BM Türkiye Mukim Temsilcisi Najam:

BM Türkiye Mukim Temsilcisi Najam: -Türkiyede özellikle doğu bölgelerinde görülen çocuk yaşta evlilikler, kadınların toplumsal ve eğitimsel alanda yükselememesinin temel nedenlerinden birisi


MUĞLA (A.A) - Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Mukim Koordinatörü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilcisi Shahid Najam, Türkiyede özellikle doğu bölgelerinde görülen çocuk yaşta evlilikler, kadınların toplumsal ve eğitimsel alanda yükselememesinin temel nedenlerinden birisi dedi.
     Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen 2015 Sonrası Kalkınma Gündemine Doğru: Nasıl Bir Gelecek İstiyorsunuz konulu seminere konuşmacı olarak katılan Shahid Najam, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadınların konumunun güçlendirilmesi ile ilgili olarak Türk hükümetinin adımlar attığını, ancak bunların yeterli olmadığını söyledi.
     Türkiyenin kadınların eğitimine önem vermesi gerektiğini ve ülkenin kadın potansiyelinden tam olarak faydalanması gerektiğine dikkati çeken Najam, Türkiye dünyanın 16 ya da 17. ekonomisine sahip bir ülke. Ancak insani gelişme endeksi oranları olan gelir düzeyi, sağlık ve eğitim bakımından dünyada 89. sırada yer alıyor. Hükümet bölgesel farklılıkları ortadan kaldırmak için bir dizi projeler yapıyor, ancak bunlar yeterli değil. Türkiye kadın potansiyelini tam olarak kullanmıyor dedi.
     Najam, kadınların eğitimine önem verilerek, iş gücü piyasasına katılımlarının sağlanması ve Türkiyenin 2023 vizyonu gereği bu rakamın yüzde 40-50 olmalısı gerektiğini belirtti.
    
     -Kadınların eğitimine daha çok önem verilmeli-
    
     Kırsal kesimlerdeki kadınların üst düzey öğrenimde sıkıntı yaşadıklarını anlatan Shahid Najam, şöyle konuştu:
     Türkiyenin 2023 vizyonu amaçlarından biri, dünyanın 10. büyük ekonomisi olmaktır. Bunun için bilgi temelli toplum oluşturulmalı ve kadınların eğitimine daha çok önem verilmeli. Türkiyede özellikle doğu bölgelerinde görülen çocuk yaşta evlilikler, kadınların toplumsal ve eğitimsel alanda yükselememesinin temel nedenlerinden birisi. Çocuk yaşta kızların evlendirilmesi ve aile içi şiddete maruz kalmaları Türkiyede olduğu gibi gelişmiş birçok toplumda da temel sorunların başında geliyor. Bu nedenle bin yıl kalkınma hedefleri doğrultusunda bu süreç çok kapsamlı şekilde ele alınmalı. Bu olayların önüne geçmek için, eylem planlarında değişiklik, sosyal ve kültürel diyaloglar, akran baskısı, hükümetin kanun çıkarması ve daha da önemlisi bu kanunu uygulayabilmesi gerekli.
     Türkiye Mukim Temsilcisi Shahid Najam, konuşmasının ardından akademisyenlerin ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.
    
     Muhabir: Utku Uçrak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber BM Türkiye Mukim Temsilcisi Najam: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER