Bocce okullarla yeniden Anadoluya yayılacak

Bocce okullarla yeniden Anadoluya yayılacak -TBBDF Başkan Vekili Mutlu Türkmen: -Türkiyede bocceyi halk sporu yapmak istiyoruz, bu noktada okulları önder kurum olarak temel hedef seçtik


MANİSA (A.A) - Turgay Duyar - Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu (TBBDF) Başkan Vekili Mutlu Türkmen, bocceyi Türkiyede halk sporu yapmak istediklerini, bu noktada önder kurum olarak okulları temel hedef seçtiklerini söyledi.
     Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan, Anadolu topraklarında da hüküm sürmüş Roma döneminde yaygın bir spor dalı olmasına rağmen, modern Türkiyede 1991den itibaren spor olarak yapılmaya başlanan bocce, 2005 yılında bowling ve dartı da kapsayan federasyonlaşmanın ardından yeniden Anadoluda yaygın bir spor dalı olma mücadelesi veriyor.
     Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu (TBBDF), uygulamaya koyduğu projeyle bocceyi bir halk sporu olarak toplumun geneline yaymayı planlıyor.
     TBBDF Başkan Vekili Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, modern Türkiyede ilk kez Herkes İçin Spor Federasyonu (HİS) çatısı altında yapılmaya başlanan boccenin, daha sonra Beyzbol ve Softbol Federasyonuna bağlı olarak faaliyet gösterdiğini belirtti. Türkmen, ardından 2005 yılında bowlig ve dart sporlarını kapsayan şekilde kurulan bugünkü federasyon yapısına kavuştuğunu anlattı.
     Türkmen, çağdaş dünyada yaygın olarak Çin, Fransa ve İtalyada oynanan boccenin, Türkiyede de federasyonlaşmanın ardından hızlı bir gelişim gösterdiğini ifade ederek, 2006 yılından itibaren uluslararası federasyonlara üye olup şampiyonalara katılmaya başladıklarını anlattı.
     Aynı yıl 16 kulübün katılımıyla Türkiye Kulüpler Arası Bocce Liginin kurulduğunu, bugün ise 16şar takım1. lig ve 2. lig ile 30un üzerinde takımla deplasmanlı 3. lig organizasyonları yapıldığını dile getiren Türkmen, Böylece boccenin Türkiyede kurumsallaşmasını temin ettik. Ligler dışında Türkiye Volo ve Petank şampiyonalarını yapıyoruz. Her yıl liglerdeki performanslara bakarak oluşturduğumuz Milli Takım ile Avrupa ve dünya şampiyonalarında yarışıyoruz dedi.
    
     -On binlerce öğrenci bocce ile tanıştı-
    
     Türkmen, bocceyi Anadoluya yaymayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
     Türkiyede bocceyi halk sporu yapmak istiyoruz, bu noktada okulları önder kurum olarak temel hedef seçtik. On binlerce öğrenciye bocce oynattık. 2011 yılında Spor Genel Müdürlüğüne sunduğumuz projemiz kabul edildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere 30 ilde hem okullarda görevli öğretmenlere dönük antrenörlük kursları, hem okul içi yarışmalar hem de Türkiye Okullar Arası Bocce Şampiyonasını organize ettik.
     Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol yapmak ve bakanlığın resmen tanıdığı bir branş olmak, okullar arası yarışmalara resmi bir disiplin olarak bocceyi ekletmek istiyoruz. Bu yapıldıktan sonra bocce, Türkiyede önü açık sayılı branşlardan biri olacak.
    
     Muhabir: Turgay Duyar / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bocce okullarla yeniden Anadoluya yayılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER