Çanakkale ve Balıkesirde 10 milyon fidan

Çanakkale ve Balıkesirde 10 milyon fidan toprakla buluşacak -Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Ekim ayında başlayacak ve ilkbahara kadar sürecek sezon boyunca Balıkesir ve Çanakkalede 24 bin hektar ormanlık alanda çalışmalar yapacak, 10 mi


BALIKESİR (A.A) - Seyhan Kırıcı - Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Ekim ayında başlayacak ve ilkbahara kadar sürecek sezon boyunca Balıkesir ve Çanakkalede 24 bin hektar ormanlık alanda çalışmalar yapacak, milyonlarca fidanı toprakla buluşturacak.
     Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geniş bir coğrafyaya sahip Balıkesirin yüzde 48inin ormanlık alan olduğunu söyledi.
     Sorumluluk sahaları olan Balıkesir ve Çanakkalede yaklaşık 1 milyon 150 bin hektar ormanlık alan bulunduğunu dile getiren Ateş, Dünyanın akciğeri olarak nitelendirilen Kazdağlarının da kendi sorumluluklarında bulunduğunu belirtti.
     Bölgelerindeki ormanlık alanların ağırlıklı kızılçam ağaçlarından oluştuğunu ifade eden Ateş, Fıstık çamı ve diğer meyveli türler de bulunuyor. Sahamız oldukça geniş ve hem koruma hem de yeşillendirme çalışmalarımız aralıksız sürüyor dedi.
     Ateş, ekim ayında başlayacak ve ilkbahara kadar sürecek sezon boyunca Balıkesirde yaklaşık 13 bin, Çanakkalede ise 11 bin hektar ormanlık alanda çalışmalar yapacaklarını belirterek, şöyle devam etti:
     Ağaç türüne göre bölgelere farklı sayılarda fidan dikilecek. 10 milyon fidanı toprakla buluşturacağız. Fıstık çamı ve kızılçam ağırlıklı olmak üzere dikim olacak. Karaçam fidanları da dikilecek. Meyveye dönük dut, yaban hayatına faydası olacak ahlat, yaban armudu ve eriği, badem, akasya türlerini de toprakla buluşturacağız. Meyve türleri, yaban hayatına destek olması amacıyla dikiliyor. Yaban hayatı devam ederse ormanlar da devam eder. Ne kadar çiçekli bitki varsa hepsi arıcılık için önemlidir. Buna da dikkat ediyoruz.
    
     -Kazdağları eteklerinde de çalışmalar olacak-
    
     Kazdağları eteklerinde yanan yaklaşık 500 hektarlık sahanın tekrar yeşillendirileceğini dile getiren Ateş, Çanakkale kısmında Bayramiç ve Ayvacık hattında, Kazdağları eteklerinde de çalışmalar yapılacak. Bu sezonu da oldukça yoğun ve hareketli geçireceğiz dedi.
     Ateş, orman yangınlarının büyümemesi ve daha kolay kontrol altına alınması için doğal setler yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     En genç yerlerden başlamak üzere Yangına Dayalı Orman Koruma Projesini uyguluyoruz. Ormanı belli parsellere bölüyoruz. Hem yollar yayıyoruz hem de yanmaya çok hassas olan kızılçam ağaç türlerini uzaklaştırıyoruz. Bunların yerine yangına daha dayanıklı olan selvi ve dut gibi diğer ağaçlarla, bantlar halinde ormanları bölüyoruz. Bugüne kadar 7 proje oldu ve devam ediyor. Yanan geniş alanlar olduğu zaman buralarda yeniden ağaçlandırma yaparken söz konusu projeyi uygulayarak hareket ediyoruz.
     Havrandaki yangında zarar gören 500 hektarlık alanda da Yangına Dayalı Orman Koruma Projesini uygulayacaklarını belirten Ateş, Yangını tutmak için düzenleme yapacağız. İnsan ve teknoloji gücünüz ne olursa olsun sizin tahmin edemeyeceğiniz kadar şiddetli rüzgara maruz kalabiliyorsunuz. Rüzgarı tutacak, yangını kontrol altına alacak genişlikte yollarınız ve müdahale ortamı oluşturacak yangına dayanıklı ormanlarınız olması gerekiyor dedi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Çanakkale ve Balıkesirde 10 milyon fidan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER