Bulduğu mantar türüne hocasının ismini verdi

Bulduğu mantar türüne hocasının ismini verdi -Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkoğlu tarafından dünyada ilk defa görülen 4 yeni mantar türü tespit edildi -Doç. Dr. Türkoğlu, buldu


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, Muğla, Denizli ve Osmaniyede yürüttükleri çalışmalarda dünyada ilk defa görülen 4 yeni mantar türü tespit etti. Doç. Dr. Türkoğlu, mantar türlerinden birine, hocası Prof. Dr. Mustafa Işıkoğlunun adını verdi.
     Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılından bu yana yeraltı mantar türleri üzerinde çalışma yaptığını anlattı. Son iki yılda, Denizlinin Acıpayam ve Çal ilçeleri, Muğlanın Yerkesik beldesi ve Osmaniyenin Zorkun yaylasında dünyada ilk defa görülen 4 yeni mantar türü tespit ettiklerini bildiren Türkoğlu, bu yeni türlerin ekonomik değeri yüksek trüf mantarlarından olduğuna işaret etti.
     ABDde bazı bilimadamları ile 2 yıl boyunca ortak çalışma yürüttüklerini anlatan Türkoğlu, şöyle konuştu:
     Mantarların dünyada ilk defa görülen bir tür olduklarını tespit için 3 ay Amerikada Oregon State Üniversitesinde ve Corvallis Forestry Laboratuvarında Prof. Dr. James Trappe ve Prof. Dr. Michael Castellano ile çalışma yürüttük. Bilimadamları ile yaptığımız ortak çalışmalarda bulduğumuz türleri Türkiye ve dünyadaki örnekleriyle karşılaştırdık. Moleküler çalışmalar neticesinde bunların yeni tür olduğuna hep birlikte karar verdik. Dünyadaki en tecrübeli kişilerle çalışarak bu sonuca vardık.
     Keşfedilen türlerin bir kaç hafta içinde uluslararası Mycologia isimli dergide yayınlanacağını ifade eden Türkoğlu, Dünyada ilk defa ülkemizde görülen 4 mantar türüne isim verdik. Bu mantar türleri yeraltında yetiştiği ve bulunması oldukça zor olduğunu için ancak trüf eğitimli köpeklerle bulunabiliyor dedi.
    
     -Türlere bilim adamlarının isimleri verildi-
    
     Tespit edilen türlerden birine Türkiyenin önde gelen mikolojistlerinden Prof. Dr. Mustafa Işıloğlunun ismini taşıyan Tuber isiloglui adını verdiklerini kaydeden Türkoğlu, şöyle devam etti:
     Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu aynı zamanda benim hocam. Işıloğlu, uluslarası camiada mikoloji alanında tanınmış bir bilimadamı. Dolayısıyla ilk türe Prof. Dr. Mustafa Işıloğlunun ismini vermeyi uygun gördük. Denizli Acıpayamda tespit edilen türe Denizli isminin dünya literatürüne girmesi açısından Denizlili anlamında Melanogaster denizliana, Denizli Çalda bulunan mantar türüne trüf avcısı Niyazi Uluçobanın hatırasına Tuber ulucobanii, Muğla Yerkesik beldesinde bulunan türe ABDde ortak çalışma yürüttüğümüz üç bilim adamının arkadaşlığının anısına Gymnomyces amicorum adını verdik.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Bulduğu mantar türüne hocasının ismini verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER