CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın: -12 Eylül Türkiyenin üzerinden bir silindir gibi geçti


İZMİR (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, 12 Eylülün Türkiyenin üzerinden bir silindir gibi geçtiğini söyledi.
     Günaydın, Konak Kent Konseyi tarafından Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde düzenlenen 68den bugüne demokrasi yolculuğu adlı etkinlikte yaptığı konuşmada, 12 Eylül 1980nin, Türkiye tarihinin en derin kırılma noktalarından biri olduğunu belirtti.
     Türkiyenin 75 milyondan fazla olan nüfusunun yaş ortalamasının 29 olduğunu, bu nedenle nüfusun yarısının 12 Eylülle ilgili yaşadığı bir şey olmadığını kaydeden Günaydın, 12 Eylülün anlatılması, yazılması ve okunması gerektiğini söyledi.
     Günaydın, 12 Eylül 1980nin beş tane, kafalarına göre büyük şapka giyen generalin yaptığı hareket olmadığını, benzerlerinin Güney Amerikada, Uzak Asyada sıklıkla tekrarlanan faşist bir hareket olduğunu ifade ederek, Bu generaller ağızlarından vatanseverlikten başka söz çıkarmıyorken, darbeyi yaptıkları gün ABDde bizim çocuklar başardı diye karşılandı. Kenan Evren darbe sonrası konuşmasında, işçi ücretlerinin yüksekliğinden ve grevlerden söz etti. Yani 12 Eylülün temel gerekçelerinden birinin yükselen sınıf mücadelesi olduğunu söyleyebilirim diye konuştu.
     Darbe sonrası, insanların kitaplıklarındaki kitaplar nedeniyle işkence gördüğünü kaydeden Günaydın, Bugün açıktan kitap yakılmıyor belki ama henüz basılmamış metinler bilgisayarlar üzerinden tutuklanıyor dedi.
     Günaydın, 12 Eylülün Türkiyenin üzerinden bir silindir gibi geçtiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Binlerce insan öldürüldü, binlerce insan, insan onurunun ayaklar altına alındığı dar koridorlarda işkencecilerle baş başa kaldı. Bugün, 12 Eylülün baskısını yapan faşizm ve onun güçleri tarafından sahte demokrasi ve liberal demokrasi öyküleriyle karşı karşıyayız. Amerikanın Yeşil Kuşak Programının bugünkü nesli, bize 12 Eylül hapishaneleri üzerinden propaganda yapıyor.
    
     Muhabir: Halil Şahin / Binnaz Ersoy
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER