Bursanın fethinin 687nci yıl dönümü

Bursanın fethinin 687nci yıl dönümü -Başbakan Yardımcısı Arınç: -"Tarihimize, köklerimize, kültürümüze, inancımıza her zaman bağlıyız ve bununla da iftihar ediyoruz" -"Osmanlı Devleti denildiği zaman, şerefiyle, onuruyla, hasret


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Tarihimize, köklerimize, kültürümüze, inancımıza her zaman bağlıyız ve bununla da iftihar ediyoruz" dedi.
     Arınç, Bursanın fethinin 687nci yıl dönümü dolayısıyla Pınarbaşı Fetih Kapısında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Osmanlıyı kuran şehir" olan Bursadaki okul isimlerine bakınca Osman Gazi, Orhan Gazi, Yıldırım Bayezid gibi tarihin şanlı sayfalarına isim veren güzel insanları hatırladıklarını söyledi.
     Çınar ağacının, Osmanlıyı temsil ettiğini belirten Arınç, şöyle devam etti:
     "Bir çınarın altındayız. Yani kökü toprağın çok derinlerinde, kendisi çok güçlü, yapraklarının altında pek çok insanın gölgelendiği muhteşem bu ağaçlar, Osmanlıyı temsil ediyor. Tarih şuuru hepimiz için çok önemli. Özellikle geçlerimizi tarih bilinciyle yetiştirmemiz lazım. Geçmişteki insanların ne kadar güçlü ve büyük devletler kurduklarını, büyük hizmetler ettiklerini ve 630 yıla yakın zamandır devlet-i ebed müddet diye anılan Osmanlı Devleti İmparatorluğu döneminde 3 kıtada 20 milyon kilometre kare toprak üzerinde milyonlarca nüfusun nasıl adalet, ilim ve irfan ile yönetildiğini bilmeli ve mutlaka hatırlamalı. 1923ten bu yana Türkiye Cumhuriyeti döneminin parlak sayfalarını ne kadar bilmemiz gerekiyorsa kökümüzü, tarihimizin derinliklerini, Bursanın fethindeki mana gibi adaletle hükmettiğinizde, insan haklarını gözettiğinizde, insanların inançlarına saygı ve hürmet gösterdiğinizde, bütün kapıların açıldığını hissedeceksiniz."
    
     -"Kahramanlarımızla iftihar ediyoruz"-
    
     Arınç, tarihten korkan ve nefret eden zavallı insanlardan olmadıklarını dile getirdi.
     Tarihle iftihar edilmesi gerektiğine işaret eden Arınç, güzel Cumhuriyetin, tarihten alınacak derslerle çok daha ileriye götürüleceğini, güçlü bir şekilde çağdaş uygarlık seviyesinin önüne ve üzerine çıkarılıp geliştirileceğini anlattı.
     Arınç, kahramanların hatıralarına saygı gösterdiklerine işaret ederek, şöyle konuştu:
     "Kahramanlarımızla iftihar ediyoruz. İnşallah fetihler her zaman gönlümüzde bir abide olarak yaşayacaktır. Tarihimize, köklerimize, kültürümüze, inancımıza her zaman bağlıyız ve bununla da iftihar ediyoruz. Osmanlı Devleti denildiği zaman, şerefiyle, onuruyla, hasretiyle, büyüklüğüyle, gücüyle, kudretiyle örnek olmuş bir tarih hatırlıyoruz. Bugün Endonezyanın Açe, Sumatra Adasına gittiğimizde, Osmanlı adına okunan hutbelerden, Osmanlının güzelliğini anlatan eski tarihlerden bahsederler. Kendilerini kuşatmaya gelen Portekizlilere karşı Osmanlıdan yardım istendiğinde, adı sanı bilinmeyen bir ülkeye bile donanmalar gitmiş, o insanları işgalden kurtarmışlardı. Başka bir yere de yine yardımlar gitmiş ve o insanlar da zulümden kurtarılmıştı. Yanı başımızdaki Balkanlar, hemen güneyimizdeki coğrafya yine o günlerin tarihi olan elbette şeref sayfalarındandır. Yemene, Sudana, Senegale gittiğinizde yine o dönemlerin güzel hatıralarını sizlerle paylaşan geçmişin güzel insanlarını görüyorsunuz."
     Daha sonra, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim, Bursanın fethine ilişkin sunum yaptı.
     Öğrencilerin şiirlerine de yer verilen tören, tarihi surlara çıkan bir mehter takımı üyesinin "Fetih Salası" okumasıyla sona erdi.
     Törene, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa milletvekilleri, bazı ilçelerin belediye başkanları, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Harun Kaymaz
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Bursanın fethinin 687nci yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER