BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez:

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: -Enflasyonda esas zorluk 2013 yılında -Bir yanda ekonomide daha hızlı büyüme isteği, diğer yanda enflasyonu yüzde 5,5e çekme hedefi var. Gidişatı büyük ölçüde yurt dışı gelişmeler tayin ede


BURSA (A.A) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, enflasyonda esas zorluğun 2013 yılında olacağını belirterek, Bir yanda ekonomide daha hızlı büyüme isteği, diğer yanda enflasyonu yüzde 5,5e çekme hedefi var. Gidişatı büyük ölçüde yurt dışı gelişmeler tayin edecek dedi.
     Sönmez, temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, uygulanan yavaşlatıcı önlemler nedeniyle iç talepte yaşanan kontrollü gerilemenin, tüketici fiyatlarının üst üste üç aydır negatif gelmesini sağladığını belirtti.
     Temmuz ayında bu etkiye özel olarak ihracattaki yüzde 5,5 gerilemenin de katkı koyduğunu ifade eden Sönmez, TLdeki değerlenme eğilimine dikkati çekti.
     Sönmez, tüm bu gelişmelerin, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 6,5ten yüzde 6,2ye revize eden Merkez Bankasının hareket alanını genişlettiğini kaydederek, Enflasyonda esas zorluk 2013 yılında. Bir yanda ekonomide daha hızlı büyüme isteği, diğer yanda enflasyonu yüzde 5,5e çekme hedefi var. Gidişatı büyük ölçüde yurt dışı gelişmeler tayin edecek dedi.
     Temmuz ayında gerileyen enerji fiyatlarının da enflasyonun düşüşüne önemli ölçüde katkı verdiğini vurgulayan Sönmez, gıda fiyatlarının ise bu kez eğilimin tersine, artış etkisi yaptığını belirtti.
     Sönmez, mart-haziran döneminde aylık bazda gerileyen gıda fiyatlarının, temmuz ayında yüzde 0,4 arttığına işaret ederek, Böylece önceki üç yıl boyunca temmuz ayında düşen gıda fiyatları, geçen ay bu eğilimin dışına çıktı görüşüne yer verdi.
     Celal Sönmez, iç tüketimin önemli göstergelerinden biri olan mobilyada fiyatların aylık bazda yüzde 2 düşmesinin, nispi durgunluğun göstergesi olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER