Çanakkalede Kredi Kayıt Bürosu kurulacak

Çanakkalede Kredi Kayıt Bürosu kurulacak


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, şirketlerin çek ve senet sicillerini görebilmeleri, isterlerse bunları üçüncü kişilerle paylaşmaları için imzalanan protokol kapsamında, borsa bünyesinde Kredi Kayıt Bürosu (KKB) kurulacağını bildirdi.
     Üzen, yazılı açıklamasında, kredi kayıt bürosundaki şirketlerin sicil bilgilerinin reel sektöre açılmasının son derece önemli olduğunu belirtti.
     Vadeli ticarette son dönemde sıkıntılar yaşandığını, çek veya senet gibi vadeli mekanizmalar kullanılarak yapılan ticarette yaşanan sıkıntıları azaltmak üzere bağlı bulundukları TOBB ile KKB arasında 1 Martta bir protokol imzaladıklarını hatırlatan Üzen, "KKB, aslında finansal kuruluşların kendilerinden kredi isteyenlerin geçmiş kredi ödeme performanslarını görebilmeleri amacıyla kurulmuştur. Burada, ödenen ve ödenmeyen, gecikmeli ödenen her türlü kredi, kredi kartı ve çek bilgileri güncel olarak tutulmaktadır. Daha önce sadece finansal kuruluşların görebildiği bu bilgiler, şimdi tüccarlara da açılıyor" ifadelerini kullandı.
     Bu protokolle malını satan bir tüccarın, alıcının kendisine çek verdiğinde alıcının izni ile KKBden çek sahibinin geçmiş kredi ödeme performansına ulaşabileceğini bildiren Üzen, şunları kaydetti:
     "Şayet kendisi performansının görünmesine izin vermiyorsa, o kişi ile ticaret yapıp yapmamak artık size kalmış bir karardır. Bu uygulamanın kısa sürede yaygınlaşacağına, ticaret hayatına güven getireceğine, ödemeler sistemindeki tıkanıkların daha kolay aşılmasına yardımcı olacağına inancındayız. İş dünyası ve şirketlerin bundan sonraki dönemde birbirleriyle olan kredilendirme işlemlerinde, veresiyeli mal alış satışlarında çok büyük katkı sağlayacak ve iş dünyasının önünü açacak önemli bir adım olacaktır. Bundan sonra ticaret hayatında yeni bir dönem başlıyor. Ticaret hayatındaki sisli hava kalkacak, önümüzü daha net olarak göreceğiz. İş yaptığımız, ticaret yaptığımız kişileri ve kuruluşları daha yakından tanıma fırsatı bulacağız."
     Bilgileri paylaşmanın zorunlu olmadığını da belirten Üzen, bu protokol hakkında Çanakkaledeki şirket ve firma yetkililerinin Ticaret Borsası Kredi Kayıt Bürosu yetkilisinden konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi alabileceğini bildirdi.
    
     Muhabir: Burak Akay
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Çanakkalede Kredi Kayıt Bürosu kurulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER