Çan kulesi minare olarak kullanılacak

Çan kulesi minare olarak kullanılacak -Trabzonda camiye dönüştürülmesi düşünülen Ayasofyada çan kulesi, ezan için hoparlör takılıp minare olarak kullanılacak -Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Yıldırımhan: Ayasofyaya, camiye dö


TRABZON (A.A) - Trabzonda camiye dönüştürülmesi düşünülen Ayasofyada geçmişte minare olarak kullanılan çan kulesi, ezan için hoparlör takılıp yeniden minare olarak kullanılacak
     Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre Kültür Bakanlığınca müze olarak kullanılan Trabzondaki Ayasofyanın, mahkeme kararı ile mülk sahibi konumundaki Vakıflar Genel Müdürlüğüne devrinin kararlaştırıldığını anımsattı.
     Geçmişte cami olarak kullanılan Ayasofyanın cami dışında bir amaçla kullanılmasının mümkün olmadığını söyleyen Yıldırımhan, Ayasofyanın yeniden camiye dönüştürülmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
     Ayasofyanın cami olarak kullanılması için yapılacak düzenlemelerle ilgili proje hazırlayıp Anıtlar Kuruluna sunacaklarını dile getiren Yıldırımhan, "Önümüzdeki günlerde projenin ihalesini yapacağız. Projeyi hazırlarken Ayasofyanın cami olarak kullanıldığı dönemdeki resimleri inceleyeceğiz. O resimlerde Ayasofyadaki minber ve mihrabın yeri belli" dedi.
     "Minber ve mihrabı olmayan cami olamayacağını" söyleyen Yıldırımhan, "Ayasofyaya camiye dönüştürülmesi halinde geçici olarak minber ve mihrap konulabilir ancak kalıcı minber ve mihrap Anıtlar Kurulu kararı doğrultusunda yerleştirilecek" diye konuştu.
    
     -Çan kulesi minare görevi görecek-
    
     Yıldırımhan, Ayasofyanın cami olduğu dönemde yakınındaki çan kulesinin minare görevi gördüğünü de söyleyerek, "Ayasofyaya yeni bir minare yapmayacağız. Buranın orijinal minaresi çan kulesi olarak ifade edilen yer. Çan kulesi geçmişte minare olarak kullanılmış, camiye dönüştürülmesi halinde hoparlör takılarak yine minare olarak kullanılacak" ifadesini kullandı.
     Mazhar Yıldırımhan, Ayasofyadaki freskleri de namaz saatlerinde açılır kapanır bir sistemle kapatmayı düşündüklerini ifade ederek, bu konuyla ilgili proje çalışmalarının da sürdüğünü anlattı.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Çan kulesi minare olarak kullanılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER