Bu köpekler suçlulara göz açtırmıyor

Bu köpekler suçlulara göz açtırmıyor -JAKEMde narkotik, patlayıcı ve iz takip eğitimi aldıktan sonra Konya Jandarma Komutanlığı kadrosunda görevlendirilen Hazır, Halay ve Vakum adlı köpekler, Jandarma ekiplerinin en büy


KONYA (A.A) - Metin Bolat - Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezinde (JAKEM) narkotik, patlayıcı ve iz takip eğitimi aldıktan sonra Konya Jandarma Komutanlığı kadrosunda görevlendirilen Hazır, Halay ve Vakum adlı eğitimli köpeklere, hedefe ulaşmaları için az bir koku bile yetiyor.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, JAKEMde aylarca eğitim gören Hazır patlayıcı, Vakum narkotik, Halay ise iz takip göreviyle Konya Jandarma Komutanlığı kadrosunda görevlendirildi.
     İzle, otur, yat ve kalktan oluşan dört temel komutu eksiksiz yerine getiren köpekler, görev süreleri boyunca da eğitime tabi tutuluyor.
     Sürekli disiplinli şekilde göreve çıkmaları sağlanan köpekler, stresten uzak tutuluyor. Göreve çıkmadan önce 5 dakika serbest dolaşmaları sağlanan köpeklerle eğitmenleri, yumuşak ses tonuyla konuşuyor, güler yüzlü davranıyor.
     Sonrasında, strese girmelerinin önüne geçilebilmesi için görev öncesi idrarlarını yapmaları sağlanan köpeklere, göreve gideceklerini anlamaları için özel tasmalar takılıyor.
     Takılan tasmadan görev hazırlığında olunduğunu anlayan ve görev bilinciyle hareket eden köpekler için en önemli şey ise rüzgarın yönü.
     Rüzgara göre hedefe en kısa sürede ulaşan köpekler için az bir koku bile yetiyor. Vakum, Son 6 ay içinde çıktığı görevlerde 700 kilo esrarın bulunmasını sağladı.
     Hatta Vakumun burnundan, bir aracın vites kutusunun altına saklanan 1 gram esrar bile kaçmadı.
     Her şeyi bir oyun sanan ve bir küçük top için dakikalarca koşturan eğitimli köpeklerin tayini ise eğitmenlerinin durumuna bağlı oluyor.
     Eğitmenlerinin tayini çıktığında köpeklerinin de doğrudan tayini çıkmış sayılıyor.
    
     -AA muhabirine özel gösteri-
    
     Üç köpeğin eğitim parkurundaki tüm hünerlerini, AA kameraları kaydetti.
     Eğitim sırasında bir asker, iz takip köpeği olan Halaya görünmeden metrelerce uzaklıktaki nöbetçi kulübesine saklandı. Köpekten, kısa süreliğine fanilası koklatılan askeri bulması istendi.
     Halay, çok kısa bir sürede kokusunu aldığı askeri, saklandığı yerde buldu.
     Ayrıca Halay, parmaklarla gösterilen rakamlar kadar da havlıyor. Hazır da saklanan kutulardaki patlayıcı maddeleri kısa sürede buluyor.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Bu köpekler suçlulara göz açtırmıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER