BM Dünya Gıda Günü

BM Dünya Gıda Günü


KONYA (A.A) - Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Özkan Taşpınar ile Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Ahmet Ünver, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Günü dolayısıyla ortaklaşa mesaj yayımladı.
     Mesajda, Endüstrileşmenin doğayı ve insanı tarumar ettiği, bir milyar insanın açlıktan, bir o kadar insanın ise dengesiz ve sınırsız gıda tüketimi, yani obeziteden kaynaklanan sağlık sorunları yaşadığı bir ortamda, Dünya Gıda Gününü hep birlikte yeniden kutluyoruz denildi.
     Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) bu yılki kutlamanın ana temasının Dünyayı Beslenmenin Anahtarı Tarımsal Kooperatifler olarak benimsendiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Artık gıdanın en az silah kadar önemli bir madde olduğu kabul edilmektedir. Açlık tehlikesi bu kadar belirgin iken, gıdanın serbest piyasa ekonomisinin insafına bırakılamayacağı bilinmektedir. Dünya Bankasının rakamlarına göre temel gıda fiyatları son dört yılda yüzde 100e yakın artmıştır. Yeterli ve uygun fiyatta gıda arzının sağlanması için tarımsal üretimin sürekli olarak yapılması kaçınılmazdır. Uygulanan her politikanın, verilen desteklerin üretimi kısıtlayıcı yönde olmaması ve doğru yönlendirilmesi temel hedef olmalıdır. Küçük üreticinin korunması, üretimden uzaklaştırılmaması bir diğer hedef olmalıdır. Üreticiden tüketiciye, tarladan sofraya, tüm aşamalarda gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanması ile halkın ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi, bilinçli ve örgütlü bir çiftçi modeliyle mümkündür. Bu model ise Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütünün (FAO) bu yılki ana temasını oluşturan Dünyayı Beslenmenin Anahtarı Tarımsal Kooperatifler aracılığıyla mümkün olacaktır.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber BM Dünya Gıda Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER