Burdurda kemik iliği kampanyası

Burdurda kemik iliği kampanyası -MAKÜ öğrencileri, düzenlenen kampanya kapsamında kemik iliği bağışında bulunmak üzere gönüllü oldu


BURDUR (A.A) - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğrencileri, Burdur Sağlık Müdürlüğü ile Devlet Hastanesi işbirliğinde düzenlenen kampanya kapsamında kemik iliği bağışında bulunmak üzere form doldurdu ve kan verdi.
     MAKÜ Eğitim Fakültesinde açılan stantta öğrencilere kemik iliği bağışı hakkında bilgi verildi. Daha sonra gönüllü öğrenciler, kemik iliği bağışında bulunduklarını belirten formları doldurdu. Sağlık ekipleri tarafından daha sonra gençlerin kanları alındı. Alınan kan örneklerinin İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesine gönderileceği ve burada yapılan işlemden sonra kemik iliği bekleyen kişilerin bilgileriyle karşılaştırılacağı belirtildi. Kanın alıcı bekleyen hastalarla uyum sağlaması halinde, gönüllü kişinin onayıyla kemik iliğinin alındığı kaydedildi.
     Burdur Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Aysel Karaçam, gazetecilere yaptığı açıklamada, kronik bir hastalığı olmayan 18-55 yaşlarındaki sağlıklı her bireyin kemik iliği bağışında bulunabileceğini söyledi.
     Gönüllü verici olmak için sadece bir form doldurmak ve bir tüp kan vermenin yeterli olacağını anlatan Karaçam, şöyle konuştu:
     Kemik iliği ve kök hücre iki şekilde bağışlanır. Birincisi kalça kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin özel bir iğne yardımıyla toplanmasıdır. İşlem ameliyathane koşullarında, genel anestezi altında gerçekleşir. Diğeri ise koldan kan vermek şeklindedir. Bu işlem için vericiye bir kaç günlük bir aşılama yapılarak kök hücrelerin kemik iliğinden çevre kanına çıkması sağlanır. Bu aşılamanın gönüllü verici için hiçbir zararı olmadığı bilimsel yayınlarda gösterilmiştir. Hangi şekilde bağış yapılacağı gönüllü vericinin kararına bağlıdır.
    
     -Öğrencilerden ilik bağışına destek-
    
     Kampanya kapsamında kemik iliği bağış belgesini dolduran MAKÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Seda Toktok, organ bağışının çok sık gündeme geldiğini ancak kemik iliği bağışının çok fazla bilinmediğini belirtti. Bu nedenle ilik bağışında bulunmaya karar verdiğini anlatan Toktok, Çoğu insan nasıl yapıldığının farkında değil. Hatta bilmedikleri için korkuyorlar. Yeni teknoloji sayesinde ilik bağışı çok kolay yapılabiliyor. Toplumda herkes duyarlı olmalı. Biz de iliğe ihtiyaç duyan hastalardan biri olabiliriz dedi.
     Okul Öncesi Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Nejat Aslan da ilik bağışının bireylerin toplumsal sorumluluğunu yerine getirebilmesi açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti.
     Kampanyanın yarın sona ereceği bildirildi.
    
     Muhabir: Gökmen Yüce / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Burdurda kemik iliği kampanyası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER