Cezaevlerindeki açlık grevleri

Cezaevlerindeki açlık grevleri -AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Advanın da aralarında bulunduğu bir grup, Adalet Bakanı Ergin ile görüştü -Advan: Bakan Ergin, çok iyi niyetle konuya yaklaştığını, sorunu detayı ile takip ettiğini sö


DİYARBAKIR (A.A) - AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advanın da aralarında bulunduğu bir grup, cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştü.
     AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Advan, Devrimci Demokrat Kürt Derneği Genel Başkanı İmam Taşçıer, Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seher Erol, Katılımcı Demokrasi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Baksi, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Fırat, Azadi İnisiyatifi yöneticisi Sıtkı Zilan ve Dicle Fırat Diyalog Grubu Başkanı Muhittin Batmanlından oluşan bir heyet, cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili Adalet Bakanı Ergin ile görüştü.
     Advan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, grupta yer alanların cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili il başkanlığına başvuru yaptıklarını, grup için Adalet Bakanlığı ile görüştüğünü, Adalet Bakanlığının bu görüşmeyi olumlu karşılayarak randevu talebini kabul ettiğini söyledi.
     Bakan Ergin, çok iyi niyetle konuya yaklaştığını, sorunun detayı ile takip ettiğini söyledi. Gruptakiler kaygılarını, görüşlerini bildirdi. Sayın Bakanımız anadilde savunma konusunda imzaların tamamlanmakta olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Endonezya dönüşünden sonra imzaların tamamlanarak acilen Meclise sunulacağını bildirdi diyen Advan, görüşmede, anadilde eğitimin bir anayasal sorun olduğu, bu nedenle bu sorunun ayaküstü çözülemeyeceği kanaatinin ortaya konulduğunu, Abdullah Öcalan ile ilgili olarak ailesinin yasal olarak görüşmesinin engellenmediğinin aktarıldığını belirtti.
    
     -Görüşme olumlu geçti-
    
     Baksi ise görüşmenin iyi geçtiğini, görüşmede, önerilerini sunduklarını anlatarak, anadilde savunma ilgili çalışmaların aktardığını, bunun umut verici olduğunu bildirdi.
     Görüşmede, anadilde eğitimin Anayasal bir sorun olduğunun belirtiğini kaydeden Baksi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Biz de bunun üzerine 90 yıllık bir sorun olduğunu, hemen bir anda çözülemeyeceğini aktardık. Ama irade beyanında bulunulsa yükselen tansiyon biraz düşer dedik. Öcalanın avukatlarıyla görüşmesi konusunda bir projeleri yok. Fakat bir çalışma var. Baro başkanları veya farklı bir heyetle görüşmesinin sağlanması tartışılıyor. Görüşme samimi bir havada geçti. Bakan şahsi olarak iyi niyetli. Fakat hükümet politikası ayrı bir konu. Bakan Ergin, ben de Türkiyede geçmişte yapılan haksızlıkları iyi bilen bir politikacı intibası bıraktı. Umut ediyorum, bu diyaloglar sürer. 1970lerde Kürtçe ders verdim diye 6 ay ceza yedim. Bugün ise Adalet Bakanı ile Kürt sorununu tartışıyoruz. Bunlar iyi gelişmelerdir. Ümit ediyorum bu açılımlar sürer. Bazı politikacılar bu konuda daha yapıcı üslup kullanmalı. Ölümler her an olabilir. Ölümler çıkarsa tahmin etmediğimiz olaylar olabilir. Onun için acilen çare bulunması lazım.
     Taşçıer de Bakan Ergin ile 1 saatten fazla süren bir görüşme gerçekleştirdiklerini, önerilerini aktardıklarını, Bakan Erginin de kendilerine sevindirici bir haber verdiğini anlattı.
     Bakan Ergin, İnşallah ölümler olmayacak dedi. Bizim de endişemiz bu. Bir adım attıklarını söyledi. Anadilde savunma konusunda çalışmaları olduğunu bildirdi. Öcalan ile görüşme konusu umarım çok bize sıkıntı olmaz dedi. Ergin, insanların ölmemesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz dedi diyen Taşçıer, taleplerin insani talepler olduğunu belirtiklerini kaydetti.
     Anadilde eğitimin olması gerektiğini bildirdiklerini anlatan Taşçıer, Öcalana yönelik tecridin kaldırılmasını gerektiğini kaydettik. Bunların bütün Kürt parti ve derneklerin ortak talebi olduğunu aktardık. Ölümler olursa hepimiz sıkıntı yaşarız, ortam gerilir dedik. Ölümlerden önce önlemlerin alınması konusunda dileklerimizi ilettik şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Cezaevlerindeki açlık grevleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER