Bursanın 2014te UNESCO Dünya Miras Listesine

Bursanın 2014te UNESCO Dünya Miras Listesine girme hedefi -Kentin adaylık dosyası, son şekli verilerek UNESCOya gönderildi


BURSA (A.A) - UNESCOya kültürel dalda aday olan Bursa, Cumalıkızık, Çarşı ve Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyelerini kapsayan Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu başlıklı dosyasıyla 2014te UNESCO Dünya Miras Listesine girmeyi hedefliyor.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Bursanın adaylık dosyasının, son şekli verilerek UNESCOya gönderildi ve 2014 yılı için UNESCO Dünya Miras Listesine aday olundu.
     Kültür ve Turizm Bakanlığındaki toplantıyla Bursanın tarihsel değerlerinin UNESCO Dünya Miras listesine girmesi yolculuğunda bir adım daha atıldı. UNESCOya gidecek dosya üzerinde son değişikliklerin yapılan toplantıda, revize edilerek ilave belgeler ve Bursa belgeselleriyle desteklenen yeni dosya hazırlandı. Dışişleri Bakanlığı üzerinden 31 Ocak Perşembe günü Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyine (ICOMOS) iletilecek olan dosya, ICOMOS kanalıyla da UNESCOya ulaştırılacak.
     Bursanın 2014 yılı için UNESCOnun Dünya Miras Listesine girmeye aday durumunda olduğu vurgulanan açıklamada, ICOMOSun ilerleyen günlerde bir heyet göndereceği ve dosya içeriğiyle birlikte adaylık için belirtilen alanları gezeceği aktarıldı. İncelemelerin tamamlanmasının ardından UNESCOnun değerlendirme sonucunu 2014te açıklayacağı ifade edildi.
     Bakanlıktaki toplantıya, Müzeler ve Kültür Varlıkları Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Yardımcısı Abdullah Kocapınar, Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ile Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı Nalan Fidanın katıldığı belirtildi.
     Türkiyenin UNESCOya Kültürel dalda aday gösterdiği Bursa, Cumalıkızık, Çarşı ve Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri ile adaylık sürecine devam ediyor.
    
     -Adaylık süreci-
    
     Bursa Hanlar Bölgesi (Orhan Gazi Külliyesi ve Çevresi), Sultan Külliyeleri (Hüdavendigar, Yıldırım, Yeşil, Muradiye) ve Cumalıkızık Köyü tarihi alanlarının UNESCO Dünya Miras Listesine alınması sürecinde Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu ismiyle hazırlanan adaylık dosyası, Kültür ve Turizm Bakanlığına teslim edilerek 3 Eylül 2012de ilk başvurusu gerçekleştirilmişti.
     Dünya Miras Listesine girebilmek için bir ülke her yıl sadece bir kültürel bir de doğal varlık ile başvuru yapabiliyor. Bursa, tüm bu özellikleri ve gelinen süreçle birlikte Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu başlıklı dosyası ile 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine girmeyi hedefliyor.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Bursanın 2014te UNESCO Dünya Miras Listesine Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER