Çekicini ve ayakkabı bıçağını 76 yıldır

Çekicini ve ayakkabı bıçağını 76 yıldır elinden bırakmıyor -Samsunun Çarşamba ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan 85 yaşındaki Mustafa Topçu, 9 yaşında başladığı mesleğini 76 yıldır severek yaptığını söyledi


SAMSUN (A.A) - Samsunun Çarşamba ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan 85 yaşındaki Mustafa Topçu, 9 yaşında başladığı mesleğini 76 yıldır severek yaptığını söyledi.
     İlçe merkezinde oğlu Lütfü Topçu ile ayakkabı tamirciliği yapan Mustafa Topçu, ilerleyen yaşına rağmen işine olan bağlılığı ile dikkati çekiyor.
     AA muhabirine mesleğe 9 yaşında başladığını ve 76 yıldır çekicini ve ayakkabı bıçağını elinden bırakmadığını anlatan Topçu, ailesini ayakkabı tamirciliği yaparak geçindirdiğini belirtti.
     Üç çocuğu, dokuz torunu, torunlarından da on iki torunu bulunduğunu ifade eden Topçu, Ben 9 yaşında bu mesleği yapmaya başladım, 76 yıldır da severek yapmaya devam ediyorum. Bu meslek sayesinde çocuklarımı büyütüp yuvalarını kurdum. Bana bugün, bu dükkandan çık deseler, kovsalar bir yere gitmem. Benim bütün anılarım bu iş yerinde bulunuyor diye konuştu.
     Eskiden ayakkabı imal ettiğini de söyleyen Topçu, şöyle devam etti:
     Ayakkabıcılık da yaptım. Benim ayakkabı yaptığım zamanlarda ayakkabılar daha sağlamdı. Çünkü o zamanlarda yapılan ayakkabılarda el emeği vardı. Şimdi her şey makineleşti ve üretilen ürünlerin kalitesi düşük. Biz Çarşamba ayakkabısı yaptığımız zamanlarda domuz kılı ile ayakkabıları dikerdik. Domuz kıllarının ucu sert oluyordu ve arkası da 3-4 kollu oluyordu. Arkasına bağladığımız iple ayakkabıyı dikerdik ve ayakkabılar daha sağlam olurdu. Şimdi ise her şey makineleşti ve bizim zamanımızda olduğu kadar özen gösterilmiyor. Bu meslekte o kadar çok insan kalmadı ancak hangi meslekte olursa olsun gençlerin mesleklerinin değerlerini bilmeleri gerekiyor ve insanlara en güzel hizmeti vererek hizmet etmeleri gerekiyor. Çünkü ticarette müşteriye iyi hizmet etmediğiniz zaman müşteri kaybedersiniz. Eğer herkes işini gerektiği gibi yaparsa güvensizlik ortadan kalkar ve herkes memnun olur.
     Topçu, Ben kendimi bildim bileli ekmeği bu meslekten kazandım. Benim ekmeğim elimde tuttuğum çekicim ile ayakkabı bıçağım oldu diye konuştu.
    
     -Oğlu da 40 yıldır ayakkabı tamircisi-
    
     Babasından mesleği öğrenen ve 40 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Lütfü Topçu ise ilkokuldan ayrıldıktan sonra mesleğe başladığını dile getirdi.
     İlkokuldan ayrıldıktan sonra babamın yanında bu mesleğe başladım. Bu meslekle ilgili her şeyi babamdan öğrendim diyen Topçu, şunları kaydetti:
     Babam gibi ben de bu meslekten emekli olacağım ancak mesleğimi yapmaya devam edeceğim. Çünkü babam da ben de mesleğimizi severek yapıyoruz. Babam şu anda Çarşambada bu mesleği yapan en yaşlı kişi ancak bağlı olduğu hiçbir kurum ya da hiçbir kuruluş kendisini onurlandırmak adına hiçbir şey yapmadı. Ben babam adına bunun burukluğunu yaşıyorum. En azından birileri çıkıp tebrik edebilir.
    
     Muhabir: Yaşar Karaman / Dilek Sezen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Çekicini ve ayakkabı bıçağını 76 yıldır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER