Bit pazarından yağma ve katliam fotoğrafları

Bit pazarından yağma ve katliam fotoğrafları çıktı -Almanyadaki bir bit pazarından Türk koleksiyoner tarafından alınan fotoğraflar içerisinde 1900lü yılların başlarında ittifak devletleri askerlerinin Çinde yaptığı yağma ile 1937de Jap


ANTALYA (A.A) - Hüseyin Kanber - Almanyadaki bir bit pazarından Türk koleksiyoner tarafından alınan fotoğraflar içerisinde 1900lü yılların başında Avrupalı ittifak devletlerinin Çinde yaptıkları iddia edilen yağma ve 1937de Japonların yaptıkları iddia edilen Nanking katliamına ait bilinmeyen fotoğraflar bulundu.
     İsminin açıklanmasını istemeyen ve Almanyada yaşayan Türk koleksiyoner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanyanın Berlin şehrindeki Steglitz Pazarında koleksiyonu için araştırma yaptığı sırada bazı fotoğraflar aldığını söyledi.
     Aldığı fotoğraflarda elleri bağlanmış, işkence edildikleri anlaşılan insanların görüldüğü yaklaşık 80 fotoğrafın bulunduğunu anlatan koleksiyoner, fotoğrafların hangi döneme ve kimlere ait olduğunu araştırmaya başladığını, ancak Alman kaynaklarında yeterli bilgiye ulaşamadığını ifade etti.
     Fotoğrafları daha sonra Türkiyedeki bir arkadaşına gönderdiğini bildiren koleksiyoner, fotoğrafların Çinde güvenlikli bölge oluşturmak amacıyla Japonlarla işbirliği yapan 1899 tarihli Çin-Alman Ortak Kuruluşu Schantung Eisenbahn Gesellschaft adlı Alman demiryolu şirketinin fotoğrafçısı tarafından çekildiğinin sanıldığını kaydetti.
    
     -Bit pazarları ve sahaflar bilim adamları için önemli-
    
     Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berna Türkdoğan Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, incelediği fotoğrafların büyük bölümünün 1900lü yılların başında Çinde Avrupalı devletlerin sömürüsüne isyan edilen Boksör ayaklanmasına ait olduğunu söyledi.
     Ayaklanmanın batının 19. yüzyılda Çin üzerindeki ekonomik ve siyasi etkisine karşı bir ayaklanma olduğunu belirten Uysal, Çinliler bu isyanla ülkelerinde rahatça gezen ve ülkeyi sömürmeye başlayan tüm yabancıların ülkeden çıkartılmasını hedeflemişler. İsyanın bastırılması sırasında binlerce asi, yabancı ve sıradan Çinli hayatını kaybetmiş dedi.
     Fotoğrafların bazılarına da 1937de Çinin dönemin başkenti Nankingin Japon İmparatorluk Kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi sırasında ve ardından yaşanılan katliam ve işkence olaylarının yansıdığını ifade eden Uysal, Kaynaklarda altı hafta sürdüğü bildirilen katliamda yüzbinlerce sivil ve silahsız askerin öldüğü, onbinlerce kadının tecavüze uğradığı bilgisi yer alıyor. Uluslararası Uzakdoğu Savaş Mahkemesine göre bu katliamdaki ölü sayısı 200 bin civarında. Çin resmi kaynaklarına göre ise bu sayı 300 bin dedi.
     Almanların o dönemde Çine olan ilgisinin 434 kilometre uzunluğundaki demiryolu işletim şirketi nedeniyle olduğunu savunan Uysal, Fotoğraflar Almanların silahsızlandırılmış, tarafsız bir bölge oluşturmak amacıyla Japonlarla işbirliği yaptığını gösteren önemli belgeler içeriyor. Almanların bazı sığınmacıları bu bölgeye getirdikleri, katliamı bazı Alman subaylarının da izlediği görülüyor diye konuştu.
     Uysal, bit pazarından tarihin en acı manzaralarından birine ait kayıtların çıkmasının tarihçiler açısından şaşırtıcı olmadığını dile getirerek, şunları söyledi:
     Yurt içi ve yurt dışı bit pazarları ile sahaflar, bilim adamları için önemli. Çünkü o döneme ait tanıklar vefat ettikten sonra eserleri veya çalışmaları bir şekilde ortada kalabiliyor. Bunlar da önemini bilmeyen yakınları tarafından buralarda değerlendiriliyor. İnsanların bilmediği bazı olaylar, küçük bir fotoğraftan veya bilgiden yola çıkılarak ortaya konuluyor. Bu olaylar bilim adamları için çok önemli. Bilgiye ve belgeye ulaşmak bazen kolay olmuyor. Ancak bit pazarlarında veya sahaflarda ulaşılan belgeler tarihin bazı yönlerini aydınlatmaya yetecek bilgiye sahip oluyor.
    
     -Katliamlar insanlığın doğduğu günden bu yana var-
    
     1915ten Günümüze Tehcir adlı kitap çalışması da bulunan Uysal, kitabında Ermenilerin Doğu Anadoludaki yaptığı katliamlarla ilgili bilinmeyenlere dikkat çektiğini belirterek, Tarihte emperyalist devletlerin jeopolitik çıkarları için maşa olarak kullandığı milletler olmuştur. Maalesef Osmanlı Devleti içindeki Ermeniler de buna alet olmuşlardır dedi.
     Uysal, katliamların insanlığın doğduğu günden bu yana var olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
     Günümüzde özellikle Müslümanlara yönelik katliamların sayısı son derece fazla. En son yaptığım ve yakın bir zamanda kitap olarak yayınlanacak olan araştırmamda, Çamerya soykırımını gündeme getirdim. Arnavut Müslümanlarına, üstelik 1944 gibi yakın denecek bir zamanda Yunanlılar tarafından yapılan katliam söz konusu. Buna benzer çok sayıda örnek var.
     Hristiyanlar ve Müslümanların hoşgörü içinde yaşamasını istiyoruz, ama her kesim bazen aynı görüşte olmuyor. Bunun yanı sıra ülkelerin toprakları sahiplenme duygusuyla başka din mensuplarını zorla uzaklaştırma çabası oluyor. Bu tür durumlarda da hep mağdur taraf Müslümanlar olmuş. Bunun en iyi örneğini Bosnada yaşadık. Birleşmiş Milletlerin burada bir başarısızlığı söz konusuydu.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bit pazarından yağma ve katliam fotoğrafları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER