Bodrumlu kadınlardan geleceğe Miras

Bodrumlu kadınlardan geleceğe Miras -Bodrumda Miras olarak da bilinen, genç kızların düğünlerinde ve kına gecelerinde giydikleri temel devren yapımı için, Bodrum Halk Eğitim Merkezi tarafından kurs açıldı -Yapımı yaklaşık 8 ay


MUĞLA (A.A) - Ali Ballı - Bodruma özgü yöresel bir kıyafet olan ve Miras olarak da bilinen temel devrenler, Bodrum Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurslarla yaşatılmaya çalışılıyor.
     Bodrum Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü ile Konacık Belediyesinin işbirliğinde düzenlenen temel devren kurslarına Bodrumlu kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Bodrum Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü El Sanatları Öğretmeni Aynur Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöresel bir kıyafet olan temel devrenin bölgede Miras olarak da bilindiğini anlattı.
     Aydoğan, yapımı 8 ayı bulan temel devrenin Selçuklu İmparatorluğu zamanında sultanların gözdelerine giydirdikleri bir gelinlik türü olduğuna da işaret etti.
    
     -Gelin kızların olmazsa olmazı-
    
     Aynur Aydoğan, Bodruma özgü temel devrenin, gelin olma yaşına gelmiş kızların olmazsa olmazı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Temel devren, gelinlik kızların kına gecelerinde giymeyi arzu ettikleri kınalık veya gelinliktir. Temel devrenin üzerinde tel kırma kullanılır. Bazıları bunu Maraş işi adı altında sürdürüyor. Ama Maraş işi tamamen makine işidir. Ama bizim yapmış olduğumuz bu çalışma 8 ayda meydana gelen bir eserdir. Elimizdeki bütün desenler Osmanlı İmparatorluğu, Selçuklu İmparatorluğunda uygulanan örneklerdir.
     Her motifin kendine özgü birer ismi olduğunu anlatan Aydoğan, bazı motiflere Hürrem Sultan, Safiye Sultan, Kösem Sultan dendiğine dikkati çekti.
    
     -Fiyatı 4-10 bin lira-
    
     Konacık Belediyesinin katkılarıyla kadınların el emeği temel devrenlerin satışının yapılmaya başlandığını belirten Aydoğan, en basit Gemi suyu adı verilen desenin 4 bin liradan satıldığını, fiyatların 9-10 bin liraya kadar çıktığını ifade etti. Aydoğan, Mayıs aylarına doğru satışlar daha fazla oluyor. Bodrum Yarımadasında toplam 120 kursiyerimize eğitim veriyoruz ve bu geleneği sürdürmek istiyoruz diye konuştu.
     Ev kadını kursiyer Aysun Aktaş, kursa kızıyla katıldığını, kızının gövdesini, kendisinin ise kolları işlediğini söyledi. Aktaş, kursa 3 aydır devam ettiğini belirterek, Bu iş çok zor, ama eski bir gelenek olduğu için yaşatmaktan çok mutluyum. Benim motifimin ismi Mehpare dedi.
     Müzeyyen Karaoğlan adlı kursiyer yaptığı ilk temel devreni gelinine hediye ettiğini kaydetti. Karaoğlan, halen işlediği temel devreni ise torunlarına vereceğini, bir temel devreni 8 ayda tamamladığını ifade etti.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Bodrumlu kadınlardan geleceğe Miras Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER