BMdeki Filistin oylaması İzmirin EXPO umutlarını

BMdeki Filistin oylaması İzmirin EXPO umutlarını artırdı -İzmir Valisi ve EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı Kıraç: -Türkiyenin yükselen uluslararası itibarının İzmirin şansını artıracağını düşünüyoruz -Diğer aday ül


İZMİR (A.A) - Tolga Albay - İzmir Valisi ve EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, EXPO yarışında İzmirin en büyük kozunun Türkiyenin yükselen itibarı olduğuna dikkati çekerek, BMde Filistin için yapılan oylamada Türkiyenin gösterdiği öncülüğün EXPO yarışında umutlarını artırdığını belirtti.
     AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kıraç, İzmirin EXPO 2020 adaylığı çerçevesinde Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) üyesi ülkeler nezdinde yoğun bir lobi çalışmasının devam ettiğini ifade etti.
     Çalışmaların üç koldan yürütüldüğünü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve konuyla ilgili 13 bakanın ikili görüşmelerinde Türkiyenin EXPO adaylığı için destek istediğini, Türkiyenin diplomatik temsilcilikleri vasıtasıyla çalışma başlatıldığını anlatan Kıraç, yoğun dış ticaret yapan İzmir iş dünyası temsilcilerinin de EXPO için görüşmeler yürüttüğünü dile getirdi.
     Lobi çalışmalarının 2013 yılında yoğunlaşacağını, oylamanın yapılacağı kasım ayına kadar tüm BIE ülkeleri ve delegelerine İzmiri anlatacaklarını dile getiren Kıraç, bugüne kadar yapılan görüşmeler ve BIE genel kurullarında yapılan sunumlar sonrası alınan tepkilerin İzmirin hedefe her geçen gün daha da yaklaştığını gösterdiğini vurguladı.
    
     -Türkiyenin önceliği-
    
     EXPO 2020 hedefinin sadece İzmirin değil Türkiyenin bir önceliği haline geldiğini belirten Kıraç, son olarak BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertalesin Türkiye ziyaretinde İzmirin tecrübesini yarışa iyi yansıttığını, sunumlarının ve adaylık dosyasının çok beğenildiğini ifade ettiğini hatırlattı.
     Kıraç, 5-7 Ocak 2013de Türkiyenin dünyadaki 200 büyükelçisinin İzmire geleceğini, buradaki toplantıda EXPO ile ilgili bir çalışma takvimi oluşturulacağını anlatarak, bu yıl İzmirde düzenlenecek 23 Nisan Çocuk Şenliği ile uluslararası katılımla düzenlenecek 5inci İzmir İktisat Kongresinin EXPO tanıtımı için bir fırsat olacağını belirtti.
     Sağlık Bakanlığının da uluslararası bir organizasyonu İzmirde yapmasının beklendiğini ifade eden Kıraç, şöyle konuştu:
     Bundan sonra artık lobi ağırlıklı çalışacağız. Şubat ayında bir inceleme heyeti İzmire gelecek. Haziran ayında bir sunumumuz daha var. Eylül ayında İzmirde bir sempozyum yapılacak. Son sunum da Kasım 2013de Pariste yapılacak.
     Yarışın en tecrübeli ekibiyiz. Bugüne kadar iyi işler yaptığımızı, bu tecrübeyi gösterdiğimizi düşünüyorum. Teknik sunumlar, lobi çalışmaları ve halkın bu hedefi benimsemesinde çok iyi durumdayız. Diğer ülkeler de faaliyetlerini sürdürüyor. İnşallah Kasım 2013de kazanan taraf biz oluruz. İddialıyız. 5 aday var. Diğer aday ülkelere baktığımızda bir adım önde olduğumuzu söyleyebiliriz. Bunu biz değil bağımsız gözlemciler söylüyor.
    
     -Uluslararası arenada Türkiyenin performansı boy gösterecek-
    
     Türkiyenin coğrafyasında güçlü ve önemli tarihi bağlara sahip olduğunu, son yıllarda dünya ülkelerine örnek olan atılımlar yaptığını söyleyen Kıraç, Türkiyenin son dönemdeki tanınırlığının artmasına da dikkat çekti.
     Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Afrikada çok iyi gidiyoruz. BM nezdinde yapılan oylamalarda kendinden söz ettiren, lider bir ülkeyiz. Filistinin BMye gözlemci ülke olmasında Türkiyenin öncülüğünü kimse unutmasın. Bu yarışta 2013 yılında, Türkiyenin yükselen uluslararası itibarının İzmirin şansını artıracağını düşünüyoruz. En büyük güvencemiz bu. Uluslararası ekonomik göstergelere de baktığımızda dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesiyiz.
     BIE üyesi ülkelerin de ekonomisi gelişmeyen, uluslararası standardını yükseltemeyen, demokrasisini geliştiremeyen ülkeleri seçmelerinin bir mantığı yok. Bu göstergelere bakıp oy kullanacaklar. En iyi EXPOyu biz yaparız demekle bu iş olmaz. Uluslararası arenada Türkiyenin performansı boy gösterecek.
     Vali Kıraç, Kasım 2013de Paristeki BIE Genel Kurulunda yapılacak oylamada ilk turda oyların üçte ikisini alan ülkenin organizasyonu düzenlemeye hak kazanacağını, ancak 5 aday arasında bu oya bir adayın ulaşmasının zor gözüktüğünü, her turda en az alan adayın elendiği bir oylama sonucu son oylamada en çok oyu alan ülkenin yarışı kazanmış olacağını kaydetti.
     Türkiye adına İzmirin aday olduğu EXPO 2020 için Brezilyanın Sao Paolo, Rusyanın Ekaterinburg, Taylandın Ayutthaya ve Dubai kentleri yarışıyor.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber BMdeki Filistin oylaması İzmirin EXPO umutlarını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER