişiyi ilgilendiren bir kararı meclisin sadece yüzde 49 çoğunluğuyla yasalaştırıyoruz. Bu da demokrasi ile bağdaşmayacak bir durum. Parlamentoda 4 parti var, 3 parti hayır diyor, AKP evet diyor. Bunların kapatılmasını onaylıyor. Bunun milli iradeyle bağdaşabilir bir tarafı yok.
     Orada yaşayan insanlarımıza da onlara sorulması gerekiyor. Bu konuda sayın Cumhurbaşkanımızın da sağduyulu davranması... Ve yetkileri belli Cumhurbaşkanımızın anayasada. Oradaki yurttaşlarımızın düşüncelerini dikkate almalı. Yok eğer, ben yine Çankaya noteri olacağım, AKPnin arka kapısında ben bir takım şeyleri tasdik yapıyorum derse, o zaman Türkiyeyi hakikaten son derece ucu karanlık bir noktaya götürür. Biz sayın Cumhurbaşkanından sağduyulu davranmasını bekliyoruz. Bu konuda bunun parlamentoya tekrar gönderilerek, gerekli müzakerelerin görüşülmesi konusunda bir davranışta bulunmasını bekliyoruz.
     Umut Oran, sosyal adaletin, sosyal güvencenin önemli bir destekçisi olması gereken TOKİyle ilgili 4 gün önce 60 milyon liralık bir yolsuzluk ortaya çıktığını iddia etti.
     Bu konuda sorumlu Bakanın sorumluyum dediğini, suçu kabul ettiğini ancak bir hata yapılıyorsa istifa edilmesi gerektiğini savunan Oran, Ne kendisi istifa ediyor, ne de onun bağlı bulunduğu Başbakan onun istifasını istiyor. Gerçekten böyle bir yolsuzluk olayına tanık olmak ve bunu kendisinin itiraf etmesi ve hiçbir şey yokmuş gibi devam etmesi üzücü bir şey diye konuştu.
    
     Muhabir: Hakan Furkan - Mehmet Fatih Aslan / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER