Bursanın UNESCO Dünya Miras Listesine girme

Bursanın UNESCO Dünya Miras Listesine girme hedefi -Büyükşehir Belediyesinin, Cumalıkızık, Sultan Külliyeleri ve Hanlar Bölgesinin UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması yönündeki çalışmaları kapsamında hazırlanan adaylık dosyası,


BURSA (A.A) - Bursa Büyükşehir Belediyesinin Cumalıkızık, Sultan Külliyeleri ve Hanlar Bölgesinin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumuna (UNESCO) Dünya Mirası Listesine alınması yönündeki çalışmaları kapsamında hazırlanan adaylık dosyası, UNESCOya gönderildi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bursadaki Hanlar Bölgesi (Orhan Gazi Külliyesi ve çevresi), Sultan Külliyeleri (Hüdavendigar, Yıldırım, Yeşil, Muradiye) ve Cumalıkızık köyü tarihi alanları ile Türkiyenin 2014 yılı için UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine aday oldu. Son şekli verilen adaylık dosyası Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu adıyla UNESCOya gönderildi.
     Kültür ve Turizm Bakanlığına 30 Eylülde teslim edilen ve ön değerlendirme sonucuna göre revizyonları yapılan başvuru dosyası, Bursa UNESCO Aday Alanları Tanıtım Filmi ile desteklenerek Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne gönderildi. Dosya, 1 Şubat 2013 tarihi itibarıyla UNESCO Dünya Mirası Merkezi Sekreterliğine Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla iletildi.
     Açıklamada, şöyle denildi:
     UNESCO Dünya Miras Sekreterliğince Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyine (ICOMOS) gönderilecek olan dosya ile Bursa, 2014 yılı için UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine girmeye aday durumuna geldi. ICOMOS ilerleyen günlerde bir heyet gönderecek ve aday gösterilen alanlar yerinde incelenecek. İncelemelerin tamamlanmasının ardından UNESCO değerlendirme sonucunu 2014 yılında açıklayacak. Dünya Miras Listesine girebilmek için her ülke her yıl sadece bir kültürel, bir de doğal varlık ile başvuru yapabiliyor. Bursanın da tüm bu özellikleri ve gelinen süreçle birlikte Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu başlıklı dosyası ile 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi hedefleniyor.
    
     Muhabir: Cem Şan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Bursanın UNESCO Dünya Miras Listesine girme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER