Bozok Üniversitesi akademik yıl açılış töreni

Bozok Üniversitesi akademik yıl açılış töreni -Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Koca koca profesörlerin üniversite kapılarında fotoğraf makinesi ile durup gelen öğrencilerin sakallı mı başı örtük mü açık mı diye fotoğraflarını çekmesini, sın


YOZGAT (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Okumak isteyenin elinden kitabı, silgiyi, defteri, sınıfı, kampüsü alan zihniyet, ideolojik zihniyettir. Türkiyeye en büyük zararı bu anlayış verdi dedi.
     Bozdağ, Bozok Üniversitesinin Erdoğan Akdağ Yerleşkesinde düzenlenen akademik yıl açılış törenine katıldı.
     Üniversite senatosunun kararıyla Fahri Doktora unvanı verilen Bozdağa, Rektör Prof. Dr. Tamer Uçar cübbesini giydirdi ve beratını takdim etti.
     Bekir Bozdağ, konuşmasına 2012-2013ün, öğretim görevlileri, öğrenciler ve veliler için hedeflerin gerçekleştirildiği bir akademik yıl olmasını temenni ederek başladı.
     Senato üyelerine teşekkür eden Bozdağ, üniversitelerin ülkeler açısından son derece önemli kurumlar olduğunu belirtti.
     Esas gücün bilgi ile olacağını anlatan Bozdağ, şöyle devam etti:
     Ülkelerin siyasi kültürel, ekonomik, bilimsel potansiyellerine baktığınızda, bunu daha net görme imkanına sahip oluyoruz. Bazı ülkeler görüyorsunuz, petrolle çok büyük zenginliğe sahip. Başkaları başka madenlerle zenginliğe sahip. Ama siyasal ve güç nüfuzu bakımdan bir değerledirme yaptığınızda, dünyanın geleceğine yön verme noktasında baktığınızda bu zenginliklere sahip olanların zenginliğinin sadece parasal bir zenginlikten öte bir anlam taşımadığı ve o ülkelere fazlaca bir güç katmadığı çok açıktır. Esas güç bilgiye sahip olan, bilgiyi üreten, bilgiye hükmeden ve bilgiyi dünyanın değişik ülkelerine transfer eden ülkelerdedir, milletlerdedir, devletlerdedir.
     AK Parti hükümetinin Türkiyenin 81 iline üniversite kampüsleri kurduğunu dile getiren Bozdağ, Türkiyenin yükseköğretim kurumlarının, gelecek yıllarda yabancı öğrencilerce de dünyanın en çok tercih edilen üniversitelerinin arasına gireceğini söyledi.
    
     -Hükümetler değiştiği zaman sabıkalı kelimelerimiz olurdu-
    
     Üniversitelerin bilimsel ve hür düşüncenin gerçek manada oluştuğu ve yaygınlaştırıldığı yerler olması gerektiğini ifade eden Bekir Bozdağ, şunları kaydetti:
     Türkiyemiz zorlukları yaşayarak bu günlere geldi. Vaktiyle Türkiyemizde hükümetler değiştiği zaman sabıkalı kelimelerimiz olurdu. Yani bir sol hükümet geldiğinde imkanı yasaklar yerine olanakı koyardı. İktidar değişir, sağ olursa olanakı yasaklar imkanı koyardu. Nereden biliyoruz- TRTnin haberlerinden biliriz. Resmi Gazeteden biliriz. Çıkan kanunlardan biliriz. Kelimelere yasak koyan, sabıkalı hale getiren hastalıklı bir zihniyet. Bunun fikir ile alakası yok. Ama maalesef Türkiye bunu yaşadı. Eğer birisi, bir bilim adamı dipnotta Bediüzzaman Said Nursiyi göstermiş olsa, bir bilimsel çalışmada, doktorada, Türkiyenin üniversitelerinde onun doktorasını onaylayacak bir jüriyi bulma imkanınız yoktu. Nazım Hikmeti koysa onun doktorasını, tezini onaylayacak bir jüri de bulamazdınız. Böyle bir şey olabilir mi- Oldu. Doğru mu, değil. Nedir bunun adı, saçmalıktır. Yıllar yılı maalesef bu saçmalıklar bu ülkede hayat bulabildi, güç bulabildi. İdeolojinin olduğu yerde hür düşüncenin olması mümkün değil. Fikirleri kim söylüyorsa doğru mu bu, insanlık için kendimiz için ülkemiz için faydalı mı öyleyse ben onu alırım. Bunu Karl Marx da söylese alırım. Bunu Bediüzzaman da söylese alırım. Bunu kim söylerse söylesin ben alırım. Necip Fazıl da söylese alırım. Başka biri söylese de alırım. Ben niye aklımı ipotek edeyim-
    
     -Bilimadamı, okumanın önüne engel olanlara yiğitlik yapar-
    
     Üniversitelerde başörtüsü yasağının akademisyenler tarafından desteklenmesine bir anlam veremediğini anlatan Bozdağ, Koca koca profesörlerin üniversite kapılarında fotoğraf makinesi ile durup gelen öğrencilerin sakallı mı başı örtük mü açık mı diye fotoğraflarını çekmesini, sınavda olan bir öğrenciyi dışarı çıkarmasını hiç anlayamadım. Bir bilim adamı, hür düşünceden yana olan biri, eğer bir ideolojiye teslim olmamışsa, okumanın önüne engel koyanların karşında yiğitlik yapar. Okumak isteyenin elinden kitabı, silgiyi, defteri, sınıfı, kampüsü alan zihniyet ideolojik zihniyettir. Türkiyeye en büyük zararı bu anlayış verdi dedi.
     Yeni anayasa sürecinde temel hak ve hürriyetler, bilimsel hürriyetler üniversitelerdeki yaşanan sorunun çözümüne katkı yapacağını vurgulayan Bozdağ, Anayasadaki değişim ve dönüşümü tam anlamıyla gerçekleştirmeden yasalarla yapılacak değişimle Türkiyenin üniversitelerinin hür düşüncelerin merkezi yapmamız maalesef kolay gözükmüyor. Umarız bundan bir netice çıkar ve üniversitelerimiz bundan nasibini alır ve hür düşüncenin merkezi haline gelir şeklinde konuştu.
    
     -Rektör Prof. Dr. Uçar-
    
     Bozok Üniversitesi Rektörü Tamer Uçar ise üniversitenin kurulduğu günden bugüne birçok gelişme gösterdiğini belirterek, yeni projelerin hazırlanıp, var olanların da tamamlanmasıyla öğrencilere ve çalışanlara çağdaş, ergonomik çalışma ve yaşam alanları sunmayı hedeflediklerini ifade etti.
     Artık bilginin hızla üretildiği ve bir o kadar da hızla tüketildiği bir çağda yaşandığını dile getiren Uçar, Bu çağın ihtiyaçlarına ve gereklerine ayak uydurmak için üniversitelerin gerekliliğini gözardı etmeden, yatırımların buna göre ayarlanması gerekmekte. Üniversiteler lokomotif güç olarak bir kenti bulunduğu konumdan ekonomik ve sosyal anlamda daha iyi şartlara taşıyabilecek en önemli güçlerden biridir. Asli görevi iyi yetişmiş insan gücü yaratmak olan üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve sanayi kuruluşları ile işbirliği ile yerel ve ulusal bazda ekonomiye büyük katkılar sağlayabilecek kuruluşlardır dedi.
     Akademik yılın açılış dersini veren Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Adnan Karaismailoğlu, Anadoluda şiir ve tabiri konusunu işledi.
     Bozdağ ve beraberindekiler, törenin ardından Fen ve Edebiyat Fakültesinin bahçesine günün anısına fidan diktiler.
     Törene, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, AK Parti Yozgat milletvekilleri Yusuf Başer ve Ertuğrul Soysal, işadamları, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Özcan Güney / Ömer Sarı / İsmail İçer
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Bozok Üniversitesi akademik yıl açılış töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER