Camide uygulamalı kalp masajı eğitimi

Camide uygulamalı kalp masajı eğitimi -Erzincan Kalp Projesi kapsamında, Üzümlü ilçesindeki bir camide, kalp masajı, uygulamalı olarak cemaate anlatıldı


ERZİNCAN (A.A) - Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Vuralın başlattığı Erzincan Kalp Projesi kapsamında, Üzümlü ilçesinde bir camide, kalp masajı uygulamalı olarak anlatıldı.
     Doç. Dr. Vural, Üzümlü ilçesi Merkez Camiinde gazetecilere yaptığı açıklamada, projesini daha iyi tanıtabilmek ve kalp masajını vatandaşlara öğretebilmek için şehir merkezi, ilçe ve beldelerde kalp masajının nasıl yapılması gerektiğini uygulamalı olarak anlattığını söyledi.
     Kalp damar hastalıklarını önlemek ve ani kalp durmasında hayatta kalanların sayısını artırmak için böyle bir proje hazırladığını ifade eden Vural, Erzincanda 10 bin kişiye kalp masajı öğretmeyi hedefledik. Bu sayede sokakta birinin kalbi durduğunda ambulans gelinceye kadar bilinçli bir müdahale olacak ve hayatta kalma oranları artacak dedi.
     Türkiyede hastane dışında meydana gelen ani kalp durmalarında hayatta kalma oranlarının yüzde 1, hastanede ise yüzde 90 olduğunu açıklayan Vural, şunları kaydetti:
     Hastane dışındaki kalp durmalarında Batılı ülkelerin başarıları yüzde 15 düzeyinde. Biz de ülkemizde bu oranı artırmak istiyoruz. Bunun için hazırladığımız projeyi, köy köy gezerek insanlara anlatıyoruz. Gördük ki, her kesimden insanlar, size inandığında projeye katılıyor. Kalp masajı yapmak istiyor. Öğretmenlerimizden, imamlarımızdan destek aldık.
     Doç. Dr. Vural, daha sonra camide bulunan cemaate kalp krizi geçiren bir kişiye nasıl masaj yapılması gerektiğini manken üzerinde uygulamalı olarak anlattı. Vural, camideki vatandaşlara da tek tek manken üzerinde kalp masajı yaptırdı.
    
     Muhabir: Barış Yalçınkaya / Önder Felek
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Camide uygulamalı kalp masajı eğitimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER