Bursadaki gerginlik

Bursadaki gerginlik -Vali Harput: Kendilerine dönük sevgimi çok iyi bilen Bursalıların bu tahrik edici bir avuç insanın tahriklerine kapılmadan kendi işlerine devam ederek çalışmalarını sürdürmelerini istiyorum. Devlet bu yanlışı y


BURSA (A.A) - Bursa Valisi Şahabettin Harput, bir grup BDPlinin cezaevlerindeki açlık grevlerine destek vermek amacıyla AK Parti Yıldırım İlçe Başkanlığına yürümesi üzerine çıkan ve aralıklarla devam eden gerginliğe ilişkin, Kendilerine dönük sevgimi çok iyi bilen Bursalıların bu tahrik edici bir avuç insanın tahriklerine kapılmadan kendi işlerine devam ederek çalışmalarını sürdürmelerini istiyorum. Devlet bu yanlışı yapanların hesabını mutlaka soracaktır ve gereken dersi verecektir dedi.
     Harput, Heykeldeki tarihi Valilik Binasında düzenlediği basın toplantısında, olayların, 28 Ekimde Türkiyenin değişik yerlerinde olduğu gibi Bursada da bir grubun terör örgütü elebaşına dönük, onu savunmaya dönük hareketleri üzerine başladığını, bir grup BDP yandaşının AK Parti binasına siyah çelenk koymak üzere harekete geçtiğini, yine Türkiyenin her yerinde olduğu gibi Bursada da polisin bu harekete izin vermediğini söyledi.
     Olaylar sırasında atılan sloganların başka bir grubu tahrik ettiğini, bunun üzerine karşıt grupların karşı karşıya geldiğini ifade eden Harput, polisin de bu iki grubu karşı karşıya getirmemek ve istenmeyen bir olayın meydana gelmesini önlemek için yoğun mesai harcadığını ve bunda da başarılı olduğunu belirtti.
     Harput, polisten kaçan bir grubun ara sokaklarda taş ve sopalarla iş yerlerine, evlerine zarar vermeye başladığını, polisin tam hakimiyeti sağlamasıyla olayların yatıştırıldığını belirtti. İkinci gün yeniden karşıt gruplar arasında benzer hadiselerin yaşandığını, akşam saatlerinde başlayan olayların sokak aralarında, birbirlerine zarar vermek şeklinde devam ettiğini, olayların yine engellendiğini vurgulayan Harput, Üçüncü gün bu olayların olmayacağı noktasında herkesin hemfikir olduğu bir ortamda yeniden akşam saatlerinde maalesef benzer olay yaşanmıştır. Bütün bu olaylar sonucu ilimizde ve ülkemizde ister istemez ciddi bir huzursuzluk ve tedirginlik meydana gelmiştir. Bu 3 gün içinde meydana gelen olaylarda bir vatandaşımız ağır olmak üzere 10 kişinin yaralandığını belirtmek istiyorum diye konuştu.
    
     -Aktif göstericisi sayısı 200-
    
     Bütün bu olaylarda aktif olarak yer alan kişi sayısının 200 civarında olduğunu dile getiren Harput, bu sayının iki taraf içinde destekçileriyle birlikte 800ü bulduğunu bildirdi. Harput, Bursanın nüfusunun 2 milyon olduğunu anımsatarak, Türkiyenin en huzurlu şehri olan Bursada var olan huzur ve güveni 200 kişilik bir güruha bozdurtmayacaklarını, olayların içinde yer alan grubun büyük çoğunluğun da kullanıldığını kaydetti.
     Bursanın huzurunun bozulmaması için aklıselim davranan sağduyulu Bursalı vatandaşlarıma özellikle teşekkür etmek istiyorum diyen Harput, şunları söyledi:
     Daha 3 gün önce 2 bayramı bir arada kutladık. Kurban Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı birlik ve beraberliğin simgesi, çimentosu dedik. Hepimizi aynı şemsiye altında toplayan bağdır dedik. Cumhuriyeti kurarken, kurtuluş savaşlarında şehit olan yüz binlerce insanın Kürt, Türk, Çerkez, Laz omuz omuza yattıklarını söyledik. Bu vatanın bağımsızlığı için verilen bu iş birliği ve gönül birliği mücadelesinden sonra bugün 3,5 insanın gelip 75 milyonun huzurunu bozmaya müsamaha ve müsaade etmeyiz. Bugün özellikle 3 günlük olayların değerlendirilmesi maksadıyla başkanlığım altında geniş katılımlı bir toplantıyla konu tüm yönleriyle ele alınmıştır. Konunun nedenleri, kimler iştirak ediyor, nereler hassasiyet arz ediyor, kimler bu işi tahrik ediyor, bu konu ayrıntılı olarak değerlendirildi. Başsavcımızın, MİT başkanımızın, emniyet müdürümüz, garnizon komutanımızın, büyükşehir belediyemizin iştirakiyle tüm boyutlarıyla konu ele alınmıştır.
    
     -Hassas bölgelere kuvvet takviyesi-
    
     Vali Harput, hassas bölgeler bu akşamdan itibaren ciddi kuvvet takviyesi yapacaklarını belirterek, Biz bir polis görüntüsü vermek istemeyiz. Her yerde polis, asker olsun istemeyiz. Ama gerektiği zaman da polisi, jandarmayı en etkili bir şekilde, görülecek şekilde, hem de görevini eksiksiz yapacak şekilde istediğimiz yere yığarız. Bu noktada ihtiyaç duyulan noktalara gerekli güvenlik takviyesi yapılmıştır. Çok ciddi olarak kuş uçurtmayacak şekilde bu ekipler görev yapacaklardır diye konuştu.
     Bunun dışında, sosyal medya ile halkın tahrik edildiğini tespit ettiklerini ve konunun yakından takip edildiğini vurgulayan Harput, bunun adli merciler tarafından kitleleri olay çıkarmaya teşvik mahiyetinde suç olması nedeniyle yakın takibe alındığını, yanlış yapandan hesap sorulacağını söyledi.
    
     -Açık ve gizli noktalara kamera sistemi-
    
     Harput, olayların yaşandığı bölgeye açık ve gizli noktalara ilave kamera sistemi kurulduğunu, kimsenin yaptığının yanına kar yapmayacağını dile getirerek; şöyle devam etti:
     Kimse, ben yapıyorum, kimse görmez, kaçarım diyemeyecektir. Bilinen kameraların yanına gizli kameralar da koyduk. Özellikle bu tip kendisini gizleyerek toplumun huzurunu bozmak isteyen eylemcilere karşı tespit yapılması için. Polis, jandarma ve adli merciler aralarında çok güçlü bir koordinasyon sağlayarak, olaylara karışanların anında enselenip hemen gereğini yapılmak üzere adli mercilere intikal ettirilmesi, onların da gereğini yapmaları konusunda tam bir mutabakat sağlanmıştır. İlk planda olaylarla ilgisi tespit edilen kişilere yönelik bu akşamdan itibaren gözaltılar başlayacaktır. Amacımız, şehrimizin ve ülkemizin huzurudur. Hiçbir insanımızın ayağına diken batmasına, ya da burnunun kanamasına katlanamayız. Vatandaşımızın ayağına batan diken bizim yüreğimize saplanan hançerdir. Masum, günahsız insanlara sırf ideolojik emellerinin tatmini için zarar veren kişilere müsamaha ve müsaade söz konusu değildir. Devlet bütün organlarıyla kararlı bir şekilde bu işin takibindedir. Devlete ve vatana kalkan el kırılır ve kırılacaktır ama bunu devlet kıracaktır. Devlete kalkan eli, vatana uzanan eli devlet kıracaktır; devlet adına başkaları değil. Bunun altını çiziyorum. Herkes devlete salim bir akılla, yanlışa destek vermeyerek, gördüğü yanlışı haber vererek, devlet tarafından düzeltilmesini sağlamalıdır. Güvenliği devlet olarak en üst düzeyde sağlayacak gücümüz de, irademiz de kararlılığımız da var. Hiçbir suçun cezasız kalmayacağını herkes bilsin. Hukuk devletinde elbette totaliter devletler gibi anında infaz olmaz. Ama doğru işleyen adalet çalışır ve suçlunun mutlaka cezasını verir. Vatandaşlarımızdan özellikle sabır ve metanetlerini bozmadan, işlerinin başında huzurlu çalışmalarını rica ediyorum. Bu ilin valisi olarak vatandaşlarımı sevgiyle kucaklıyorum. Kendilerine dönük sevgimi çok iyi bilen Bursalıların bu tahrik edici bir avuç insanın tahriklerine kapılmadan kendi işlerine devam ederek çalışmalarını sürdürmelerini istiyorum. Devlet bu yanlışı yapanların hesabını mutlaka soracaktır ve gereken dersi verecektir.
     Vali Harput, medyaya da olgun ve yapıcı tutumu için teşekkür etti.
     Bir gazetecinin, Okullara ilişkin önlem alınacak mı- CHP Milletvekili Tanrıkulu gelecek bilgi verildi mi- sorusu üzerine Harput, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulunun geleceğine ilişkin olarak bana bilgi verilmedi. Okullarla ilgili de bir sıkıntı ve endişe söz konusu değil dedi.
     Harput, Dün akşam Sakarya Valisi Mustafa Büyükün Bursaya gelerek olayları yerinde izlediği yönünde iddia var. Neler diyeceksiniz- sorusuna, Benim il dışında olmam sebebiyle muhtemel bir boşluk oluşmaması adına sayın valimiz ben gelinceye kadar Bursadaki konuları değerlendirme adına bakanlık tarafından görevlendirildi. Ben geldikten sonra sayın valimiz Bursadan ayrıldı cevabını verdi.
     Olayları 200 kişilik aktif bir grubun yaptığın söylüyorsunuz ama 3 gündür devam ediyor. Neden bu kadar uzun sürdü- sorusunu da Harput, şöyle yanıtladı:
     Göstericiler ara sokaklara 5 kişi 10 kişi olarak dağılıyor. Sokağa giriyor zarar veriyor. Polis bir sonraki sokakta karşılaşıyor ama gösterici mi normal vatandaş mı ayırt edilemediği için müdahale edilemiyor. Karşılıklı eylem yapma söz konusu değil. O yüzden polis masum insanlara zarar vermemek adına dikkatli hareket ediyor.
    
     Muhabir: Vedat Yücebaş
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursadaki gerginlik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER