CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın: -Büyük şehir yasası ile 16 bin 82 köy 1582 belediye kapatılacak


SAMSUN (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, büyükşehir yasası ile 16 bin 82 köyün, bin 582 belediyenin kapatılacağını ileri sürdü.
     CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Günaydın, Atakum Kültür Merkezinde düzenlenen Büyük Şehir Yasası ve Etkileri konulu panelde yaptığı konuşmada, 6360 Sayılı Yeni Büyükşehir Kanunuyla, büyükşehir belediyelerinin görev ve yetkilerinin artmasına rağmen, aynı derecede kaynakla beslenmediği için daha etkili hizmet yapamayacağını savundu.
     Türkiyede toplam 2 bin 951 belediye bulunduğunu, yeni yasanın 1582 belediyeyi kapattığını ifade eden Günaydın, Artık 30 Mart 2014 günü 1419 belediye için yarışacağız. Her iki belediyeden biri kapatılmış. Bunların kapatılması uygun mudur- diye konuştu.
     Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Türkiyede 35 bin köyümüz var. Bu köylerimizden 16 bin 82sini kapatıyorlar. Her iki köyden birisi kapatılıyor. Bugün açık olan Samsunun köyleri 30 Mart 2014 tarihi itibariyle kapanacaklar. Peki ne olacaklar. Muhtarlıklara bir şey olmuyor. Köy muhtarlığı mahalle muhtarlığı oluyor. 53 bin 800 küsür var. Bunlar için bir şey fark etmez diyebilir miyiz, diyemeyiz. Köylerin tüzel kişilikleri vardır ancak mahallelerin tüzel kişilikleri yoktur. Bu memleket bir hukuk devletidir. Sözlerim benim alanımla ilgili olarak partimi bağlıyor. Konuştuğumuz, belirlediğimiz politikayı söyleyeyim, hiçbir Cumhuriyet Halk Partili belediye kanun (6360 Sayılı Yeni Büyükşehir Kanunu) gereği üzerine aldığı köy malları üzerinde hiçbir tasarruf yetkisi kullanmayacak. Mülkiyet yasa gereğince belediyeye geçmek zorunda, geçecek. Ama o malları o köylü eskiden nasıl kullanıyorsa öyle kullanmaya devam edecek. Ne zamana kadar, CHP iktidarına kadar. CHP iktidar olduğu gün, o malları sahibine bu sefer gerçekten hukuka uygun bir kanun çıkartarak iade edeceğiz.
    
     -Valiler il başkanlarından çok çalışıyor-
    
     Türkiyede yerel yönetimlerin önemli birimi olan il özel idarelerinin de, yerel demokrasinin aygıtı olmaktan çıktığını ileri süren Günaydın, şunları kaydetti:
     İl özel idaresinin organları vali ve il genel meclisi... Valiyi üçlü kararname ile hükümet atıyor. İl genel meclisi üyeleri seçiliyor. Samsunda vatandaş hangi partiye oy veriyorsa gidiyor sandığa onu atıyor. Samsunun tamamının oylarına göre partiler bu oranlama üzerinden il genel meclisi üyelerini il özel idarelerine gönderiyorlar. Bizim eleştirimiz de budur, seçilmiş il genel meclisi üyelerinin il özel idarelerindeki etkileri kırılmaktadır. Bunun yerine valinin ve genel sekreterlikle birlikte bürokrasinin abanması söz konusu olmaktadır. Vali sözcüğüne bir parantez açmak isterim. Bizim yaşımızda olanlar için valilik bir istisnai memurluktur. Vali devlet adamıdır. Peki şimdi soruyorum, bu dönemler için, artık valiye devlet adamı niteliği yakıştırabilmek mümkün müdür- Bugün Valiler AK Parti il başkanından, kaymakamlar AK Parti ilçe başkanından daha hızlı çalışmayı, hükümete daha çok yaranmak için gayret etmeyi marifet saymaktadırlar.
    
     Muhabir: Fatma Kalay
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER